Laura Birnin tähdittämä trilleri kerää jo kehuja maailmalla – Suomen ensi-ilta edessä

ELOKUVA Näyttelijän ensimmäinen englanninkielinen elokuva saa ensi-iltansa syyskuussa. Puhdistus-elokuva avasi näyttelijälle ovet maailmalle.

Laura Birn tekee ensimmäisen englanninkielisen roolinsa brittielokuvassa The Ones Below Psykologinen trilleri tulee Suomessa valkokankaille syyskuun alussa nimellä Alakertalaiset Ennen Suomen ensi-iltaa elokuva on saanut elokuvateatterilevityksen Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja se nähty muun muassa Toronton sekä Berliinin elokuvajuhlilla.

Esimerkiksi Leijonasydän ja Henkesi edestä -elokuvissa näytellyt Birn sai roolin koekuvausten kautta.

–Roolittajat olivat nähneet Puhdistus-elokuvan, ja sain kutsun koekuvauksiin Lontooseen. Ohjaaja ei välttämättä aina ole mukana koekuvauksissa, mutta nyt ohjaaja David Farr oli. Minulle jäi kohtaamisesta todella positiivinen olo.

Elokuva kertoo lontoolaisista Katesta ja Justinista (Clémence Poésy ja Stephen Campbell Moore), joiden alakertaan muuttavat pankkiiri (David Morrissey) ja tämän suomalainen vaimo (Birn). Molempia pariskuntia yhdistää se, että he odottavat esikoisiaan. Alakerran kaksikossa tuntuu kuitenkin olevan jotain outoa.

–Alun perin roolihahmoni piti olla saksalainen, mutta kun minut oli valittu rooliin, se vaihdettiin suomalaiseksi. Tärkeintä oli, että hahmo olisi ulkopuolinen, Birn kuvailee.

Kaikki ympärilläsi puhuvat kaiken aikaa englantia."

Millaisia haasteita englannin kielellä tekeminen toi näyttelijälle?

–Vaatii erilaista keskittymistä näytellä muulla kuin omalla äidinkielellä. Koska en näytellyt brittiä, ei minulla ollut kuitenkaan ongelmaa aksentin kanssa, Birn kertoo.

Raskainta oli lopulta koko elokuvan tekoon liittyvä sosiaalinen toiminta. Elokuvan muut näyttelijät, ja suurin osa työryhmästä oli brittejä.

–Kun kaikki ympärilläsi puhuvat kaiken aikaa englantia, huomaat olevasi 14 työpäivän jälkeen todella väsynyt.

Kotimaisista elokuvista juuri Puhdistus on avannut Birnille eniten ovia. Sen ansiosta hänet valittiin vuonna 2013 Berliinin elokuvajuhlila järjestettävään Shooting Stars -tapahtumaan, jossa esitellään vuosittain 10 eurooppalaista näyttelijää. Jatkossakin Birniä kiinnostavat kansainväliset työt

–Työskentelisin ehdottoman mielelläni ulkomailla lisää, mikäli kiinnostavia juttuja tulee.

Keväällä Birn nähtiin parin vuoden tauon jälkeen lavalla, kun hän esiintyi Q-teatterin näytelmässä Tavallisuuden aave Suosittu esitys saa palaa teatterin ohjelmistoon syksyllä 2017.

–En halua eritellä että olenko elokuva- vai teatterinäyttelijä. Haluan tehdä molempia, ja on hienoa, että kumpiakin voi tehdä vuorotellen, näyttelijä kiittelee.

Alakertalaiset ensi-illassa 2.9. Birnin toinen syksyn ensi-ilta Syysprinssi elokuvateattereissa 14.10.