Jännite kasvaa: Kaksi vastakkaista mielenosoitusta Helsingissä – Tuhansia tulossa mukaan

Jopa joka neljäs suomalainen on tuoreen tutkimuksen mukaan valmis kannattamaan äärikansallista populistipuoluetta. – Kuva Itäkeskuksesta kesällä 2016. Mika Niskanen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Helsinkiin on odotettavissa lauantaina jännitteinen ilmapiiri, kun äärioikeistoa vastustavan mielenilmauksen rinnalle ollaan järjestämässä vastamielenosoitusta.

Facebookissa Kansalaistorin rasisminvastaiseen mielenosoitukseen on ilmoittautunut torstaina jo 7 000 ihmistä.

Osa maahanmuuttoa vastustavan Suomi Ensin -ryhmän jäsenistä aikoo samaan aikaan koota mielenosoittajiaKansalaistorin liepeille. Vastamielenosoitus oli torstaihin mennessä vain joitakin kymmeniä ilmoittautuneita Facebookissa. Ryhmän mukaan osallistujia on määrä kuljettaa Helsinkiin eri puolilta Suomea.

Omien sanojensa mukaan ensi lauantaina Helsingin Kansalaistorin kupeeseen kokoontuvat järjestävätmielenilmauksen "suomalaisvastaista rasismia" vastaan.

Suomi Ensin -ryhmäläistenmukaan Suomeen on viime vuosina rakentunut äänekäs "suvakki- eli suomalaisvastainen kulttuuri", jonka suojissa "suomalaisvastainen rasismi ja väkivaltainen äärivasemmisto" ovat saaneet kasvaa.Ryhmäläiset yllyttävätkannattajiaan tuomaan mielenosoituspaikalle muun muassa leijonavaakunoita ja Suomen lippuja.

Mielenosoitusei oleSuomi Ensin -ryhmän virallinen mielenosoitus.

– Mielenosoituksella ei ole Suomi Ensin -liikkeen hallituksen hyväksyntää, mutta järjestäjien joukossa on moniaSuomi Ensin -ryhmiin kuuluvia, tähdentää SE-liikkeen toinen puheenjohtaja Marco de Wit

Äärioikeistoa vastustava Peli poikki – rikotaan hiljaisuus-mielenosoitus puolestaan kokoontuu Kansalaistorille, josta kävellään kulkueena Senaatintorille kello 12–15.

Mielenilmauksella osoitetaan mieltä myös suomalaisia poliitikkoja vastaan.

– Suomeen on viime vuosina rakentunut hiljaisuuden kulttuuri, jonka varjossa rasismi ja väkivaltainen äärioikeisto ovat saaneet kasvaa rauhassa. Yksi rohkea päätti kuitenkin rikkoa hiljaisuuden ja maksoi siitä hengellään, järjestäjät kertovat mielenosoituksen taustasta.

Mielenilmauksen pontimena on helsinkiläisen Jimi Karttusenkuolema japahoinpitely, josta epäillään uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikeen aktivistia. Helsingin käräjäoikeus vangitsi epäillyn eilen törkeästä kuolemantuottamuskesta ja pahoinpitelystä epäiltynä.

Mielenosoituksen osallistujathaluavat näyttää, ettei fasismille ja rasismille ole heidän mielestään sijaa.

– Poliitikkojen hiljaisuus on tarjonnut rasismin ja uusnatsiliikkeen kasvulle otollisen maaperän. On aika rikkoa hiljaisuus ja tehdä selväksi, että järjestäytyneelle rasismille ei ole Suomessa sijaa.

Mielenosoittajat vaativat,että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sisäministeri Paula Risikko (kok.) puuttuvat väkivaltaan entistä kovemmin.

Tapahtuman järjestääFacebook-sivun mukaan "puoluepoliittisesti sitoutumaton yhteenliittymä yhteiskunnallisesta ilmapiiristä tarpeekseen saaneita henkilöitä".

KORJAUS 22.9.2016 kello 12.50: Suomi Ensin -ryhmä ei järjestä virallista mielenosoitusta, mutta mielenosoituksen järjestäjistä moni kuuluuSuomi Ensin -liikkeen ryhmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.