Renny Harlin vakuuttaa: Nyt minulla menee hyvin

ELOKUVAT Ohjaaja rakastui työskentelyyn Kiinassa, mutta ei unohda suomalaisia juuriaan - uudessa Skiptrace-elokuvassa esiintyy Sara Forsberg.

Comeback. Tämä sana halutaan varsinkin Suomessa liittää Renny Harlinin uuteen elokuvaan Skiptrace

Syitä on oikeastaan kolme. Ensinnäkin se on toteutettu Hollywoodin sijaan Kiinassa. Toiseksi se edustaa genreltään toimintakomediaa, jollaisia on Harlinilta on totuttu näkemään vähemmän. Kolmanneksi se on taloudellisesti poikkeuksellisen menestyksekäs.

Kolmisen viikkoa sitten ensi-iltansa Kiinassa saanut toimintakomedia on tähän mennessä jo tuonut 30 miljoonan tuotantobudjettinsa kolminkertaisesti takaisin.

– On hienoa, että ihmiset ovat pitäneet elokuvasta, Harlin kiittelee istuessaan suomalaisen lukion penkillä.

Hän esitteli ensimmäistä kertaa Jackie Chanin ja Johnny Knoxvillen tähdittämää elokuvaansa Kiinan ulkopuolella varsin absurdissa paikassa, pienessä Mäntyharjun kunnassa Etelä-Savossa. Ohjaaja on saapunut paikalle ystäviensä säveltäjä Tuomas Kantelisen ja ohjaaja Roosa Toivosen vuoksi. Pariskunta on perustanut paikkakunnalle uuden Ilokuvafestivaalin.

– Olen tullut tänne minulle todella rakkaiden ystävien takia.

Vastaanotto pikkupaikkakunnalla oli hurmiollinen kuten maailmantähdelle sopii – selfieitä ja nimikirjoituksia pyydetään jonoksi asti. Ohjaajaa se ei haittaa - hän on tottunut väkijoukkoihin. Skiptracen työryhmässäkin oli töissä peräti 400 henkeä. Alun perin Harlinin sai Kiinaan lähtemään näyttelijä Jackie Chan, jonka ideaan elokuva pohjautui.

Urani on ollut nousuja ja laskuja."

– Jackiella oli 20 vuotinen unelma tehdä rakkaudenosoitus Kiinalle. Hän halusi näyttää miten hieno ja kaunis maa se on, Harlin kertoo.

Skiptrace on Rush Hour -elokuvien kaltainen veijarikomedia, jossa Chanin esittämä kiinalaispoliisi ja Knoxvillen näyttelemä huijari joutuvat yhdistämään voimansa pelastaakseen poliisin tyttären. Juoni on enemmänkin sivuseikka, sillä huomio on kaksikon välisessä sanailussa ja toiminnassa. Harlinin mielestä Chan ja Jackass-elokuvista tuttu Knoxville tasoittavat hyvin toisiaan.

– Kun Chan tekee stuntin, hän onnistuu, mutta kun Knoxville tekee stuntin, hän epäonnistuu.

Hollywoodin vuosien jälkeen kiinalainen työkulttuuri tuli Harlinille täytenä yllätyksenä.

– Amerikassa kaikki suunnitellaan viikkoja etukäteen. Kiinassa toimitaan inspiraatiopohjalta, ja kuvaukset saattavat kestää hyvin pitkään. Chanin aiemman elokuvan kuvaukset kestivät vuoden, ohjaaja kuvailee.

– Minä taas tykkään suunnitella kaiken valmiiksi etukäteen. Tämä oli suuri ihmetyksen aihe kiinalaisille. He eivät olleet tottuneet kuvaamaan mitään ennen lounasaikaa. Minä sanoin, että minun kuvauksissani kuvataan 27 kuvaa ennen ruokailua, Harlin muistelee huvittuneena.

Skiptracelle oli varattu 84 kuvauspäivää, mutta Harlin laittoi sen pakettiin jo 20 päivässä. Lopulta työskentelystä syntyi yhdistelmä kiinalaista ja amerikkalaista tapaa.

– Chan saattoi tulla paikalle ja sanoa, että hän haluaa lyödä tuolla pöydällä tyyppiä päähän, ja kiivetä sitten lamppuun. Minä sanoin, että meillä ei ole sellaista rekviisiittaa joka kestäisi tuollaista. Chan sanoi, että lounaaseen mennessä on. Ja niin meillä oli, Harlin nauraa.

– Amerikassa samaan olisi mennyt kolme viikkoa.

Harlinin mukaan amerikkalaiset usein odottavat, että muualla maailmassa asiat toimivat kuten kotona. Hänellä ei suomalaistaustaisena sellaista ennakkoasenetta ole.

– Rakastan työskennellä Kiinassa. Skiptracen seurauksena olen muuttanut pysyvästi sinne asumaan ja elämään, hän kertoo.

Seuraavaksi hän ohjaa videopeliin perustuvan toimintafantasian Legend of the Ancient Sword Sen tuottaa Kiinan suurin tuotantoyhtiö Alibaba Pictures Group. Harlin paljastaa, että musiikin siihen säveltää Tuomas Kantelinen. Ohjaaja on aina pyrkinyt auttamaan toisia suomalaisia, ja tuomaan vanhaa kotimaataan elokuvissaan esille. Skiptracessa Suomi nähdään kartalla jo avauskohtauksessa, mutta valkokankaalla nähdään myös suomalaista osaamista: laulaja ja Youtube-tähti Sara Forsberg tekee pienen roolin Knoxvillen esittämän rentun tyttöystävänä.

– Sara on hieno tyyppi, ja uskon että hän menee todella pitkälle, Harlin sanoo.

Sopii olettaa, että hänellä on suurempi rooli elokuvan tulevassa jatko-osassa.

– Päätimme heti hyvän avaustuloksen jälkeen, että teemme toisenkin elokuvan. Se tulee joskus ensi vuoden aikana.

Harlinin kalenteri näyttää siis täydeltä. Kiina on ottanut suomalaisohjaajan omakseen.

– Urani on ollut nousuja ja laskuja. Nyt juuri tuntuu todella hyvältä.

Skiptrace elokuvateattereissa Suomessa perjantaina 2.9.

Juttua muokattu 22.8.2016 kello 9.02,korjattu Roosa Toivosen nimi oikeaan muotoon.