Tässä menee suomalainen köyhyysraja – pärjäisitkö sinä?

Köyhyysrajan alle jää Suomessa lähes 700 000 ihmistä. Päivi Tuovinen

Don Lehtinen

Eläkkeensaajien Keskusliitto esitti tänään tiedotteessaan huolensa hallituksen leikkauspolitiikan vaikutuksesta pienituloisten määrään. Sosiaaliturvaetuuksia 0,85 prosenttia leikkaamalla on budjettiriihessä tarkoitus säästää 200 miljoonaa euroa.

– Hallituksen tekemät linjaukset kasvattavat toteutuessaan tuloeroja maassamme. Etuuksien lisäleikkauksen seurauksena köyhyysrajalla elävien määrä tulee kasvamaan ja tuon rajan alle on putoamassa lähes 10 000 ihmistä. Tämä johtaa vääjäämättä maallemme häpeällisten leipäjonojen pitenemiseen, toteaa Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko

Suomessa ei ole virallista kansallista pienituloisen tai köyhyysrajan määritelmää, mutta Tilastokeskuksen mukaan pienituloisiksi voidaan laskea ne, jotka ansaitsevat kuukaudessa 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien käytettävissä olevien rahatulojen mediaanitulosta.

Tämä tarkoittaa, että pienituloisuuden raja eli köyhyysraja on Suomessa nettotuloina 1 190 euroa kuukaudessa tai 14 300 euroa vuodessa kulutusyksikköä kohden. Kulutusyksiköiden määrä lasketaan niin, että ensimmäinen aikuinen saa arvon 1,0 ja seuraavat yli 13-vuotiaat arvon 0,5. Alle 13-vuotiaiden arvo on 0,3. Näin esimerkiksi kahden aikuisen ja yhden lapsen perheen kulutusyksiköiden määrä on 1,8 ja köyhyysraja näin ollen 2 140 euroa kuukaudessa.

Pienituloisia oli vuonna 2014 eli Tilastokeskuksen uusimmissa tilastoissa 674 000.

Eläkeläiset ovat opiskelijoiden ja työttömien jälkeen Suomen pienituloisimpia. Työttömien pienituloisuusaste vuonna 2014 oli 47,8 prosenttia, opiskelijoiden 34,6 prosenttia ja eläkeläisten 12,8 prosenttia. Yrittäjien pienituloisuusaste oli 10,3 prosenttia ja palkansaajien 3,6 prosenttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut