Papin voi tavata baarissa ja kirkossa ladata kännykän – jäsenkato pakottaa etsimään uusia konsteja

SEURAKUNNAT Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala järjesti sunnuntaina ensimmäiset kirkkokaljat.

Vallilassa sijaitseva Sture Jazz Bar täyttyi viimeistä paikkaa myöten sunnuntaina, kun Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala järjesti sunnuntaimessun jälkeen paikalliskippolassa ensimmäiset kirkkokaljat.

Paikalla olivat myös naapuri- eli Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa ja psykologi Mikael Saarinen puhumassa oluesta, sen suhteesta kirkkoon ja elämästä ylipäätään.

–Kirkolla mulla on aina kotikenttäetu, mutta sen ulkopuolella olen vieraskentillä, jossa tykkään olla, lohkaisee futismieheksi tunnustautuva Kanala, joka toi kirkkokaljat mukanaan Turusta.

Kanala toimi ennen Helsinkiin muuttoa kasvatuksen teologina Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä sekä työskennellyt ulkomailla merimieskirkoissa.

Tunnelma vallilalaispubissa on keskittynyt ja rauhallinen. Myös huumori on vahvasti läsnä, kun Ensitreffit alttarilla –ohjelmastakin tuttu supliikki pappismies pääsee ääneen.

Maaliskuussa Turusta helsinkiläistyneen Kanalan kirkkokaljat on hyvä esimerkki siitä, miten monimuotoista kirkon toiminta–osin kävijäkadon paineissa–tänä päivänä on.

–Seurakunnan tehtävä on tavata ihmisiä mieluummin muissa kuin sen omissa tiloissa. Monen hätä voi jäädä huomaamatta, jos on kynnys tulla kirkkoon. Itse en ole tullut kirkkoherraksi seurakuntaan, jossa on 14 500 ihmistä, vaan seurakuntaan, jonka alueella asuu 29 000 ihmistä. Lähtökohta on, että olen myös kirkkoon kuulumattomia varten.

Kirkkokaljojen lisäksi Kanalan paimentamassa seurakunnassa on järjestetty jalkapallokisoja näyttävä "Futiskirkko", "Päikkärit kirkossa", "Lounas papin kanssa" paikallisessa ravintolassa sekä koiria ja omistajiaan siunaava "Haukkuhartaus". Kanala on myös aiemmin järjestänyt muun muassa Elvis- ja metallimessuja sekä tarjonnut ehtoollista rock-festareilla.

Kirkko pyrkii tänä päivänä olemaan mukana mitä erilaisimmissa tapahtumissa.

–Kirkon perustyön lisäksi kirkon työntekijät tapaavat ihmisiä muun muassa hää-, matka- ja kirjamessuilla. Porin SuomiAreenassa kirkko on jo monena vuonna ollut aktiivisesti ihmisten tavoitettavissa ja järjestänyt viini- ja virsi-iltoja, tiedottaja Tuulikki Terhemaa Kirkon tiedotuskeskuksesta toteaa.

Entä huolettaako kirkonmiestä jäsenmäärän pitkään jatkunut alamäki?

–Totta kai. Kirkon pitäisi vahvemmin osata viestiä, mitä sillä on annettavana. Suurin ongelma arjessamme on yksinäisyys, Kanala toteaa.

Muiden seurakuntien ohella myös Paavalin seurakunnan jäsenmäärä on ollut viime vuosina laskussa. Seurakunnasta erosi viime vuonna 320 jäsentä. Kirkkoon liittyneiden määrä oli 113.

Vuonna 2010 kirkosta erosi ennätyksellisen paljon jäseniä, yli 83 000. Myös Paavalin seurakunnan jäsenmäärä laski tuolloin 705 jäsenellä.

Kirkko on vahvasti läsnä myös sosiaalisessa mediassa.

Seurakunnat sekä yksittäiset työntekijät ovat somessa läsnä itsenäisesti. Kirkon tiedotuskeskus vastaa kirkon nimissä tehtävästä viestinnästä.

–Sometyö ei ole erillinen, vaan luonteva osa kaikkea toimintaa. Pokémon Go -pelin rantauduttua Suomeen seurakunnat ovat olleet aktiivisia ja tarjonneet pelimahdollisuuksia sekä paikan ladata kännyköitä. Keskeistä on, että voimme vapaasti kokeilla uusia asioita ja sanoa rohkeasti, kun sanottavaa on. Uskottavin someviestintä syntyy nopeasta reagoinnista ja aidosta kiinnostuksesta, kertoo sisältökoordinaattori Samuli Suonpää

Kirkon työntekijät ovat olleet Suomi24:ssa keskustelijoina jo pitkään. Kesästä alkaen kirkon työntekijät ovat keskustelleet nuorten kanssa Demi-lehden keskustelupalstalla. Myös kirkon asiantuntijat ovat jatkuvasti aktiivisempia somessa.

Seuraavat kirkkokaljat Sture Jazz Barissa (Sturenkatu 29) juodaan sunnuntaina 11. syyskuuta.

Kirkon jäsenkato jatkunut jo vuosia

Evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä on viime vuosina ollut laskussa.

Kirkon väkiluku viime vuonna oli 3,9 miljoonaa seurakuntalaista.

Kirkkoon liittyi 17604 ja siitä erosi 45241 jäsentä.

Vuonna 2014 vastaavat luvut olivat 15701 ja 78300.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sai vuonna 2014 aikaan eropiikin lausunnoillaan sukupuolineutraalista avioliitosta.

Vuonna 2010 kirkosta erosi 83 097 jäsentä.

Eropiikki koettiin muun muassa Ajankohtaisen kakkosen Homoillan jälkeen.

Kirkkoon liittyneiden määrä oli 13284.

Lähde: Sakasti.fi

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut