Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa sata motoristia kitkee kiusaamista kouluista – "Toimii paremmin kuin soo soo -kampanjat"

KOULU Koulukiusaamista vastustaviin motoristeihin voi liittyä vapaaehtoiseksi. Suurimmillaan joukossa on ollut liki sata motoristia.

Rokki soi ja aplodit raikaavat, kun nelisenkymmentä motoristia saapastelee koulun juhlasaliin. Oppilaita istuu lattialla hieman enemmän.

Silmät sädehtien lapset katsovat mustanpuhuvaa joukkoa, joka on hetkeä aikaisemmin hurauttanut koulun pihaan toinen toistaan tyylikkäämmillä moottoripyörillä.

Vaikuttavaa sisääntuloa seuraa painavaa asiaa: motoristit ovat liikkeellä koulukiusaamista vastustaakseen. He ovat tehneet siitä sydämen asiansa yhdistykseksi saakka. Motoristit koulukiusaamista vastaan ry (MKKV) vierailee kouluissa säännöllisen epäsäännöllisesti.

Viime viikoilla kerroimme, miten ryhmä otettiin vastaan Kirkkonummen Veikkolassa Nyt ollaan Södra Paipis skolanissa Sipoossa.

– Toimintaan saa tulla mukaan vapaaehtoispohjalta. Joskus meitä on parikymmentä, joskus lähemmäs sata, kertoo yhdistyksen aktiiviseksi rivimieheksi itsensä esitellyt Timo Suominen

– Kysyntää on enemmän kuin mihin pystymme vastaamaan.

Hän on taustaltaan opettaja.

– Vaikka osa meistä on aika karun näköistä porukkaa, on monista meillä omiakin lapsia ja kova huoli koulukiusaamisesta.

– Olen itsekin entinen koulukiusattu ja uskon, että viestimme uppoaa lapsiin paremmin kuin sellaiset perinteisemmät soo soo -kampanjat.

Motoristien viesti koulukiusaamisesta kerrotaan koululaisille Ari Santaharjun suulla. Santaharju osaa ottaa yleisönsä vankalla rutiinilla ja aplodit raikuvat juhlasalissa tuon tuosta.

Hän vetoaa lapsiin tarinan keinoin ja osallistaa yleisönsä leikkimällä hieman tyhmää, kuten sekoittamalla pupun ja kengurun keskenään. Tyyli toimii ja saa lapset kokemaan, että heillä on kykyä ja taitoa vaikuttaa.

Kun vuorovaikutus vieraiden ja oppilaiden kesken on moneen kertaan vahvistettu, pyytää Santaharju lapsilta lupauksen.

–Me toivomme teidän ymmärtävän, että on myös lapsia, joilla on kotona vaikeaa. Heille koulu on ainoa turvallinen paikka, joten eiköhän sovita niin, että te yhdessä pidätte sen turvallisena jokaiselle?

Oppilaat vastaavat yhdestä suusta ”Joo!” Se riittää motoristeille, joten on taikuri Kimmo Erkkilän vuoro astua estradille.

Pihalla lapset pääsevät vielä tutustumaan moottoripyöriin ja kuljettajiin.

Kun komea letka lähtee jylisten kotimatkalle, jää kouluun vierailusta kiitollinen vakioporukka.

Kouluvierailun organisoi Södra Paipis skolan Hem och skolan puheenjohtaja Petra Mattsson, intohimoinen motoristi hänkin.

– Vaikka kiusaaminen ei ole koulussamme erityisesti ongelmana, koen tämän vierailun olleen hyvällä tavalla ennaltaehkäisevä ja kiva kokemus koko koululle.