Piti alkaa tammikuussa, urakoitsija puuttuu edelleen – kauppahallin remontti viivästyy pahasti

Hakaniemen kauppahallin evakkotilaksi on tulossa lasinen halli, jonne mahtuu kaikki kauppahallin nykyiset kauppiaat. Taustalla kauppahalli. Kuva on viitteellinen. Helsingin kaupunki

Sanna Jompero

Hakaniemen kauppahallin remontin alkaminen saattaa viivästyä jopa vuodella.

Alun perin hallin peruskorjauksen piti alkaa ensi vuoden tammikuussa, mutta remontti alkaa tuskin edes ensi vuoden aikana.

Syy viivästymiseen on, että edes evakkotilaksi valitun lasihallin rakentaminen ei ole vielä alkanut.

Tilakeskus on tämän viikon aikana viimeistellyt evakkotilana toimivan lasihallin tarjouspyyntöasiakirjoja. Tarjouspyynnöt on tarkoitus lähettää urakoitsijoille syyskuun aikana.

Projektinjohtaja Raimo Järvinen Tilakeskuksesta ei vielä osaa sanoa, järjestetäänkö hallin rakentamisesta avoin tarjouskilpailu vai lähetetäänkö pyynnöt tietyille urakoitsijoille.

–Sitä ei ole vielä päätetty, todennäköisesti kilpailumuoto on avoin tarjouskilpailu. Hallitoimittajia on rajallinen määrä, mutta kyllä hankkeeseen ainakin jonkunlaista kiinnostusta on ollut.

Hallin valmistaja on saatu valittua ehkä loppuvuodesta. Kaupunki ryhtyy hakemaan hallin pystyttämiseen vaadittavaa rakennuslupaa vasta hallisuunnitelmien pohjalta.

Järvinen ei usko, että mitään tulevista suunnitelmista pystyttäisiin toteuttamaan sellaisenaan eli laittamaan evakkotilaa suoraan suunnitelman mukaan tekoon.

–Suunnitelmia joudutaan jumppaamaan, sillä emmehän me voi hyväksyä mitä tahansa rakennelmaa. Kuvat, joita lehdistössä on ollut, ovat aika haastavia. Esimerkiksi lasiseinän päälle ei voida asentaa palkistoja.

Julkisuudessa on ollut esillä näyttäviä havainnekuvia lähes kokonaan lasisesta hallista.

–Haemme nyt erilaisia vaihtoehtoja, Järvinen jatkaa.

Myös hallin jatkokäyttöä pohditaan parhaillaan. Yksi vaihtoehto on ollut siirtää se remontin jälkeen Tukkutorille, jossa on muun muassa viheralan tukkuyrityksiä.

Hakaniemen kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen ei ole ollut niinkään huolissaan remontin aikataulun viivästymisestä, vaan siitä, millä tavalla remontin kilpailutus tullaan toteuttamaan.

–Myös suunnittelu pitäisi kilpailuttaa, ei pelkkä toteutus. Mitä kalliimpi pytinki sitä suuremmat vuokrarasitukset meille on tulossa. Siksi kustannustehokas toteutus olisi todella tärkeää.

Viivästystä remontin aloittamiseen on aiheuttanut juurikin vääntö väliaikaistiloista. Kaupunki ehdotti kauppiaille muun muassa hallitoiminnan siirtämistä HOK-Elannon toiseen kerrokseen Hakaniemeen, telttaan tai torille tuotaviin parakkeihin. Kauppiaat vastustivat vaihtoehtoja.

Hallin peruskorjaus kestää noin puolitoista vuotta. Mikäli remontti alkaisi alkuvuodesta 2018, valmistuisi se kesällä 2019.

Lähes 6 miljoonan euron remontti

Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuussa, että Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen evakkotilaksi tulee lasinen halli.

Erikseen rakennettava lasipaviljonki tuodaan Hakaniemen torille.

Hallin rakentamiseen on varattu 5,7 miljoonaa euroa.

Lasihallia ehdottivat muun muassa hallikauppiaat.

Hallimyynti jatkuu keskeytyksettä.

Vuonna 1914 valmistuneen kauppahallin remontti maksaa 12,5 miljoonaa euroa.

Peruskorjauksen aikana hallin tekniset laitteet uusitaan ja se palautetaan pitkälti alkuperäiseen asuunsa.

Aikaisemmin korjauksia on tehty vuosina 1952, 1971 ja 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 8. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.