Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roadtripillä parempaan maailmaan: Hollantilaismies ajaa maailman ympäri sähköautolla 250 km kerrallaan

Sähköautomatka Hollannista Australiaan vaatii monen anteliaan apua.

Mitä jos tankatessa ehtisi juoda kahvit? Olisi aikaa ihan rauhassa ottaa pienet torkut takapenkillä ja kirjoittaa parit blogipäivitykset? Kaikkeen siihen on aikaa Wiebe Wakkerilla, kun hän pysäyttää autonsa Loviisaan latautumaan. Sähköautolla voi ajella vain parisataa kilometriä kerrallaan ja latautuminen ottaa muutaman tunnin.

– Se sopii minulle oikein hyvin, ehdin näin nähdä paikkoja ja tutustua ihmisiin, Wakker kertoo Uusimaa-lehdelle.

Hollannista keväällä matkansa aloittanut Wakker on ajanut sähköautollaan jo 19 000 kilometriä ympäri Eurooppaa ja Skandinavian halki nyt Loviisaan. Tavoitteena on päätyä Australiaan vuoden sisällä, mutta mitään stressiä tavoitteesta ei taida olla.

– Menen sinne, minne minut kutsutaan.

Wakkerin tavoitteena on tutustua matkalla maailman kestävän kehityksen projekteihin ja oppia lisää siitä, minkälaisessa maailmassa voisimme tulevaisuudessa elää. Samalla hän bloggaa ja tekee videoita kokemuksistaan. Niistä muodostuu jonain päivänä dokumenttielokuva. Projektin nettisivuilla kuka tahansa voi kutsua Wakkerin luokseen ja tarjota tälle ruokaa, yösijaa tai sähköä moottoriin. Loviisassa auto on päässyt lataukseen Raimo Nuutisen kotipihaan.

– Teen matkaa täysin ilman rahaa, olen ihmisten anteliaisuuden ja hyväntahtoisuuden varassa.

En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut autoista, osaan hädintuskin vaihtaa renkaan!"

Anteliaiden yksilöiden löytäminen ei ole aina ollut helppoa. Matkustaessaan Wakker on joutunut muun muassa tiskaamaan ruokansa eteen ravintoloissa sekä pyytämään hotelleista majapaikkaa blogi-mainosta vastaan.

– Seuraava vaihe jännittää, sillä siirryn tänään illalla Venäjälle. Se on ensimmäinen maa, missä kulttuuriero on merkittävä eivätkä ihmiset välttämättä puhu englantia, Wakker pohtii.

Kestävään kehitykseen tutustuttava matka on itse asiassa tapahtumajärjestämistä opiskelleen Wakkerin yliopiston päättötyö.

– Halusin työskennellä ympäristön kestävyyden parissa ja sähköautot ovat monen mielestä siinä seuraava iso juttu. En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut autoista, osaan hädintuskin vaihtaa renkaan!

Auto onkin Wakkerille työkalu, jonka avulla hän pääsee tutustumaan ekologisiin projekteihin ja kestävän kehityksen hankkeisiin kaikkialla maailmassa.

– Haluan selvittää, mitä se kestävyys oikeasti tarkoittaa erilaisille ihmisille.

Wakkeria haastatteli Uusimaa.