Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana

Helsingin kaupungin päiväkodeista kaksikymmentä on mukana vegaaniruokakokeilussa. Kokeiluun osallistuneet päiväkodit on nyt valittu. Sirkku Aalto / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kahdessakymmenessä helsinkiläisessä päiväkodissa aloitetaan vegaaniruokakokeilu maanantaina 10. lokakuuta. Mukaan kokeiluun on valittu päiväkoteja eri puolilta Helsinkiä. Valinnan perusteena on käytetty viime tammikuussa tehdyn eritysruokavaliokyselyn vastauksia.

Kokeiluun valitut päiväkodit ovat:Flora, Haikara, Isoniitty, Itämeri, Kannelmäki, Kesäheinä, Koralli, Lapinlahti, Linnunlaulu, Masto, Neulanen, Maarianmaa, Munkkivuori, Oulunkylä, Perttu, Pikkusuo, Saniainen, Särki, Terhi ja Tuorinniemi.

Päiväkoti tarjoaa vegaaniruokaa halukkaille vanhempien ilmoituksen perusteella. Vuoden kestävä vegaaniruokakokeilu toteutetaan yhteistyössä Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Kokeilun taustalla on kaupunginvaltuuston viime toukokuussa tekemä päätös, että 20 varhaiskasvatusviraston määrittelemässä päiväkodissa tarjotaan kokeiluluontoisesti vegaaniruokavaliota vuoden ajan.

Kokeilun tarkoituksena on selvittääruokavaliosta aiheutuvien todellisten kustannusten suuruus. Vegaaniruokakokeilu toteutetaan yhdessä Palvelukeskus Helsingin kanssa.

Muissa päiväkodeissa toimitaan vegaaniruoan osalta nykyisen olemassa olevan toimintamallin mukaisesti. Lapsi saa ruoan päiväkodista niinä päivinä, kun ruoka sopii vegaaneille.

Muulloin vanhemmat tuovat pääruoan, jota päiväkodin keittiö täydentää salaatilla, leivällä ja ruokajuomalla. Aamu- ja välipalalla pyritään soveltuvasti tarjoamaan vegaanilapselle sopivaa ruokaa.

Vegaanikokeilun isä: "Pelkona on nyt heikko tiedottaminen kasvisruoasta"

KaupunginvaltuutettuLeo Stranius(vihr.) teki aloitteen vegaaniruokailun käynnistämisestä Helsingin päiväkodeissa. Nyt Stranius on saanut työvoiton ja ruokakokeilu siis käynnistyy komeasti liputuspäivänä 10. lokakuuta 2016.

– On hienoa, että kokeilu vihdoinkin alkaa, mutta huolenani on kyllä se, kulkeeko tieto vegaanikokeilusta kaikille osapuolille, esimerkiksi lasten vanhemmille tai päiväkotien henkilökunnalle, Stranius pohtii.

– Vaarana voi olla myös se, että vegaaniruokailu jää päiväkodeissa passiiviseksi eli että kasvisruokaa tarjotaan vain silloin, jos sitä osataan kysyä. Vegaaniruokailumahdollisuudesta pitäisi nyt ehdottomasti kertoa kokeiluun osallistuvissa päiväkodeissa avoimesti. Muutoin kokeilusta ei saada irti kaikkia hyötyjä, Stranius korostaa.

Kokeiluun osallistuvissa päiväkodeissa tarjotaan lapsille vegaanista ruokavaliota, joka eisisällä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa kuten lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.