"Ei me istuta täällä suru puserossa" – Taistelu Ondan kohtalosta jatkuu Kalliossa

RAVINTOLAT Nuoren ravintolan menestyskiito katkesi yllättäen. Taloyhtiössä tehdään iso remontti.

– Ei me istuta täällä suru puserossa. Yhteen hioutunut tiimi vie tätä huippulaadulla loppuun saakka ja asiakkaat toivottelee tsemppiä, Maya Talas (keskellä) kertoo. Miia Hautakangas ja Nicole Timmerbacka työskentelevät Ondassa Toisella linjalla. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

–Ne sanoo nyt, että syyskuun loppuun mennessä saadaan tietää, voidaanko me olla tässä vuoden loppuun asti, kertoo Onda Ruokalan ravintoloitsija Maya Talas tyynesti.

Isoin tunnekuohu on ehtinyt laantua.

–Asia kerrallaan edetään. Nyt ollaan auki, aikanaan suljetaan. Sitten katson, mitä teen seuraavaksi, Talas sanoo.

Onda on täynnä aamusta iltaan."

Uutta tilaa etsitään kaiken aikaa.

– Mutta jos ollaan realistisia, ei sitä löydy näin nopeasti. Ainahan voi tietysti tulla yllätyksiä.

Toinen linja 3:ssa toimiva Onda jää taloyhtiön remontin jalkoihin. Tieto remonttisuunnitelmista vuokralaisella oli, mutta aikataulu ja remontin kesto tulivat Talaksen mukaan yllätyksenä.

Nykyistä epävarmuuden tilaa Talas kuvailee hankalaksi.

–Edessä on vuoden paras aika, mutta emme voi ottaa edes pikkujouluvarauksia, kun emme tiedä miten pitkään olemme tässä. Työntekijöille on pakko sanoa, että jos saat hyvän työtarjouksen, ota se. En voi luvata heille mitään.

Onda on Talaksen mukaan profiloitunut aika lailla ”tälle puolelle siltaa” eikä haluaisi muuttaa kauas.

– Kalliosta on vaikea löytää tarpeeksi isoa tilaa ja monissa liiketiloissa on kahvilan tai ravintolanpito kielletty.

Ravintolan sulkeminen vuodeksi remontin takia olisi Talaksen mukaan huono vaihtoehto. Parin kuukauden remonttitauko olisi vielä onnistunut.

–Sulkeminen ja avaaminen on iso ponnistus. Meillä esimerkiksi meni melkein kaksi vuotta, että onnistuimme löytämään ihanteellisen tiimin. Emmekä pysty luottamaan siihen, että remonttiaikataulu pitää.

Maya Talakselle Onda on ensimmäinen oma ravintola.

–Hieno projekti, joka on noussut tyhjästä siivilleen. Emme edes ajatelleet, että ravintolastamme tulee menestys. Meillä on ollut hyvää tuuria. Onda on täynnä aamusta iltaan. Ollaan vasta selvitty alkushokista ja huomattu, että mehän handlataan homma. Tuntuu hullulta lopettaa juuri nyt.

Asiakastulva yllätti tuoreet yrittäjät.

– Suomessa ei koskaan puhuta siitä, mitä tapahtuu kun menestyy. Yhtäkkiä on paljon asiakkaita ja työntekijöitä. Aluksi tuli kyllä valvottua öitä. Sitten opin laittamaan itselleni enemmän toimistopäiviä ja vapaata, että pystyn irrottautumaan ja ottamaan työhön etäisyyttä.

Onda ei Talaksen mukaan ole hyvä konsepti, jota ryhdytään monistamaan.

– On vain yksi Onda. Jos näitä olisi monta eri paikoissa, eivät ohjakset pysyisi omissa käsissä eikä laatua pystyttäisi pitämään yhtä hyvänä.

On vain yksi Onda."

Menestykseen on Talaksen mukaan monta syytä.

–Hyvä fiilis välittyy keittiöstä myös salin puolelle. Olemme kuin iso perhe, jossa kaikki auttavat toista. Emme ole halunneet profiloitua mihinkään yhteen juttuun, tarjoilemme sekä lihaa että vegaaniannoksia ja meillä käy kaiken ikäistä väkeä läheltä ja kaukaa.

Tulevaisuus riippuu Talaksen mukaan henkilökunnasta ja asiakkaista.

– Ilman heitä Onda on vain tyhjä kuori.

Lue lisää Ondasta täältä.

Tähän mennessä tapahtunut

15.10.2014 Jussi Koski, Peter Schneider ja Maya Talas perustavat Ruokala Ondan Toinen linja 3:een.

19.7.2016 parkkiruututerassi avataan Ondan edustalla.

1.8.2016 Onda kertoi Facebookissa joutuvansa sulkemaan ovensa elokuun lopussa ja etsivänsä uusia tiloja.

7.8.2016 Isännöitsijä kertoi Helsingin Uutisille, että Onda voi jatkaa ainakin syyskuun, mahdollisesti lokakuun loppuun saakka.

25.8.2016 Onda kertoi Facebookissa saaneensa luvan toimia lokakuun loppuun saakka.

Taloyhtiössä toteutetaan iso saneeraus, kun koko toimistotalo muutetaan asuinkäyttöön.

Ondan tilojen käyttötarkoitus ei muutu, mutta muun muassa viemärityöt edellyttävät myllerrystä myös niissä.

Ondassa on 70 asiakaspaikkaa sisällä ja 40 terassilla. Työntekijöitä on 18.

Aiheeseen liittyvää

  1. Toimistojen tilalle asuntoja – remontti sulkee suosikkiravintolan Kalliossa
    7.8.2016 20:15

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut