Helsinkiläisellä uimahallilla erikoinen ongelma: Suuri osa kävijöistä ei osaa uida

UINTI Uimavalvojat joutuvat puuttumaan asiakkaiden käytökseen Itäkeskuksen uimahallissa päivittäin. Tapaukset liittyvät tavallisesti uimahallin sääntöihin ja johtuvat usein kulttuurieroista.

Helsingin kaupungin ylläpitämissä uimahalleissa ei ole käytössä vedenalaisia valvontakameroita.

Itäkeskuksen uimahallissa kameroita on enemmän kuin missään muussa hallissa ja kamerat ovat niin hyvälaatuisia, että uima-altaiden yläpuolelle sijoitetuilla valvontalaitteilla pystytään tarvittaessa zoomaamaan myös veden alle.

–Tämä selittyy sillä, että Itäkeskuksessa häiriötilanteita on enemmän kuin muualla. Siellä kameroita on tarvittu, toteaa Itäkeskuksen uimahallin laitospäällikkö Teemu Raatikainen

Uimahallien vedenalaiset kamerat virisivät yleiseen keskusteluun viime viikolla, kun Ilta-Sanomat uutisoi, että poliisi on saanut kesän aikana neljä eri ilmoitusta Jyväskylän vesiliikuntakeskus AaltoAlvarista, jossa epäillään tapahtuneen epäsiveellistä käytöstä.

Epäiltynä on viisi uimahallin miesasiakasta. Tapahtumat kävivät ilmi vedenalaisista valvontakameroista. Uimavalvojat puuttuivat tekoihin välittömästi havaittuaan ne.

Itäkeskuksessa on Raatikaisen mukaan vuosittain enimmillään neljä sellaista tapausta, joissa videomateriaali on päätynyt poliisin haltuun. Tapaukset ovat poikkeuksetta ahdisteluepäilyitä, joissa toisena osapuolena on lapsi. Viimeisin vastaavanlainen tapaus Itäkeskuksessa tapahtui alkuvuodesta.

– Tällaisia tapauksia emme ryhdy edes selvittämään, vaan ne menevät suoraan poliisille. Sitten on pienempiä juttuja, jotka eivät mene poliisille eivätkä johda mihinkään, Raatikainen kertoo.

Vedenalaisten valvontakameroiden kuvia saa Raatikaisen mukaan jälkikäteen katsoa ainoastaan hallipäällikkö ja poliisi.

Uimavalvojat joutuvat puuttumaan asiakkaiden käytökseen Itäkeskuksen uimahallissa päivittäin. Tapaukset liittyvät tavallisesti uimahallin sääntöihin ja johtuvat usein kulttuurieroista.

–Meidän kävijäkunnastamme 50 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Suurin osa heistä ei osaa uida. Tällaiset tapaukset lisäävät tapaturmariskiä.

Sanomista tulee myös muun muassa pikkulasten päästämisestä isoon altaaseen sekä asianmukaisten uimahousujen käyttämisestä.

Muut uimarit tulevat puolestaan valvojien juttusille lähes päivittäin, mikäli havaitsevat muiden uimareiden menevän saunaan uimapuvussa.

Itäkeskus nousee omiin lukuihinsa häiriökäyttäytymisen lisäksi niin kameroiden kuin kävijämääriensäkin saralla. Itäkeskuksessa käy vuosittain 360 000 kävijää ja hallin allas-, kuntosali ja ulkotiloja vartioi ennätykselliset 14 kameraa. Viimeisimmät kamerat asennettiin hallin parkkipaikalle vuosi sitten kesällä kitkemään kasvanutta ilkivaltaa.

Kaupungin muista uimahalleista ilmoituksia häiriökäyttäytymisestä ei tule juuri koskaan. Itäkeskuksen lisäksi kaupungin hallinnassa ovat Jakomäki, Pirkkola ja Yrjönkatu. Helsingissä on lisäksi yhdeksän yhtiöpohjaista uimahallia, joiden toimintaa kaupunki avustaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut