Suomen ensimmäiset kuskittomat bussit liikenteeseen tiistaina – täällä voit hypätä kyytiin

Kuskittomat bussit aloittavat liikennöinnin HelsinginHernesaarenrannassa tiistaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun bussit liikennöivät muun liikenteen seassa.

–Hernesaaressa bussit kulkevat 15. syyskuuta saakka. Sen jälkeen samat bussit lähtevät Espooseen, toteaa projektipäällikkö Harri Santamala Metropolia Ammattikorkeakoulusta, joka koordinoi hanketta.

Espoon Otaniemessä bussit ovat koekäytössä noin kuukauden ajan ja niiden reitti pitenee hieman. Loka–marraskuussa robottibussit siirtyvät Tampereelle.

Koekäytössä olevia busseja on kaksi.

Aiemmin samoja busseja on käytetty Vantaan asuntomessuilla Kivistössä. Vantaalla bussit eivät kulkeneet kuitenkaan muun liikenteen seassa. Busseissa on yhdeksän matkustajapaikkaa.

Hernesaaressa piensähköbussit liikennöivät kuukauden päivät ravintola Löylyn ja Hernesaarenrannan välisen matkan eli käytännössä muutaman sadan metrin suuntaansa ja pysähtyvät automaattisesti kaikilla pysäkeillä.

Bussit liikennöivät lähinnä aamupäivisin.

–Haemme busseille aamupäivisin kokemuksia ja koitamme oppia sekä parantaa bussien turvallisuutta kokeilun aikana. Helsingissä liikenneympäristö muuttuu koko ajan aika paljon. Jos tie on tukossa, niin silloin emme pysty operoimaan. Jos laivaturisteja kuskaavia busseja on paljon, niin myöskään silloin emme sinne mene, Santamala kertoo.

Täysin kuskittomia bussit eivät alkuvaiheessa vielä ole, vaan autossa on sisällä aina auton toiminnan tunteva henkilö.

–Toivomme, että henkilön ei tarvitse puuttua mihinkään, vaan olla paikalla vain varmuuden vuoksi, Santamala jatkaa.

Bussien kehittäminen on osa SOHJOA-hanketta, jonka päätavoitteena on luoda suomalaisille yrityksille mahdollisuus kehittää uusia ideoita, joita autonominen liikkuminen edellyttää tai mahdollistaa.

SOHJOA on osa 6Aika-kaupunkien Euroopan aluekehitysrahaston tukemaa hankekokonaisuutta.

Metropolian hankekumppaneina ovat Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Bussien reitit, aikataulut ja lisätietoa löytyy osoitteesta www.sohjoa.fi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut