Maahanmuuttovirasto vastaa kohuun: "Päätökset oikeita, turvapaikanhakijoiden profiili muuttunut"

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Kiira Koskela

Maahanmuuttovirasto (Migri) tyrmää väitteet siitä, että virasto tekisi kielteisiä päätöksiä tarkoitushakuisesti. HS uutisoi sunnuntaina Migrin virkamiesten kertoneen, että viraston omat maatietoraportit eivät tue aiemmin tehtyä turvallisuuslinjan muutosta.

Migri tiedotti toukokuussa turvallisuustilanteen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa parantuneen niin, että näistä maista tulevien on aiempaa vaikeampi saada Suomessa kansainvälistä suojelua.

Maanantaina Migri julkaisi tiedotteen, jossa se kieltää väitteet tarkoitushakuisista päätöksistä. Sen mukaan kielteiset päätökset ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että virastossa on kiinnitetty entistä tarkempaa huomiota hakijoiden kertomusten uskottavuuteen, sisäisen paon mahdollisuuteen ja kansainvälisen suojelun poissuljentaan rikollisilta. Taustalla on viraston mukaan turvapaikkapäätöksenteon kansainvälinen vertailu, johon hallitus velvoitti viraston.

Migrin mukaan myös turvapaikanhakijoiden profiili on muuttunut, ja aiempaa harvemmalla on perusteet kansainväliseen suojeluun. Viraston mukaan suurin osa kesällä kielteisen päätöksen saaneista irakilaisista on kotoisin Bagdadista, kuten myös hakemuksensa itse peruuttaneista ja vapaaehtoisesti kotiin palanneista

HS:n haastattelemat virkamiehet kertoivat myös epärealistisista tulostavoitteista, joiden myötä esimerkiksi puhuttelun laatu kärsii.

Maahanmuuttovirasto ei hyväksy väitteitä, joiden mukaan se tekisi vääriä turvapaikkapäätöksiä. Viraston perusteluna on, että turvapaikkapäätöksistä vain kaksi prosenttia on kumottu hallinto-oikeudessa laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi.

Maahanmuuttoviraston mukaan maalinjauksiin ei myöskään voida vaikuttaa poliittisesti, vaan se tekee ne itsenäisesti ja tuomioistuinten päätökset huomioiden.

Tiedotteessaan Migri toteaa esimerkiksi, että Irakin tilanne on epävakaa ja esimerkiksi Mosulin ja Fallujan tilanne on kehittynyt kesän aikana huonompaan suuntaan. Tämä otetaan lähtömaatietona huomioon turvapaikkapäätöksissä, virasto toteaa tiedotteessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut