Kaverusten "hyperpaikallinen" ruokasienibisnes kasvaa kahvinporoissa – kumppaneina Löyly ja muita ravintoloita

HANKE Osterivinokkaita käytetyissä kahvinporoissa viljelevä yritys aikoo perustaa sienifarmin Helsinkiin.

Vaaleat sieniryppäät kohoavat komeasti muovisten kasvatuslaatikoiden rei'istä. Tässä on helmikuussa perustetun Helsieni-yrityksen päätuote.

Osakkaat Chris Holtslag ja Stéphane Poirié esittelevät osterivinokkaita ylpeinä toimistossaan Pasilan vanhoilla veturitalleilla.

–Voisin vähän paistaa näitä, niin saat maistaa, Stéphane ehdottaa innoissaan.

Sekä Holtslag ja Poirié ovat muuttaneet Suomeen tyttöystäviensä perässä, Holtslag Alankomaista ja Poirié Ranskasta. Yhtiössä on lisäksi kolme muuta osakasta.

Idea Helsieni-firmasta syntyi, kun Holtslag ja Poirié pohtivat tapaa työllistää itsensä uudessa kotimaassaan.

–Olen koulutukseltani insinööri ja yritin aluksi löytää oman alani töitä Suomesta, mutta se oli vaikeaa. Olin juuri valmistunut eikä minulla ollut vielä työkokemusta, Poirié kertoo.

Holtslag on tehnyt aiemmin konsultti- ja suunnittelutöitä. Hän oli kuullut käytetyissä kahvinporoissa sieniä kasvattavista yrityksistä Alankomaissa.

– Ajattelin, että se sopisi hyvin Suomeen. Olen tutustunut täällä sienestykseen ja tiedän, että suomalaiset rakastavat kovasti kahvia. Yrityksemme yhdistää hienosti nämä kaksi asiaa, hän sanoo.

Osterivinokkaaseen päädyttiin siksi, että laji kasvaa nopeasti ja sitä on helppo kasvattaa kahvinporoissa. Yritys kannattaa kiertotaloutta ja kantaa huolta kestävästä ruuantuotannosta.

– Koko ruokasysteemin pitää muuttua, lihan oheen tarvitaan muita proteiininlähteitä, Poirié pohtii.

–Emme itsekään ole pelkkiä kasvissyöjiä, mutta sienet sopivat monenlaiseen ruokavalioon.

– On hienoa, jos tällä voisi ansaita jatkossa elantonsa, mutta vielä tärkeämpää on, että omalla työllä on tarkoitus, Holtslag toteaa.

Poirié on samoilla linjoilla.

– Työskentelin ennen robotiikan parissa. Välillä minulla oli tunne, että omalla työlläni vähennän vain työpaikkoja muilta ihmisiltä, hän kertoo.

Nyt yritys kerää joukkorahoitusta voidakseen laajentaa toimintaansa. Suunnitelmissa on perustaa sienifarmi vanhoihin merikontteihin Hernesaareen. Joukon voima -joukkorahoitussivulla tavoitteeksi on asetettu 36000 euroa. Aikaa on syyskuun 27. päivään asti.

Ensimmäisten kahdeksan tunnin aikana rahaa oli kertynyt tuhat euroa.

Parhaillaan Helsieni on muuttamassa uuteen toimistotilaan Hernesaareen. Ensimmäiset kaksi konttia on tarkoitus saada sen viereen pihalle syyskuun loppupuolella.

–Tuotantoa voidaan laajentaa myöhemmin tilaamalla lisää kontteja, Poirié kertoo.

Insinööritaustansa ansiosta hän on vastuussa myös kasvatuskonttien tekniikasta. Lämmön on pysyttävä päälle 20 asteessa kesät talvet. Lisäksi tarvitaan valoa, sopivasti happea ja kosteutta.

Aluksi sieniä on tarkoitus myydä hyperpaikallisesti, esimerkiksi Hietalahdentorin alueen ravintoloihin.

Kahvinporot saadaan paikallisilta kahviloilta ja ravintoloilta.

–Löyly on kesäaikana suurin yksittäinen lahjoittajamme. Tämä on kahviloille win-win-asetelma. He pääsevät ilmaiseksi eroon jätteestään ja me saamme kasvatusmateriaalia sienillemme.

Helsieni myy myös laatikoita, joissa osterivinokasta voi kasvattaa kotona. Sato valmistuu laatikossa 4–8 viikossa.

Helsieni esittelee toimintaansa Hävikkiruokafestareilla 3.–4. syyskuuta Korjaamolla (Töölönkatu 51). Myynnissä "sihiksiä" eli osterivinokastäytteisiä piiraita.

Osterivinokas

Lahottajasieniin kuuluva ruokasieni.

Viljellään kaupallisesti.

Kasvaa myös luonnossa, Suomessa pääasiassa etelässä lehtoalueilla.

Sopii parhaiten käytettäväksi kypsennettynä.

Sisältää useita ravintoaineita ja B-ryhmän vitamiineja.

Sadassa grammassa raakaa osterivinokasta on noin kaksi grammaa proteiinia.

Lähteet: Wikipedia, Fineli, Kotimaiset Kasvikset ry.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut