"Enää viimeiset änkyrät korahtelee" – Lihaton lokakuu tuli jäädäkseen

KAMPANJAT Lauantaina käynnistyvä ruokatempaus on ollut vahvasti mukana kääntämässä kasvisruokaa valtavirraksi.

Lihaton Lokakuu patistelee jo neljättä kertaa suomalaisia entistä ympäristöystävällisempään ja eettisempään elämäntapaan. Tempauksen "isät" RikuRantala ja vihreiden Leo Stranius pitävät Lihatonta Lokakuuta edelleen tärkeänä, vaikka viime vuosina yhä useampi on valinnut kokonaan kasvis- tai vegaaniruoan.

– Kasvisruoasta on tullut muodikasta valtavirtaa, mutta silti suomalaiset syövät tilastojen mukaan edelleen ihan törkeän paljon lihaa, jopa enemmän kuin ennen, Stranius huomauttaa.

– Meidän on vaan valmistauduttava tulevaisuuteen, jossa lihasta on luovuttava, Rantala komppaa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Lihaton Lokakuu vuonna 2013 sai alkunsa yhdestä radio-ohjelmassa heitetystä lauseesta ja kasvoi yllättäen massiivisiin mittasuhteisiin.

Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi Tunna Milonoffin ja Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Nämä tarttuivat haasteeseen ja perustivat FB-tapahtuman, jossa kuukauden mittaan vaihdettiin kokemuksia ja reseptejä. Mukaan ilmoittautui yli 30 000 suomalaista. Kuukausi huipentui ruokafestivaaliin ja yhteisrahoituksella julkaistuun keittokirjaan.

– Meillä oli Docventuresissa silloin ruokateema. Halusimme, että ihmiset alkavat kiinnittää enemmän huomiota valintoihinsa. Haaste jolla oli ympäristölliset, eettiset ja terveydelliset perusteet sopi siihen hyvin, Rantala muistelee.

Rantalan oma ruokavalio muuttui Lihattoman Lokakuun myötä pysyvästi kasvispainotteisemmaksi.

– Lokakuuksi jätän taas lihan ja kalan pois, hän lupaa.

Vaikeimmaksi lihattomuudessa Rantala nimeää lounaat.

– Mitä kauemmas Helsingistä menee, sitä vaikeampaa. Kasvisruoka mielletään vielä usein salaatiksi, eikä siinä ole riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja, että se pitäisi nälkää koko työpäivän.

Vuonna 2014 joukko järjestöjä haastoi Lihattoman Lokakuun viettoon myös ravintola-alan.

– Jotkut lähtivät mukaan, mutta mitään massaliikehdintää siitä ei tullut. Mutta viime vuosina Helsingin ravintoloihin ja ruokakauppoihin on tullut ihan hirveästi kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja, Stranius kiittää.

Tänä syksynä Lihattomaan Lokakuuhun valmistautuvat perheenäidit bloggaavat härkisten ja mifujen helpottavan kokeiluvegeksi ryhtymistä. Kasviskokkaamisesta on tullut helppoa.

Saatavuuden lisäksi myös suhtautuminen on muuttunut. Aggressiivisia kommentteja kuulee vain harvoin.

– Enää viimeiset änkyrät korahtelee.