Kyy luikerteli kotioven eteen Vuosaaressa – kuvat

Kyy luikerteli viime viikolla lämpimänä päivänä vuosaarelaisperheen patiolle. Päivi Vallittu / Lukijan kuva

toimitus

Pohjois-Vuosaaressa asuvan perheenäidin Päivi Vallitun ruuanlaitto keskeytyi, kun tytär soitti portilta, ettei pääse kotiin, kun patiolla on käärme.

–Onneksi ulko-ovi oli kiinni, vaikka pidän sitä usein auki kuumana päivänä, Vallittu päivittelee.

Naapuri järjesti kyykäärmeen pois terassilta, ja tytärkin pääsi kotiinsa.

Vallittu kertoo, että tämä oli ensimmäinen varsinainen kohtaaminen kyyn kanssa.

–Kun muutimme tänne Kurkimoisioon uuteen asuntoon, koiraihmiset varoittivat Mustavuoren käärmeistä, koska meilläkin on koira, Vallittu sanoo.

–Käärmevaara on vähän laskenut intoa liikkua ihanassa Mustavuoren metsässä ja eräs naapurikin kertoi välttävänsä sen lenkkiteitä, koska on joutunut väistämään kerralla useita käärmeitä.

–Juuri ennen tätä meille sisäänpyrkinyttä naapuri tiesi kertoa, että kyyt ovat tulleet takaisin tähän kallioille, kun rakentaminen on loppunut, Vallittu jatkaa.

BiologiJarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta arvelee, että kyy on ollut terassilla paistattelemassa päivää, jossa luonnonvarainen eläin viihtyy siinä missä ihminenkin.

Saarikiven mukaan kyy ei ole yleistymässä Helsingissä. Eniten niitä tiedetään olevan Vuosaaressa, Kivikossa ja Malminkartanossa.

–Ne vaativat elinympäristökseen alueita, jotka kaupunkialueella ovat vähissä. Kyyn elinympäristöjä ovat esimerkiksi niityt ja soiden laitamat. Talvehtimispaikaksi sopivat kallioiden eteläreunat, joissa kallio murtuu kivikoksi, Saarikivi kertoo.

Ihmisen ja kyiden kohtaamisia tapahtuu juuri uusilla asuinalueilla, joissa ihminen valtaa tilaa luonnolta.

–Kyllä se on kyy joka siinä väistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.