Sähköpostit ja tekstarit lisäävät avioero- ja elatusriitoja – "Viestejä lähetellään tuohduksissa"

OIKEUS Muun muassa viestinnän helppous on lisännyt asianajaja Ilona Piirosen mukaan perheoikeudellisia riitoja. Tekstareita ja sähköposteja lähetetään ex-puolisolle usein miettimättä ja tuohtuneena.

Sähköpostit ja tekstiviestit ovat helppoudellaan lisänneet perheoikeudellisia riitoja, sanoo asianajaja Ilona Piironen. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Perheoikeudelliset riidat ovat viime vuosina sekä lisääntyneet että pitkittyneet, kertoo asianajaja Ilona Piironen

Hän on erikoistunut perheoikeudellisiin riitoihin. Niillä tarkoitetaan ositus-, perintöriitoja sekä lapsiin liittyviä huolto-, asumis- ja tapaamisoikeus- sekä elatusapuriitoja.

Syynä ilmiöön ovat Piirosen mukaan uusperheiden tilanteet ja varakkuuden kasvu – sekä myös viestinnän helppous.

–Kun aikaisemmin mietittiin tarkkaan, mitä viralliseen kirjeeseen kirjoitetaan, nykyään sähköposti tai tekstiviesti lähtevät usein miettimättä ja tuohduksissa. Näitä viestejä on myös helppo välittää eteenpäin. Riidat paisuvat, kun viesteistä loukkaannutaan ja niitä ymmärretään väärin. Se voi viedä fokusta pois pääasiassa, Piironen toteaa Suomen asianajajaliiton Advokaatti-lehdessä.

Avioliiton aikana itsestään selvinä pidetyt asiat saattavat tulla erotilanteissa usein riidan aiheiksi, Piironen toteaa.

Toinen osapuoli saattaa avioeron jälkeen esimerkiksi väittää, että ex-kumppani olisi avioliiton aikana hukannut omaisuutta tai ollut erityisen tuhlaavainen. Asiakkaat saattavat kysyä muun muassa avioeroasioita ja osituksia tekevältä Piiroselta, voiko rahaa vaatia takaisin.

–Omaisuuden osituksessa voi vaatia vastiketta toiselta puolisolta, jos toinen on esimerkiksi parantanut yhteisellä varallisuudella sellaista omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta. Tällöin vaatimus voi menestyä.

Asianajaja voi vaikuttaa Piirosen mukaan riidan pitkittymiseen tai jopa ehkäistä sen. Asianajaja voi kitkeä jo alkuvaiheessa päämiehensä vaatimuksia, jotka eivät perustu lakiin.

–Riita pitkittyy ja kustannukset lisääntyvät, jos asianajaja vaatii päämiehensä puolesta sellaista, mikä ei välttämättä ole oikeuskäytännön mukaista.

Mikäli asiakas pysyy tiukasti kiinni perusteettomissa vaatimuksissaan, olisi asianajajan ilmoitettava asukkaalle luottamuspulasta ja mahdollisesti jopa päätettävä toimeksianto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.