Ravintoloiden paistoöljy muuntuu saippuaksi – Yrittäjä: "Hämmästyin, ettei Suomessa vielä tehty tätä"

IDEA Pasilassa toimiva Joosoapvalmistaaravintoloiden käytetystäpaistoöljystä saippuaa.

Taiwanilainen Ying-Ju Lin (kesk.) haluaa levittää ekosaippua-aatetta Suomeen. Aalto-yliopistossa opiskelleen Linin yritys Joosoap valmistaa saippuaa ja pesuaineita ravintoloiden käytetystä paistoöljystä. Vierellä ystävät Fang-yi Lee ja Vickie Weng. Johanna Erjonsalo

Laura Pohjanpalo

Ying-Ju Lin sekoittaa ripeästi kauhalla vesi-lipeäseosta. Hänen ystävänsä Fang-yi Lee lisää kulhoon litran käytettyä, suodatettua paistoöljyä sekä pari tippaa tervaöljyä.

–Nyt vain sekoitellaan kymmenen minuuttia, Lin sanoo.

Lopuksi toffeekastikkeen näköinen seos kaadetaan vanhoihin jogurttivuokiin jäähtymään. Neljä viikkoa kuivuttuaan saippuat ovat valmiita. Valmis saippua tuoksuu suomalaisittain tervalta.

Ying-Ju Linin yhden naisen ekosaippuayritys Joosoap on toiminut vuoden verran Pasilan vanhoilla veturitalleilla.

Taiwanilainen Lin saapui Suomeen kuusi vuotta sitten opiskellakseen teollista suunnittelua Aalto-yliopistossa.

Ekosaippualiike oli Suomessa tuolloin lähes tuntematon, mikä ihmetytti Liniä.

–Taiwanissa valmistetaan paljon saippuaa käytetystä ruokaöljystä, sekä teollisesti että kotona, hän kertoo.

Ajatuksena on estää paistoöljyn päätyminen viemäriin, missä se muuttuu kiinteäksi ja tukkii putkistoja.

– Puhdistuskulut ovat kalliita. Vesistöihin päästessään öljy on myös erittäin haitallista luonnolle.

Lin alkoi järjestää opiskelijatovereilleen työpajoja ja käynnisti toimintaa Suomessa kahden vuoden ajan.

–Lopulta käytin tätä projektia myös Aalto-yliopiston lopputyössäni, nyt 29-vuotias nainen kertoo.

Nykyisin hän työskentelee sekä Taiwanissa että Suomessa erilaisissa projekteissa.

–Joosoap vie noin kolmanneksen ajastani.

ApunaLinillä onneljä aktiivista tuttavaa ja noin kahdeksan ekosaippualiikkeestä kiinnostunutta vapaaehtoista.

Videolla Ying-Ju Lin ystävineen näyttää, miten ekosaippuaa valmistetaan: