Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistathan olympiamitalisti Markku Uusipaavalniemen – näin hänen urheilufirmallaan pyyhkii nyt

JÄÄLAJI Curling kaipaa lajina lisää aktiiviharrastajia. Suursuosiosta on jo hyvä tovi.

Oulunkylän curlinghallille kertyy ikää kohta 13 vuotta.

Aivan ensimmäiset kivet hallissa liu'uteltiin joulukuussa 2003.

–Yritämme saada uusia pelaajia lajin pariin. Kokeilijoita kyllä käy, mutta aktiiviharrastajia pitäisi saada lisää, jotta hallin käyttöaste saataisiin korkeammaksi, sanoo hallin omistaja Markku Uusipaavalniemi

Nyt edes kerran viikossa hallilla käyviä aktiiviharrastajia on Uusipaavalniemen alle sata.

Lajin suosio lähti lapasesta."

Eri lehtitietojen mukaan curlinghallibisnes ei ole ollut mikään kultakaivos suurimman curlinghuuman nuupahdettua vuosien saatossa.

Curlinghuuma oli suurimmillaan kymmenisen vuotta sitten, kun Uusipaavalniemi ja muut Suomen miesten curlingmaajoukkueen jäsenet saavuttivat olympiahopeaa Torinon olympialaisissa.

–Aikamoinen hulabaloo tuli silloin kisojen jälkeen. Lajin suosio lähti lapasesta. Kovaa kiirettä julkisuudessa kesti pari kolme kuukautta, sen verran sitä jaksoi.

Uusipaavalniemen kipparoima curlingjoukkue perustettiin jo kymmenisen vuotta ennen kuin se voitti olympiahopeaa.

–Olympialaiset olivat sellainen vuoden kestävä projekti. Ratkaisevaa mielestäni oli, että saimme Wille Mäkelän mukaan joukkueeseen, Uusipaavalniemi muistelee.

Mäkelä toimi ennen Torinon kisoja oman joukkueensa kapteenina.

–Curling on tv-lajina mukaansatempaava. Viime talviolympialaisissa sitä näytettiin ihan mukavasti televisiossa.

Koko kansalle tutuksi tullutta Uusipaavalniemeä kutsuttiin myös lempinimillä Uusis ja M15.

–M15 tuli siitä kun, oliko se nyt jenkkijoukkueen kapteeni, oli yrittänyt tavailla Suomen curlingjoukkueen sukunimiä. Hän lyhensi sukunimeni muotoon 15.

Curling-sana pohjautuu englannin kielen curl-verbiin. Curl on suomeksi kiertää, ja kiertämisestä curlingissa onkin kyse. Nyt ei kuitenkaan kierretä myllynkiveä, vaan pienempää, vajaan 20 kilogramman painoista kiveä, jossa on kahva.

–Näppituntuma on tärkein. Heitto saa voiman jalalla ponnistamisesta, käden liike viimeistelee kiven suunnan ja antaa kivelle kierteen, Uusipaavalniemi kertoo.

Curlinghalli on nykyään avoinna tilauksesta. Siellä käy esimerkiksi tyky-, yritys- ja polttariporukoita sekä tietysti ihan vaan kaveriporukoita.

–Ratavaraukseen halutaan monesti yhdistää lajin opastuspaketti.

Hallissa alettiin aivan vastikään pelata pääkaupunkiseudun curlingsarjaa.

–Syksyllä on tarkoitus aloittaa Sunnuntaiklubi, jolloin kuka tahansa voisi tulla pelaamaan. Joukkueet koottaisiin sitten täällä paikan päällä, Uusipaavalniemi mainitsee.