Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen tekemän tutkielman mukaan suomalainen heittää ruokaa kotona pois vuodessa noin 23 kiloa. Rahassa tämä tekee yhteensä 500 miljoonaa euroa vuodessa eli vajaat sata euroa ihmistä kohti.
Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on kuitenkin selvästi säästeliäin. Ruotsalainen heittää ruokaa vuodessa pois noin 29 kiloa, norjalainen noin 46 kiloa ja tanskalainen noin 48 kiloa.
Suhteellisesti eniten ruokahävikkiä syntyy yksin asuvien ja varakkaiden kotitalouksissa. Lapsiperheissä hävikkiä syntyy, kun ruokaa tehdään liikaa ja ylijäämä päätyy jäteastiaan. Yli 65-vuotiaat heittävät ruokaa pois kaikkein vähiten.
Ruokahävikistä noin kolmannes on vihanneksiä ja hedelmiä. Eniten jäteastiaan päätyy perunaa ja pilaantumisen vuoksi salaatteja, kurkkuja ja tomaatteja.
Helsingin yliopiston ruokahävikkitutkielma kertoo myös,, että ruoan tuhlaaminen aiheuttaa ahdistusta ja syyllisyyttä.