"Olematon" hittituote on kaikkein puhutuin ruoka Suomessa, sanoo CM-kauppias – kilpailijat iskivät markkinarakoon

Minna Kotosen kotona ruokailijoita on paljon, ja jauhelihaa kuluu kilo viikossa. - En ole lähtenyt etsimään nyhtökauraa, mutta Mifu houkuttelee. Ari Peltonen

Katri Porttinen

Siitä myydään jatkuvasti "ei-oota", mutta silti se on kaikkien huulilla. Se on ehkä kaikkien aikojen puhutuin elintarvike Suomessa.

Tämä "olematon" hittiruokaon tietysti nyhtökaura, eli "nyhtis".

Jauhelihan korvaavan kasvipohjaisen nyhtökauran ystävät saivat viime viikolla ilouutisia, kun Paulig ilmoitti ostaneensa 51 prosentin osake-enemmistön nyhtökauraa valmistavasta Gold&Green Foodsista.

Ison kotimaisen kumppanin myötä asiakkaat voivat odottaa tuotantomäärien kasvamista. Kuinka nopeasti Paulig saa tuotantomääriä kasvatettua, on vielä epäselvää.

Monissa kaupoissa nyhtökaura on edelleen harvinainen näky, vaikka tuote on ollut markkinoilla jo keväästä asti. Esimerkiksi Hyvinkään Prisma saa yhä samat 70 pakettia viikossa kuin ennenkin.

Nyhtökaura on Prismoissakin yhä hyllynpäätytuote: nopeasti loppuun myytävälle tuotteelle ei ole järkevää varata omaa hyllypaikkaa.

”Nyhtiksen” tuotanto-ongelmat harmittavat kauppiaita. M-ketjun Timo Pyrhönen kertoo, ettei ketju ole saanut tuotetta myyntiin tänä vuonna vielä rasiaakaan. Sama tilanne on Lidlissä.

Kasvimaitoja menee koko ajan enemmän."

–Sattumalta Kauppalehteen antamani haastattelun jälkeen saimme viimein yhteyden nyhtökaurayhtiöön, ja nyhtökauraa pitäisi tulla meille myyntiin ensi viikolla, Pyrhönen sanoo.

Nyhtökaurasta on väläytelty Suomelle milteinpä uutta Nokiaa, ja Paulig aikookin viedä tuotteen kansainvälisille markkinoille.

Kotimaassa nyhtökaura on saanut jo kilpailijoita, sillä suomalaiset Verso Food ja Valio ovat kehittäneet omat jauhelihankorvikkeensa.

Verso Foodin härkäpaputuote Härkistä ja Valion maitopohjaista Mifua saa jo useista kaupoista, tosin Härkikselläkin on paikoin ollut toimitusvaikeuksia.

Vaikka uudet kilpailevat tuotteetkin ovat jo nyt osoittautuneet suosituiksi, eniten edelleen menisi nyhtökauraa, Kättö sanoo.

Kauppiaat pitävät nyhtökauraa ainutlaatuisena tuotteena, jonka saatavuusongelmat ovat jo itsessään uutinen – mikä taas entisestään lisää tuotteen kysyntää asiakkaiden silmissä.

–Äkkiä ei kyllä tule mieleen yhtään tuotetta, joka olisi yhtä puhuttu kuin nyhtökaura, sanoo Citymarketin kauppias Lasse Keränen Riihimäeltä.

Kotimaisia lihankorvikkeita

Nyhtökaura on kaurasta, härkäpavusta ja herneestä hiertämällä valmistettu proteiinipitoinen tuote, jota on markkinoitu nimenomaan jauhelihan korvaajana.

Härkis on härkäpavusta valmistettu tuote, jota niin ikään markkinoidaan jauhelihan tapaan käytettäväksi. Koska se on valmiiksi kypsä, sen voi lisätä esimerkiksi pastakastikkeeseen ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Mifu valmistetaan maidosta, ja sen voi paistaa tai lisätä ruokii sellaisenaan. Se ei sovellu vegaaneille, mutta on esimerkiksi laktoositon ja gluteeniton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 3. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 4. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 5. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 14. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 15. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 9. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 12. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 13. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 14. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 15. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.