Nyt se on tutkittu: Täällä on Suomen "keskellä ei mitään" -paikka

Erämaisimmassa paikassa on raamatullisen autiota, kuvailee paikalla vieraillut Suomen Luonto -lehden toimittaja Jouni Tikkanen. Pressikuva / Suomen Luonto -lehti

toimitus

Monesti kuulee puhuttavan "keskellä ei mitään" -paikasta, jonka väitetään olevan milloin missäkin päin Suomea.

Nyt tämän erämaapaikan todellinen sijainti on selvitetty.

Suomen luonnonsuojeluliitto, kertoo, että "Suomen erämaisin paikka" on Várdoaivi-tunturin pohjoisrinteellä Käsivarren erämaa-alueella. Paikka sijaitsee noin 40 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen ja sen tarkat koordinaatit ovat 69° 13.273' N, 21° 42.783' E.

Paikka selvitettiin Suomen Luonto -lehden, Maanmittauslaitoksen, paikkatietoyhtiö Esrin sekä Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Susanne Suvannon työnä.

–Maanmittauslaitoksen asiantuntija Ari Öysti määritti ensin, millä seuduilla Suomessa pääsee kauimmaksi tieverkosta. Näitä olivat Käsivarren erämaa-alue, Lemmenjoen kansallispuisto, Kaldoaivin erämaa-alue sekä Bogskärin luotoryhmä Ahvenanmaan eteläpuolella, jonka lähellä kulkee kuitenkin vilkkaasti liikennöity meriväylä, Suomen luonnonsuojeluliitto (SLL) kertoo tiedotteessa.

–Tämän jälkeen Esrin asiantuntija Leo Mäkelä sekä maantieteilijä Suvanto saivat toisistaan riippumatta laskettavakseen GIS-ohjelmalla, missä on se tarkka koordinaattipiste, joka on kaikkein kauimpana tieverkosta. Laskennassa huomioitiin myös Norjan tieverkko. Kummankin tulos oli sama: piste löytyy Käsivarren erämaa-alueelta, läheltä Norjan rajaa.

–Suomi-neidon kämmenen laidalla vallitsee siis tämän määritelmän mukaan maamme erämaisin rauha.

Laskennassa on otettu huomioon myös metsäautotiet sekä mönkijä- ja moottorikelkkareitit. Niiden vuoksi erämaisin piste painuu aivan kiinni Norjan rajaan.

SLL:n mukaan Suomen erämaisin paikka on suojelun piirissä, kuten kaikki kolme erämaisinta aluetta. Käsivarren erämaa-alue ja Kaldoaivin erämaa-alue suojeltiin vuoden 1991 erämaalailla, ja Käsivarren erämaa jatkuu vielä Norjan puolella Reisan kansallispuistona.

Lemmenjoki on taas Suomen laajin kansallispuisto.

Suomen Luonto -lehden verkkosivuille pääset tästä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut