Presidentti Halonen äärioikeiston vastaiseen mielenosoitukseen – toinenkin vastaprotesti Helsinkiin

Jari Pietiläinen

Lauantaille on muodostumassa Helsinkiin todellinen mielenosoitusten suma. Tähän mennessä Kansalaistorille ja sen läheisyyteen on ilmoitettu kokoontuvan kaksi vastakkaista mielenosoitusta.

Toinen mielenosoituskulkueista on liikkeellä fasismia ja rasismia vastaan – ja toinen puolestaan on Suomi Ensin -ryhmäläisten järjestämä vastamielenosoitus.

Fasismia ja rasismia vastustavan Peli poikki – rikotaan hiljaisuus-mielenosoituksen järjestäjien mukaan paikalle saapuu puhujaksi muun muassa presidenttiTarja HalonenMielenosoitukseen on Facebookissa kertonut osallistuvansa lähes 9 000 henkeä.

Mielenosoituksen taustavoimissa on useita kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöjä ja samoja henkilöitä, jotka järjestivät kesällä 2015Meillä on unelma -mielenosoituksen samalla paikalla.

Tapahtuman taustavoimiin kuuluvaAleksi Pahkalakertoi Ylen uutisille, että tavoitteena on osoittaaihmisille rasismin ja fasismin vastustamisen olevanjokaisen asia ja oikeus, ja ettäsiihen pitää jokaisen ihmisen puuttua.

– Se myös pitää saada tuonne päättäjille tiedoksi, että se on yksinkertainen 'ei', ja ei mitään muttia,sanoi Pahkala Ylelle

Pahkalan mukaan järjestöistä mukaan on tulossamuun muassa Amnesty, Greenpeace, partiolaiset sekä eri vammaisjärjestöjä ja rauhanjärjestöjä. Mielenosoittajat aikovat pitää ääntä muun muassa pilleihin viheltämällä, mihin viittaa myös mielenilmauksen nimi.

Poliittisten puolueiden tunnuksia järjestäjät eivät tilaisuuteen halua.

Kesällä 2015 mielenosoitukseen osallistui noin 15 000 ihmistä. Ilmoittautuneita oli yli 22 000.

Poliisille on ilmoitettumyös toisesta vastamielenosoituksesta, jonka järjestää Rajat kiinni -ryhmä. Tämä salamamielenositus on laitettu pystyyn "vasemmiston väkivaltaa ja suurpääoman valhemedian vihakampanjaa vastaan".

Mieltä osoitetaan ja puheita pidetään Rajat kiinni -ryhmän protestissalauantaina kello 12Kolmen sepän patsaan luona. Paikalle ovat tulossa puhumaan muun muassa runsaasti sosiaalisen median huomiota saanutSusanna Kaukinen

Näiden kolmenmielenosoituksen lisäksi Helsingissä pidetään kaksi muutakin mielenosoitusta, joiden aiheina on Turkin Syyriaan suuntautuneen hyökkäyksen vastustaminen ja perinteisen avioliiton puolustaminen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut