Sisäilmasta sairastuneiden lasten äidit järjestävät mielenosoituksen – HU kysyi, mitä kuuluu vaikeasti sairastuneelle pojalle

SISÄILMA Sisäilmasta sairastuneiden lasten äidit perustivat Vihaiset äidit -nimisen Facebook-ryhmän.

Sisäilmasta sairastuneiden lasten vanhemmat, Vihaiset äidit, aikovat järjestää ensi viikon tiistaina mielenosoituksen Kansalaistorilla. Mielenosoituksen tarkoituksena on saattaa sisäilmasta sairastuneiden lasten tilanteita ihmisten tietoisuuteen ja saada kunnat heräämään korjaamaan ajoissa sairaita koulu-, päiväkoti- ja armeijan käytössä olevia rakennuksia.

– Sisäilmasta vakavasti sairastuneet lapset ovat tällä hetkellä täysin lainsuojattomia ja heitteillä. Kukaan ei ota heistä vastuuta. Myös terveiden lasten terveys on turvattava, sanoo yksi Vihaisista äideistä, Virpi Tolonen

Äidit toivovat ensihätään erillisiä tiloja sisäilmasta jo sairastuneille lapsille.

Muutama viikko sitten perustettuun ryhmään kuuluu yhteensä yhdeksän äitiä Helsingistä, Vantaalta, Keravalta ja Kouvolasta. Äideistä kuusi esiintyy omalla nimellä ja loput kolme haluaa pysyä nimettömänä.

– Häpeä ja pelko ovat edelleen syitä, ettei asioita haluta tuoda julkisuuteen, Tolonen toteaa.

Sisäilmasta sairastuneiden lasten lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta se tiedetään, että suljettuihin Facebook-ryhmiin kuuluu tuhansia perheitä.

Idea ryhmän perustamisesta virisi alkukeväällä julkaistusta Helsingin Uutisten jutusta (HU 6.3.), jossa kerrottiin Tolosen pojan tilanteesta.

Koulun ja ilmeisesti jo päiväkodin sisäilmasta sairastuneen Tolosen 15-vuotias poika joutui jäämään kotiin vuosi sitten keväällä. Poika testasi syksyn 2014 ja viime vuoden kevään aikana viisi helsinkiläistä yläkoulua ja sai kaikista oireita.

Vanhemmat vetosivat kouluun kotiopetuksen järjestämiseksi, mutta koulu eväsi sen. Valitus hallinto-oikeuteenkaan ei auttanut. Oikeus hylkäsi vanhempien valituksen

Tällä hetkellä uhkana on, että poika jää ilman päättötodistusta, sillä vanhemmat eivät pysty auttamaan poikaa kaikissa aineissa ja koulunkäynti laahaa pahasti jäljessä.

– Timi (nimi muutettu) on todella pahasti jäljessä opiskelusta. Viemme niitä aineita eteenpäin, joita pystymme, äiti toteaa.

Koulu on antanut pojalle kotiin oppikirjat, mutta muuten opetus on täysin vanhempien vastuulla.

Kuluvana syksynä poika siirrettiin yhdeksännelle vuosiluokalle, mutta hän suorittaa sekä kahdeksannen että yhdeksännen luokan opintoja. Matemaattiset aineet ja kielet kasilta ovat kokonaan opiskelematta.

– Edes peruskoulun päättötodistus ei ole sisäilmasta sairastuneen oikeus, huokaa Tolonen, joka laittoi viime viikolla vireille kantelun oikeusasiamiehelle koulun, aluehallintoviraston ja hallinto-oikeuden kielteisestä päätöksestä olla tarjoamatta pojalle kotiopetusta.

Vihaiset äidit ehdottavat Suomeen sisäilmapoliklinikoiden järjestämistä, jotta tieto oireista, tutkimuksista ja hoidoista olisi saatavilla kootusti yhdestä paikasta.

Pelkoa sisäilmasta sairastuneissa perheissä herättää myös se, että mikäli sisäilmasta sairastunut lapsi joutuu jäämään kotiin, lastensuojelu huolestuu lapsesta. Ongelmien kartoittamiseksi perheelle saatetaan ehdottaa jopa käyntejä nuorisopsykiatrian puolelle tai pelotella huostaanotolla. Ongelmaksi koetaan myös, että sisäilmasairauksiin ei ole olemassa sairauden määrittävää diagnosointia, joten sairastuminen nimenomaan sisäilmasta on vaikea todeta.

Vihaiset äidit järjestävät mielenosoituksen Kansalaistorilla 6. syyskuuta kello 18.

Ryhmä sai nimensä professorin sanomasta

Vihaiset äidit –ryhmän nimi tulee professori Tuula Putuksen sanomisista.

Putus totesi mediassa, että "Tässä on kysymys myös naisten työpaikoista, naisten ja mummojen lapsista ja lapsenlapsista. Minä uskon vihaisiin äiteihin".

Putus on sisäilmaongelmista huolestunut työterveyshuollon professori.

Huono sisäilma aiheuttaa oireita erityisesti kouluissa, päiväkodeissa ja terveysasemilla.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut