Tiesitkö? Vain kolmas- tai neljäsosa pelialan yritysten työntekijöistä on koodareita

TYÖELÄMÄ Sarjassa tunnetut alan ammattilaiset kertovat, mitä omalla alalla nyt menee.

Koskaan aiemmin ei ole alkuvuosi näyttänyt näin hyvältä kuin nyt. Uusia pelejä on tullut valtavasti, KooPee Hiltunen iloitsee.

Teija Varis

Miten Suomen pelialalla menee?Hyvin. Ainakin jos suomalaisten pelifirmojen yhdistyksen Neogamesin johtaja KooPee Hiltuseltakysytään.Vastoin yleistä trendiä pelialalla menee hyvin.

–Viime vuosi oli kaikkien aikojen paras. Alan liikevaihto oli 2,4 miljardia euroa.

Neogames on jäsenpohjainen, voittoa tavoittelematon pelialan yhdistys. Sen tehtävä on osaltaan ennakoida pelialan muutosta. Muutosta alalla riittää, sillä pelialalla asiat muuttuvat rivakasti.

–Käytännössä koko peliala on yhtä muutosta. Teknologia kehittyy, liiketoimintaympäristö ja markkinat kehittyvät ja muuttuvat.

Hiltusen mukaan pelialalla tulevaisuutta ei ole, vaan se tehdään.

–Emme voi istua kädet ristissä ja odottaa. Peliala on kilpailtu ja kansainvälinen. Suomalaisten on pyrittävä menemään eteenpäin, sillä niin menevät kaikki muutkin. Peliala on vähän kuin olympiaurheilua, kehitys on tulevaisuuden takaaja, hän sanoo.

Yleisimmät pelialaan miellettävät harhaluulot liittyvät siihen, ketkä pelejä pelaavat, ketkä niitä tekevät ja keitä pelifirmoissa työskentelee."

13 vuotta pelialalla työskennellyt Hiltunen uskoo, että tästä vuodesta tulee edellistäkin parempi.Näin siitäkin huolimatta, että kilpailu on kiristynyt – ja tulee todennäköisesti vielä kiristymään – varsinkin mobiilialalla.

–Koskaan aiemmin ei ole alkuvuosi näyttänyt näin hyvältä kuin nyt. Uusia pelejä on tullut valtavasti.

Hiltunen ei lähde arvioimaan, onko Angry Birds -elokuva siivittänyt pelialan menestystä.

Hän kuitenkin iloitsee sen saavuttamasta suosioista.

– Angy Birds -elokuva on hieno esimerkki siitä, miten mobiilipelistä on reilussa kuudessa vuodessa kehittynyt koko illan elokuva, joka on matkalla – ellei sitä jo ole – kaikkien aikojen menestyneimmäksi pelin pohjalta tehdyksi elokuvaksi.

Miten peliala poikkeaa muista aloista? Hiltusen mukaan suurimmat erot ovat työkielessä ja markkinoissa.

–Työkieli on yleensä englanti ja liiketoimintaympäristö globaali. Se asettaa haasteita, hän kuvaa.

Yleisimmät pelialaan liittyvät harhaluulot eivät kuitenkaan koske kieltä, vaan käsityksiä siitä, ketkä pelejä pelaavat, ketkä niitä tekevät ja keitä pelifirmoissa työskentelee.

Hiltunen viittaa Tampereen yliopiston hiljattain julkaisemaan Pelaajabarometriin, jonka mukaan valtaosa suomalaisista pelaa digitaalisia pelejä.

–Toisin sanoen pelejä pelaavat muutkin kuin teini-ikäiset pojat ja nuoret miehet. Pelejä pelaavat naiset ja miehet, laajalla ikähaarukalla.

Toinen sitkeä harha on, että pelialalla työskentelee pelkästään koodareita.

–Ajatellaan että koodarit kehittävät pelejä, mutta todellisuudessa vain kolmas- tai neljäsosa pelialan yritysten työntekijöistä on koodareita. Peliala työllistää lukuisia ammattiryhmiä kuten graafikkoja, suunnittelijoita, 3D-mallintajia, projektipäälliköitä, tuottajia, markkinointi-ihmisiä data-analyytikoita ja lakimiehiä.

Mutta tuoko pelien suosion kasvu mukanaan ongelmia? Kyllä, mutta Hiltusen mukaan huoli pelien aiheuttamasta riippuvuudesta ja ongelmista saattaa olla joiltakin osin ylimitoitettu.

–Ainakin tuoreen Pelaajabarometrin mukaan peliongelmia on raportoitu yllättävän vähän.

Pelaajabarometri 2015

Jos huomioidaan kaikki erilaiset pelimuodot ja satunnainenkin pelaaminen, 97,4 prosenttia suomalaisista pelaa ainakin jotakin.

Merkittävin havainto on mobiilipelaamisen kasvun jatkuminen. Mobiilipelaaminen on ohittanut suosiossa kaikki muut pelimuodot, tietokonepelaaminen ja konsolivideopelaaminen mukaan lukien.

Pasianssi on edelleen Suomen ylivoimaisesti suosituin digitaalinen peli.

Candy Crush eri muunnelmineen on suosiossa toisella sijalla ja Veikkauksen pelit tiiviisti tämän perässä kolmannella sijalla.

Suomalaisen Rovion Angry Birds -sarjan pelit ovat hieman menettäneet pelaajien suosiota, ja niiden ohitse suosiossa ovat nousseet mm. Supercellin kehittämät Hay Day ja Clash of Clans -mobiilipelit.

Suosituimpien yksittäisten pelien joukosta löytyy myös pulmapeli Mahjong, sekä Call of Dutyn, NHL -pelien ja Counter-Striken kaltaisia toiminta- ja urheilupelejä.

Pelaajabarometri 2015 on Tampereen, Turun ja Jyväskylän yliopistojen pelitutkijoiden yhteistyönä syntynyt tutkimus, joka tarjoaa kattavaa ja ajankohtaista tietoa pelaamisen eri muodoista ja pelaamisen suosioon liittyvistä kehityssuunnista.

Pelaajabarometri 2015 on luettavissa täällä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.