Helsingin ongelma-asunnot vihdoin lähes myyty – "Kruunuvuorenrannalle ei käy Viikinmäet"

HITAS Hintasäänneltyjen hitas-asuntojen myynti on erityisesti muutamissa kohteissa Helsingissä takkuillut viime vuosina pahasti.

Nämä Kruunuvuorenrannan hitakset valmistuvat tammikuussa. Kesällä viikoittaisissa asuntonäytöissä oli hiljaisempaa. - Näytöissä on ollut taas 5-15 katsojaa joka kerta, sanoo työnjohtaja Mika Salo Skanskalta. Erityisen paljon ihmiset ovat olleet kiinnostuneita jylhien kalliomaisemien säilymisestä. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Viikinmäen jopa ongelmaksi muodostuneet hitas-asunnot on saatu lähes kaupaksi. Myymättä on enää seitsemän asuntoa kahdesta taloyhtiöstä.

– Kaksioita on enää tarjolla, mikä on yllättävää, koska ilmeisesti ihmiset ovat lähteneet hakemaan kolmioita, toteaa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) myyntipäällikkö Janne Paasimies

Asuntoja kahdessa taloyhtiössä on yhteensä 82.

Lähes kaupungin murheenkryyniksi muodostuneet Viikinmäen hitasasunnot ovat olleet kaupan jo kolmatta vuotta. Myynnin edistämiseksi kaupunki on turvautunut ale-kampanjoihin eli tarjonnut ostajille jopa vuoden yhtiövastikkeita ilmaiseksi. Puolet asunnon hinnastakin on voinut maksaa vuoden kuluttua ostohetkestä.

Paasimiehen mukaan pääsyy myynnin takkuamiseen on ollut yleisesti suossa rämpinyt asuntokauppa, joka on jo osoittanut vilkastumisen merkkejä.

– Toki olemme olleet huolissamme. Tämä on ollut täysin poikkeuksellista ja liittyy ehkä asuntokaupan hyytymiseen. Nyt asuntoesittelyssä käy taas ihmisiä.

Yksi syy Viikinmäen asuntojen nihkeään myyntiin on asuntojen korkea neliöhinta. Asuntojen neliöhinta on keskimäärin yli 4 000 euroa, kun esimerkiksi nosteessa olevasta Kruunuvuorenrannasta hitasasunnon saa keskimäärin 3 300 euron neliöhintaan.

–Paikka on haastava rakentaa, koska talot rakennetaan kallion päälle, Paasimies perustelee Viikinmäen hintoja.

Kruunuvuorenrannassa jo valmiissa taloissa ei ATT:llä myymättömiä hitasasuntoja ei enää ole. YIT kauppaa vielä omaa, vuoden alussa valmistunutta hitas-kohdettaan.

Paasimies on toiveikas, ettei ATT:n asunnoille ei käy "Viikinmäet".

– Olettaisin, että asuntojen valmistumiseen mennessä kaikki on myyty. Kaksiot ja kolmiot menivät jo hyvin kaupaksi. Isompia huoneistoja on vielä tarjolla.

Asunnot valmistuvat Koirasaarentien alkupäähän eli kauaksi rannasta. Mahdollisesti myöhemmin hitasasuntoja valmistuu myös rannan tuntumaan.

Kruunuvuorenrannassa ale-kampanjoita ei ole tarvittu.

Ale-kortti jouduttiin ottamaan käyttöön myös Myllypurossa."

Entä onko Kruunuvuorenrannan siltapäätös nostanut alueen vetovoimaa ja lisännyt kiinnostusta asuntoihin?

– Aikaisemmin silta nousi joka kerta asiakkaiden kanssa keskusteluun. Nyt keskustelua ei niinkään tarvitse enää käydä, koska ratkaisu on jo tehty. Toki päätös helpottaa asiaa. Alueesta tulee houkuttelevampi, Paasimies sanoo.

Skanskan työnjohtajan Mika Salon mukaan keskustelu siltahankkeesta nousee asuntoesittelyissä edelleen puheenaiheeksi. Erityisen kiinnostuneita ostajat ovat olleet alueen luontoarvojen ja takapihalta avautuvien jylhien kallioiden säilymisestä.

–Ympärillä olevna luonnon säilyminen kiinnostaa.

Viikinmäessä kulutettu ale-kortti jouduttiin ottamaan käyttöön myös Myllypurossa. Nyt puutaloalueelle Myllykallioon rakennetut hitakset on saatu myytyä, mutta vielä viime vuonna niitä myytiin samoin ehdoin kuin Viikinmäessä.

Viikinmäessä 46-neliöisen kaksion velaton hinta on reilut 220 000 euroa. Kruunuvuorenrannassa 56-neliöisen on kaksion saa 196 000 eurolla. Myllypurossa kerrostalokaksio myytiin 186 000 euron hintaan.

Hitasta on viime vuosina myös arvosteltu aikansa eläneensä ja puhuttu jopa järjestelmän purkamisesta. Hitasasunnoissa asuu tavallista enemmän lapsiperheitä.

Hitaksia tulee lähivuosina nousemaan edelleen muun muassa Kalasatamaan ja Jätkäsaareen eli alueille, joilla asuntojen hinnat karkaavat helposti käsistä.

Hitaksen rinnalle on tullut hämmennystäkin herättänyt puolihitas. Ensimmäiset ATT:n puolihitakset valmistuvat Malminkartanoon keväällä 2018. Toisen rakennusyhtiön puolihitaksia on tulossa Siltamäkeen.

– Puolihitasta tulee alueille, jotka eivät ole niin haluttuja eli alueille, jotka eivät yksityisiä rakennusliikkeitä välttämättä niin kiinnosta, Paasimies selvittää.

Puolihitaksen ajatuksena on, että asunto myydään hintasäädeltynä vain asunnon ensimmäiselle asukkaalle. Tämän jälkeen asunnon saa myydä eteenpäin haluamaansa hintaan.

Hitakset puolustavat kohtuuhintaista asumista

Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.

Sen tarkoituksena on tuottaa kohtuuhintaisia asuntoja.

Markkinahintoja alemman hintatasonsa vuoksi asunnot menevät hyvin kaupaksi etenkin kalliilla alueilla.

Asunnoilla on 30 vuoden hintakatto. Sen jälkeen sääntely poistuu ja asunnon saa myydä vapaaseen hintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 6. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 7. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 8. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 9. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 10. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 11. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 12. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 13. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 14. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin
 15. Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 8. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 9. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.