”Elämä ei lopu lapsettomuuteen” – Mirva, 33, irrottautui kivusta, epätoivosta ja pelosta, että oma mies jättää

LAPSETTOMUUS Mirva Suomilammi pääsi kivuista, mutta menetti kohdun. Rakkautta saavat nyt kodittomat koirat.

– Odottakaahan, kun pääsen sairaalasta, niin mopo karkaa käsistä, Mirva Suomilammi päivitti Facebookissa sairaalasta heti kohdun poiston jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin, tänä lauantaina, hän emännöi kodittomien koirien hyväksi järjestämäänsä hyväntekeväisyyskonserttia Helsingissä. Oma katukoira Minni muutti Mirvan luo kuusi vuotta sitten. Katri Heinmurto

Katri Heinmurto

–Ai, Mirva Suomilammi voihkaisee vedet silmissä lounaspöydässä, kun vatsaa alkaa kouristella.

Hän on juuri kertonut surullisen kohtalonsa, kohtu poistetaan seuraavana päivänä. Kymmenen vuoden epävarmuudelle lyödään sinetti, omia lapsia ei ikinä synny. Vielä vuosi sitten lääkäri kannusti yrittämään lapsia. Elokuussa sairaus paheni ja toivo meni.

Mitähän sitä sanoisi? Kertoisiko, kuinka rankkaa töiden ja päiväkotiarjen aloitus on hoitovapaan jälkeen? Että ehdin itsekin pelätä lapsettomuutta?

Moni vastoin tahtoaan lapsettoman ystävä painiskelee saman hämmennyksen kanssa. Mirvan viesti epäröiville on selvä.

– Ei saa hävetä onneaan lapsettoman edessä, se loukkaa enemmän. Sääliä en kaipaa, sillä elämä ei lopu lapsettomuuteen. Jokaiselle on oma elämäntehtävä, minun kohdallani se ei ole äitiys, sen täytyy siis olla jotakin muuta.

Vaikka Suomilammin näkemys on nyt kirkas, ei se sitä ole aina ollut. Vuosiin sairauden selviämisestä nykyhetkeen on mahtunut fyysistä ja henkistä tuskaa, epävarmuutta, lapsiperheiden välttelyä, toisten keskenmenojen toivomista, pelkoa siitä, että mies jättää, jos lapsia ei tule, vakuuttelua itselle ja toisille, ettei pidä lapsista. Ja ”pirkkaniksejä”, kun on jollekin mennyt kertomaan, että lastensaanti voi olla vaikeaa.

– Kuumeisesti olen vuosia pohtinut elämäni tarkoitusta – onko lapsettomilla mitään virkaa, Mirva summaa.

Noloimpia – paitsi kysyjälle, myös Mirvalle – ovat olleet tilanteet, joissa sairauden turvottama vatsa tai tupakoinnin lopettaminen ovat saaneet ystävät veikkaamaan synnytyksen laskettua aikaa. Viimeksi niin kävi elokuussa, minkä jälkeen Suomilammi päätti avautua, ensin Facebook-ystävilleen. Kiteytetysti näin hän päivitti:

– Kaapista tulo, vol. 1. Haluan tuoda julkisuuteen, että olen yli kymmenen vuotta sairastanut erittäin ärhäkkää ja kivuliasta adenomyoosia ja endometrioosia ja odotan pääsyä kohdun poistoon. Asia on ollut äärimmäisen kipeä, enkä ole koskaan halunnut kertoa, että minäkin olisin halunnut lapsia, yhden tytön ja yhden pojan, mutta minulta on evätty sairaustaustan takia adoptio-oikeuskin.

Raskauskyselyt loppuivat.

Kaksi päivää leikkauksen jälkeen Facebookissa on kuva sporttimimmi-Mirvasta juoksutapahtumassa kodittomien koirien puolesta. Kohdun poisto oli sujunut hyvin. Ohessa lähtivät loputkin pesäkkeet vatsasta. Kipujen ja epävarmuuden loppuminen synnytti heti tarmoa ennestäänkin energiselle naiselle.

–Kivut jäivät Hyvinkään sairaalan jäteastiaan kohtuni kanssa. Käytän kaikki voimavarani ja rakkauteni nyt sitten näihin katukoiriin!

Kohdun poiston varmistuttua hän hän päätti järjestää hyväntekeväisyysillan katukoirien hyväksi. Esiintymään on lupautunut huippuartisteja, kuten Mira Luoti, Sampo Marjomaa sekä Kana ja Tea.

– Yksi ihminen pystyy muuttamaan maailmaa, jos tarpeeksi uskoo asiaansa. Perustan koirien rescue-talonkin. Samalla saan muuta ajateltavaa. Lapsuudenhaaveistani löytyi vastaus: lapsettomilla on virkansa.

Charity Rock Night, la 24.9. klo 19, Golden Classic Cafe & Bar, Jätkänsaari, Helsinki.

Monitoimi-Mirva

33-vuotias sairaanhoitaja ja kouluttaja, muun muassa Puolustusvoimilla. Mäntsäläläisen ravintola Club Ladyn myynti- ja markkinointipäällikkö.

Kotoisin Porvoosta, asuu Keravalla, mökkeilee Ruotsinpyhtäällä, asunut pitkään Mäntsälässä, jossa yhä Mäntsälän Teatterin kärkinimiä.

Näytellyt kymmenen vuotta useissa päärooleissa, ollut hallituksessa ja vastannut useiden näytelmien lavastuksesta ja tuotannosta.

Perheessä avomies ja katukoirat Minni ja Mortti.

Endometrioosi 18-vuotiaana, leikattu neljästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 2. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 5. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 13. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 14. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 8. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 9. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 10. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 11. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 12. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 13. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.