Poliisi muistuttaa: koulukiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit – katso esimerkit

Tukistaminen voi johtaa rangaistukseen pahoinpitelystä. Seppo Korkman

Don Lehtinen

Tiistaina 23. elokuuta julistetaan Seinäjoella koulurauha. Koulurauhan julistamisen on tarkoitus muistuttaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun.

Koulurauhan yhteydessä poliisi muistuttaa, että koulukiusaaminen voi olla rikos, jolla on seuraamuksia.

– Henkinen väkivalta voi johtaa toisen terveyden vahingoittamiseen siinä missä fyysinenkin väkivalta. Yleinen kielenkäyttö saattaa joskus olla hyvinkin värikästä, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki sanominen ole sallittua, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

Koulurauhakampanjaa ajava Mannerheimin lastensuojeluliitto on koonnut esimerkkejä, joiden perusteella voisi tehdä rikosilmoituksen.

Pahoinpitelyyn voi syyllistyä, jos lyö, tönii, potkii, kamppaa, kuristaa, vetää hiuksista, käy käsiksi tai muutoin aiheuttaa toiselle kipua tai vahingoittaa terveyttä. Teko voidaan katsoa pahoinpitelyksi, vaikka uhrille ei tulisi vammoja eikä kipua. Rangaistus pahoinpitelystä voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Jos kiusaaja aiheuttaa kiusatun fyysisen loukkaantumisen, kiusaaja voi syyllistyä vammantuottamukseen. Tästä rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Valheellisen tiedon levittäminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi puolestaan johtaa kunnianloukkaussyytteeseen. Kun juttu leviää netissä lukuisille ihmisille, törkeän kunnianloukkauksen tunnusmerkit täyttyvät nopeasti. Lasten ja nuorten keskusteluryhmissä valheelliset tiedot leviävät pahimmillaan sekunneissa sadoille ihmisille. Rangaistuksena kunnianloukkauksesta voi olla sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Samoin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkit voivat täyttyä, jos kiusaaja laittaa nettiin kiusatun yksityiselämästä tietoa tai kuvia ja ne aiheuttavat kiusatulle vahinkoa. Tästä rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Esimerkiksi homoksi haukkuminen internetissä voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jos väite ei pidä paikkaansa. Jos väite on totta, se voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.

Kiusaaminen voi johtaa laittomaan uhkaukseen, jos kiusaaja uhkaa väkivallalla ja kiusatulla on syytä pelätä turvallisuutensa tai omaisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Myös pakottaminen voi johtaa sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Pakottamisen tunnusmerkit täyttyvät, jos kiusaaja pakottaa väkivallalla tai uhkauksella kiusatun sietämään, tekemään tai jättämään tekemättä jotakin.

Sosiaalisen median voimahahmo, nettipoliisi Marko "Fobba" Forss on tutkinut koulukiusaamisesta johtuvia rikosilmoituksia Tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla Helsingin alueelta löytyi 90 tapausta, joissa koulukiusaaminen on johtanut rikosilmoitukseen. Forssin mukaan koulujen tulisi ilmoittaa mahdollisista rikoksista huomattavasti nykyistä herkemmin.

Kiusaaja voi saada tuomion, jos hän on täyttänyt 15 vuotta. Alle 15-vuotias kiusaaja voidaan tuomita vahingonkorvauksiin vahingonkorvauslain mukaan. Kaiken ikäiset voidaan kutsua todistajiksi, eikä todistajana toimimisesta ole lain mukaan mahdollista kieltäytyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.