Selviäisitkö, jos Suomeen iskisi poikkeustila? Pelkät elintarvikkeet eivät riitä kotivaraksi – katso mitä kaikkea tarvitaan

Oletko koskaan miettinyt, miten sinä ja perheesi pärjäisitte, jos yhteiskunnan toiminta häiriintyisi?

Yllättävä tilanne voi tulla eteen monesta syystä. Myrsky katkaisee sähköt, tulee lakko tai liikenneyhteydet katkeavat. Voi myös sattua onnettomuus, jonka takia kaupat joudutaan sulkemaan tai ulos ei voi lähteä.

–Kotivara on tarkoitettu esimerkiksi tilanteisiin, joissa ruoan tai laajemmin päivittäistavaroiden saatavuus on häiriintynyt. Syynä voi esimerkiksi olla maksujärjestelmien häiriö tai vaaratilanne estää ulkona liikkumisen. Yksilötasolla myös sairastuminen voi estää kauppaan pääsyn, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön varautumisjohtaja Karim Peltonen

Tällaisiin tilanteisiin olisi hyvä varautua. Kotivara tarkoittaa sitä, että kotiin hankitaan ruokaa ja päivittäin tarvittavia tavaroita vähän enemmän.

Kotivaraa käytetään päivittäin parasta ennen -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle, jotta elintarvikkeet säilyvät käyttökelpoisina.

Tuusulan Nuormarttojen puheenjohtaja Anu Heikkilä on virallinen, piirin kouluttama ruokamartta, ja hän on saanut koulutuksen myös kotivara-aiheeseen.

–Koulutuksessa suurin yllätys minulle oli se, miten paljon vettä yksi ihminen tarvitsee viikossa, 16 litraa pelkkään juomiseen, Heikkilä sanoo.

Hän säilyttääkin kotona pullovettä ensihätään.

–Sen lisäksi meillä on isoja mehukanistereita, joihin vettä voidaan kriisitilanteessa hakea vedenjakelupisteestä. Juomaveden lisäksi vettä tarvitaan hygienian ylläpitoon, Heikkilä sanoo.

Myös Peltonen muistuttaa, että kotona pitäisi varautua veden varastointiin.

–Suomalainen kuluttaa yli 130 litraa vettä päivässä, kotivaraan lasketaan minimissään noin 2–3 litraa henkeä kohden, Peltonen sanoo.

Kotivara on muutakin kuin ruokaa ja vettä.

–Joskus näkee kotivarasta sellaista määritelmää, johon kuuluu pelkästään elintarvikkeita, mutta siihen kuluu myös muita välttämättömyystarvikkeita, kuten valonlähde ja kannelliset astiat, Heikkilä huomauttaa.

Myös ensiapupakkaus on hyvä olla.

–Lisäksi edelleen suositellaan, että kotona olisi myös jodi-tabletteja.

Heikkilä muistuttaa myös, että kotiin kannattaa varata kynttilöitä, tulitikut sekä paristokäyttöinen taskulamppu ja radio.

–Ja tarkistaa, että toimivia paristoja on saatavilla. Kännykän varavirtalähde aika monesta kodista nykyään löytyykin.

Heikkilä uskoo, että ainakin vanhempi polvi osaa varautua poikkeustilanteisiin.

–Nuoremmilta ei ehkä löydy, paitsi jos poikkeustilanne on tullut aiemminkin vastaan, Heikkilä sanoo.

Spek suosittaa, että kotivaran tulisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Saksassa on keskusteltu jopa 10 päivän kotivarasta.

Taloussanomat kertoi 22.8., että Saksa suunnittelee suosittelevansa kansalaisia keräämään koteihinsa ruokaa, juomaa ja muita tarvikkeita varmuusvarastoon katastrofin tai aseellisen hyökkäyksen varalta. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan.

Peltonen pitää Saksan tavoiteaikaa korkeana.

–Mutta en tunne perusteluja. Viikon suositus on meilläkin osin vanhentunut ja olemme puhuneet 72 tunnista eli kolmesta vuorokaudesta. Tuon ajan pitäisi riittää siihen, että toiminnot on palautettu tai jotenkin korvattu, hän sanoo.

–Nykyoloissa yli viikon ruokatarpeiden varastointi voi olla hankalaa. Myös tämä puoltaa lyhyempää aikaa, Peltonen lisää.

Esimerkki

Yhden henkilön viikon kotivara voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Perunaa 0,5 kg, riisiä ja makaronia 0,5 kg, öljyä ja rasvoja 0,5 kg, sokeria 0,5 kg, UHT-maitoa 1 l sekä vettä.

Lisäksi juomia, vettä ja herkkuja 16 l + 1 kg, leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg, maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg, hedelmiä ja marjoja 1 kg, vihanneksia ja juureksia 1,5 kg, lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg.

Muista erikseen lapset, vanhukset ja sairaat. Muista myös vesi.

Lähde: varaudu.info.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut