Onko ajan tasalla? – Valkoposkihanhien tiukka EU-suoja perua 1970-luvulta

LINNUT Valkoposkihanhien syyslaskennassa havaittiin 28500 lintua, mikä on 14 prosenttia viime vuotta enemmän.

Toukolan rantapuistoon Arabianrannan asuintalojen ja Vanhankaupunginlahden väliin asennettiin toukokuussa hanhiaitoja. Nyt suuria valkoposkihanhiparvia aterioi ja kakkii taas puistossa. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Valkoposkihanhien kakkajätökset puistojen ja uimarantojen nurmilla sekä rantahiekalla ärsyttävät. Moni on sitä mieltä, että asiassa mennään liikaa suojeltujen hanhien ehdoilla.

EU on jäykkä tällaisiin muutoksiin.”

Valkoposkia suojelee EU:n lintudirektiivi, joka on vuodelta 1979.

–Valkoposkihanhikannat olivat 1980-luvulla todella alhaisia, Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos toteaa.

”Valkkari” on rauhoitettu myös luonnonsuojelulailla.

Olisiko direktiiviä uudistettava, tai poistettava valkoposkihanhi suojeltavien villieläinlintujen listalta?

–Lintudirektiiviä ei ole lähdetty uudistamaan, se olisi todella suuri asia EU-tasolla. EU on jäykkä tällaisiin muutoksiin.

Merimetso on kuitenkin poistettu kyseiseltä listalta.

–Merimetsokantoja saa rajoittaa poikkeusluvalla. Merikarvialla häädettiin 4000 merimetsoparia erilaisten karkotuskeinojen avulla.

Vaikka valkoposkihanhista tehtäisiin riistalaji, ei se auttaisi kannan rajoittamiseen Helsingin kaupunkialueella, jossa pyynti on kielletty. Kannan rajoittaminen vaatisi poikkeuslupaa ely-keskukselta, eikä sellaista ehkä edes saisi.

–Isoja hanhimassoja voi pyytää rakettiverkolla. Verkko laukaistaan hanhien päälle ja ne kaasutetaan kuoliaiksi. Hanhet myös käytettäisiin hyväksi. Itse en kannata tällaisia keinoja, Mikkola-Roos korostaa.

Esimerkiksi Hollannissa, jossa talvehtii miljoonia hanhia, käytetään edellä mainittua keinoa.

Valkoposkien syyskanta on kasvanut selvästi viime vuodesta.

Birdlife Suomen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteishankkeeseen kuuluvassa syyskannan laskennassa eniten valkoposkihanhia kerääntyi pääkaupunkiseudulle, jossa laskettiin yhteensä 11400 lintuyksilöä.

Lintujen määrä on alkanut taas nousta."

Kaikkiaan syyslaskennassa havaittiin Suomessa noin 28500 valkoposkihanhea, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

–Pk-seudun pesimäkanta on pysynyt vakaana vuoden 2010 jälkeen eli noin 1300 parissa. Pesimäkannan kasvu jatkuu muilla rannikkoalueilla ja sisämaassa. Pk-seudun syyskanta on vaihdellut 2010-luvulla 8000–11000 yksilön välillä.

Vaihtelu johtuu osin pesimämenestyksestä ja osin tänne Itäiseltä Suomenlahdelta tulevista linnuista.

–Voi ennustaa, ettei pk-seudun pesimäkanta juurikaan enää kasva ja syyskantakin on vakiintumassa reiluun 10000 yksilöön. Muualla Suomessa kanta kasvaa tulevaisuudessakin, Mikkola-Roos jatkaa.

Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen sanoo, että valkoposkihanhien määrä pääkaupunkiseudulla oli muutamia vuosia samalla tasolla.

– Nyt lintujen määrä on alkanut taas nousta, Pakarinen toteaa.

Nurmikot merenrannoilla Helsingissä alkavat jo olla käytössä."

Tänä vuonna valkoposkien poikasmäärien on laskettu olleen pieniä, joten ensi vuonna nuorten hanhien ikäluokka on pienempi.

– Hyvät laajat nurmikot merenrannoilla Helsingissä alkavat jo olla valkoposkihanhien käytössä. Valkoposkihanhet suosivat nurmikenttiä, joista pääsee veteen.

Valkoposkihanhikannan suuruuteen tulevaisuudessa saattaa osaltaan vaikuttaa myös se, että pedot, kuten kettu ja myös merikotka, ovat oppineet hyödyntämään hanhia.

– Hanhimäärän ennustaminen on vaikeaa. Vaikka hetken näytti, että kanta ei kasva, se kuitenkin taas kasvoi, Pakarinen summaa.

Lintudirektiivi

Valkoposkihanhia suojelee lintudirektiivin liite I, joka määrittelee suojeltavat villieläinlinnut. Euroopan talousyhteisön neuvosto hyväksyi direktiivin vuonna 1979. Direktiivin ovat hyväksyneet myös EY ja EU.

Lintudirektiivi ohjaa jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä. Siitä voi poiketa vain erityisistä syistä.

Suomen metsästäjäliitto esitti valkoposkihanhien metsästyksen aloittamista ja lajin siirtämistä riistaeläinluetteloon (2009) ja metsästyksen aloittamista vahinkoperusteisesti ja tutkimustarkoituksiin (2013).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.