Poliisi muistuttaa: koulukiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit – katso esimerkit

Tukistaminen voi johtaa rangaistukseen pahoinpitelystä. Seppo Korkman

Don Lehtinen

Tiistaina 23. elokuuta julistetaan Seinäjoella koulurauha. Koulurauhan julistamisen on tarkoitus muistuttaa, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun.

Koulurauhan yhteydessä poliisi muistuttaa, että koulukiusaaminen voi olla rikos, jolla on seuraamuksia.

– Henkinen väkivalta voi johtaa toisen terveyden vahingoittamiseen siinä missä fyysinenkin väkivalta. Yleinen kielenkäyttö saattaa joskus olla hyvinkin värikästä, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei kaikki sanominen ole sallittua, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

Koulurauhakampanjaa ajava Mannerheimin lastensuojeluliitto on koonnut esimerkkejä, joiden perusteella voisi tehdä rikosilmoituksen.

Pahoinpitelyyn voi syyllistyä, jos lyö, tönii, potkii, kamppaa, kuristaa, vetää hiuksista, käy käsiksi tai muutoin aiheuttaa toiselle kipua tai vahingoittaa terveyttä. Teko voidaan katsoa pahoinpitelyksi, vaikka uhrille ei tulisi vammoja eikä kipua. Rangaistus pahoinpitelystä voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Jos kiusaaja aiheuttaa kiusatun fyysisen loukkaantumisen, kiusaaja voi syyllistyä vammantuottamukseen. Tästä rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Valheellisen tiedon levittäminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi puolestaan johtaa kunnianloukkaussyytteeseen. Kun juttu leviää netissä lukuisille ihmisille, törkeän kunnianloukkauksen tunnusmerkit täyttyvät nopeasti. Lasten ja nuorten keskusteluryhmissä valheelliset tiedot leviävät pahimmillaan sekunneissa sadoille ihmisille. Rangaistuksena kunnianloukkauksesta voi olla sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Samoin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkit voivat täyttyä, jos kiusaaja laittaa nettiin kiusatun yksityiselämästä tietoa tai kuvia ja ne aiheuttavat kiusatulle vahinkoa. Tästä rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Esimerkiksi homoksi haukkuminen internetissä voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jos väite ei pidä paikkaansa. Jos väite on totta, se voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.

Kiusaaminen voi johtaa laittomaan uhkaukseen, jos kiusaaja uhkaa väkivallalla ja kiusatulla on syytä pelätä turvallisuutensa tai omaisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Rangaistuksena voi olla sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Myös pakottaminen voi johtaa sakkoihin tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Pakottamisen tunnusmerkit täyttyvät, jos kiusaaja pakottaa väkivallalla tai uhkauksella kiusatun sietämään, tekemään tai jättämään tekemättä jotakin.

Sosiaalisen median voimahahmo, nettipoliisi Marko "Fobba" Forss on tutkinut koulukiusaamisesta johtuvia rikosilmoituksia Tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla Helsingin alueelta löytyi 90 tapausta, joissa koulukiusaaminen on johtanut rikosilmoitukseen. Forssin mukaan koulujen tulisi ilmoittaa mahdollisista rikoksista huomattavasti nykyistä herkemmin.

Kiusaaja voi saada tuomion, jos hän on täyttänyt 15 vuotta. Alle 15-vuotias kiusaaja voidaan tuomita vahingonkorvauksiin vahingonkorvauslain mukaan. Kaiken ikäiset voidaan kutsua todistajiksi, eikä todistajana toimimisesta ole lain mukaan mahdollista kieltäytyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.