Vuosi täynnä iskuja – uskaltaako suosikkikohteisiin enää mennä lomalla?

TURVALLISUUS Pariisi, Bryssel, Nizza, Turkki, Thaimaa. Hienoja ja suosittuja lomakohteita, joilla on ollut nyt synkkä kaiku.

Juuri tällä kohdalla Nizzan Promenade des Anglais'lla sattui tuhoisa autoisku Ranskan kansallispäivänä. Nizza toipuu ja myös suomalaiset uskaltavat matkustaa sinne. Tiina Vahtera

Tiina Vahtera

Syysloma kolkuttaa ovella, ja jonnekin pitäisi päästä. Kotomaan kesä kun oli varsin sateinen.

Mutta minne mennä? Kaikkialla on paukkunut, mielivaltaisen tuntuinen autoisku Euroopan vanhimman turistikaupungin Nizzan sydämeen järkytti koko maailmaa.

Näyttää kuitenkin siltä, ettei pelolle ole annettu valtaa.

– Etelä-Euroopan kohteet, Nizza kärkipäässä, ovat ihania vielä lokakuussakin. Paljon tehdään citybreikkejä ja risteilyjä. Italia ja Portugali nousevat noin ylipäätään, Suomen Matkatoimistoalan liiton SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo.

Pelolle ei ole annettu valtaa."

SMAL kerää parhaillaan tietoja matkatoimistoilta suomalaisten syyslomakohteista. Paljon lomaillaan omatoimisesti: otetaan lento ja varataan hotelli tai Airbnb-huoneisto itse netistä.

Matkatoimistoilla on paketteja sekä omatoimisia lento-hotellimatkoja.

– Nizzaan lennetään maaliskuusta tammikuuhun. Lentojen kysynnässä kesän ikävät tapahtumat huomasi, mutta merkittävää vaikutusta ei ole ollut, Finnairiin kuuluvan Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola kertoo.

Sama juttu on Thaimaan kanssa. Talvimatkojen myynti on nyt kiivasta, ja Thaimaata myydään viime vuoden tahtiin. Maassa on ollut levottomuuksia tavan takaa. Kahdentoista vuoden takainen tsunami on muistissa, mutta suomalainen on rohkea matkailija.

– Totta kai tiedusteluja tulee ja se on hyvä asia. Turhia riskejä ei pidä ottaa, mutta ei myöskään kannata peloissaan jättää matkustamatta. Aurinkomatkat on varautunut poikkeustilanteisiin ympäri vuorokauden. Olemme tiivisti yhteydessä kohdehenkilöstöömme ja viestimme heti asiakkaille, jos jotain poikkeuksellista tapahtuu. Noudatamme tietysti myös ulkoministeriön ohjeita.

Suosikkikohde Turkki on niin ikään ollut jatkuvasti ikävissä otsikoissa. Iskut vaikuttivat kysyntään, ja matkailijat vaihtoivat kohdetta muun muassa Bulgariaan. Metsolan mukaan pieni piikki näkyi.

Tämän syksyn hittejä ovat Barcelona ja Lissabon, joihin voi kätevästi yhdistää myös rantaloman. Nuorisosuosikki Lontoo on kova, samoin Berliini. Pariisi pitää aina pintansa. Monet lentävät omia teitään Rodokselle tai Turkkiin ja viettävät siellä sopivan pituisen lomasen.

– Syyslomille on enää hajapaikkoja jäljellä. Jos lomaa voi siirtää muutamalla päivällä sesonkiviikoista eteenpäin, talvikohteet tulevat tarjontaan mukaan. Valinnanvara kasvaa muun muassa Kanarialle ja Dubaihin, Metsola vinkkaa.

Egypti on levottomuuksiensa takia ollut pois pelistä jo pitkään. Dubai näyttää korvaavan sen jättämää eksotiikka-aukkoa.

Kanarianhintoja Egyptin poissaolo ei ole nostanut.

– Kysyntä sinne on niin kova. Markkinat määräävät, SMAL:n Mäki-Fränti sanoo.

Syysloma

Koulujen syysloma ajoittuu etelässä pääasiassa viikolle 42 eli 17.10.– 21.10.

Joissakin kouluissa lomaa on vain torstai ja perjantai.

Loma sattuu matkasesonkien taitteeseen.

Matkanjärjestäjien kesäkausi päättyy lokakuun lopussa ja talvi alkaa marraskuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut