"Joukkoliikenne on etusijalla" – näin Helsinki vastaa Pasilan liikennejärjestelyjä haukkuville pyöräilijöille

Helsingin Polkupyöräilijät ovat arvostelleet kovin sanoin Pasilan ratapihan liikennejärjestelyjä. Heidän mielestään Triplan rakennustöiden aikaiset kävely- ja pyöräilyjärjestelyt ovat huonot ja vaaralliset.

Nyt Helsingin kaupunki vastaa esitettyyn kritiikkiin. Kaupunki muistuttaa, että Keski-Pasilan liikennejärjestelyissä etusijalla on jo pelkästään käyttäjämäärien takia joukkoliikenne.

– Pasilan kautta kulkee yli 900 lähi- ja kaukojunaa vuorokaudessa.Aseman junaliikenteen mahdolliset häiriöt laajenevat helposti valtakunnallisiksi ja vaikuttavat suureen määrään joukkoliikenteen käyttäjiä, siksi Pasilan aseman ympäristöä rakennetaan junaliikenteen asettamissa reunaehdoissa, kaupunki selventää medialle lähettämässään tiedotteessa.

Seuraavana priorisoinnissa on otettu huomioon muun joukkoliikenteen katujärjestelyt ja joukkoliikennevälineistä jalkautuvat matkustajat.

Tätä perustellaan muun muassa sillä, että Pasilan pysäkeiltä nousee linja-autoihin keskimäärin noin 8 000 matkustajaa vuorokaudessa eli jopa 16 000 matkustajaa vuorokaudessa, kun myös linja-autoista jalkautuvat otetaan huomioon.

Pasilan aseman raitiovaunupysäkkejä käyttää noin 6 000 matkustajaa arkivuorokaudessa.

Sen sijaan aseman ohittaa kesäisen arkivuorokauden aikaan keskimäärin4 000 pyöräilijää.

– Talvella määrä on kymmenesosa tästä, kaupunki perustelee.

Helsingin Polkupyöräilijät ovat ehdottaneet, että rakennustöiden ajaksi Ratapihantien itäpuolen ajokaistoista tehtäisiin kaksisuuntainen ajorata, ja länsipuolen ajokaistat varattaisiin kokonaan jalankululle, pyöräliikenteelle ja joukkoliikenteelle.

– Ajokaistan muuttaminen pyöräilyväyläksi vaikuttaisi henkilöautoliikenteen sujuvuuden lisäksi myös suureen määrään joukkoliikenteen matkustajia.

– Pasilan autoliikennettä on jo rajoittanut Veturitien poistuminen käytöstä työmaan vuoksi Pasilankadun ja Radiokadun väliltä. Myös Teollisuuskadun muutostyöt ruuhkauttavat Pasilan autoliikennettä, kaupunki perustelee.

Kaupungin mukaan on Pasilan liikennejärjestelyjä on käsitelty ja käsitellään liikenteen työnaikaisten järjestelyjen ryhmässä, joka seuraa järjestelyjen toimivuutta työmaiden etenemisen myötä.

– Mahdollisuuksien mukaan järjestelyjä muutetaan ja opastusta lisätään tarvittaessa.

– Pasila on liikenteen solmukohta, ja rakentamisen aikaiset liikenteen järjestelyt tarkoittavat kompromissia kaikille alueen liikkujille, kaupunki sanoo.

Helsingin Polkupyöräilijät järjestäätorstaina 22. syyskuuta kello 16–18 kadunvaltauksen Pasilan Ratapihantiellä.

Lue myös:"Posketonta ja vaarallista" – Pyöräilijät valtaavat protestina ajoradan Pasilassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut