Hittiruoka nyhtökauran raaka-aineet pitää tuoda ulkomailta – "Harmittava puute Suomessa"

TALOUS Nyhtökauran härkäpapu- ja herneproteiinit tuodaan ulkomailta. Hittiruuan tuottaja harmittelee, ettei tarvittavaa jalostusteollisuutta ole.

Jaana Viskari

Nyhtökaura on ollut kesällä monen huulilla jopa niin, että kaupoissa on myyty ei oo:ta.

Hittituotetta Järvenpäässä tehtailevan Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen kertoo, että tuotanto on kaksinkertaistettu kahdessa kuukaudessa.

–Lukuja en voi suoraan sanoa, mutta ihan älyttömän hienosti on mennyt. Tuhansia rasioita päivässä saadaan jo ulos, tuotannon ylösajo on sujunut loistavasti. Siinä on todella hyvä tuuri käynyt. Yleensä tulee aina jotain, kun ihan uutta asiaa lähdetään tekemään.

Itkonen ihmettelee kaupassa nyhtökauratiskin kohdalla olevia ”toimittajalla on toimitusvaikeuksia” -lappuja.

–Eihän meillä ole ollut minkäänlaisia vaikeuksia, kun tämä on mennyt kuin tanssi! Kysyntä vaan yllätti myös kauppaketjut, jotka eivät tajunneet, millaisia volyymejä tätä tarvittaisiin. Kauppa laski määrän, joka riittäisi koko viikoksi, ja sitten se myytiinkin tunnissa.

Kovan kysynnän vuoksi Itkonen on lupaillut jopa tuotannon kymmenkertaistamista ensi kesään mennessä. Se edellyttää investointeja ja lisää työvoimaa. Nyhtökauran tuotanto työllistää tällä hetkellä noin 40 henkilöä.

–Toisessa vaiheessa tarvitaan kymmenkunta tekijää lisää. Väkeä palkataan koko ajan. Parissa kuukaudessa on tehty, mikä on ylipäätään mahdollista, kun tyhjästä laitettiin tehdas pystyyn. Isompia laitteita tulee omassa investointiaikataulussamme. Osa laitteistamme tulee Suomesta, osa Euroopasta, joitain Aasiasta.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, herneestä ja härkäpavuista, joita kasvaa kosolti suomalaisillakin pelloilla. Nyhtökauraan käytettävä proteiini tulee kuitenkin ulkomailta, härkäpapuproteiini Ruotsista ja herneproteiniini Keski-Euroopasta.

–Herne- ja papujauhosta erotettua proteiinia ei valitettavasti toistaiseksi jalosteta Suomessa ollenkaan. Se on harmi, sillä palkokasvit kasvavat täällä hyvin, ja niitä voisi ihan hyvin jatkojalostaa. Jalostuslaitosta ei kuitenkaan voi ihan autotallin nurkkaan pistää, joten kuukaudet eivät riittäneet ruveta rakentamaan omaa. Täyskaura ja -lese saadaan Suomesta.

–Ikuisuuskysymyshän Suomessa on maataloustuotteissa ylipäätään, jalostetaanko raaka-aineita vai myydäänkö vaan sitä perusjuttua bulkkina. Suomeen tarvittaisiin kasviproteiinin jalostuslaitos.

Tuoteperheeseen on tulossa uutta.

–Kaikennäköistä on takataskussa, mutta ensimmäinen juttu on saada perusvolyymiä nousuun. Täysin gluteeniton tuote tullee jossain vaiheessa. Vegepaiva.fi -sivuillamme on paljon reseptejä ja videoita, itse tein juuri voimasämpylöitä murustamalla nyhtökauraa taikinaan.

Muita kasviproteiinituotteita:

Nyhtökauran lisäksi kasviproteiinituotteita ovat tofu, soijarouhe ja -suikaleet, seitan, tempeh ja quorn.

Tofu tehdään soijapavuista.

Tummaa tai vaaleaa soijarouhetta saadaan rasvattomasta soijajauhosta soijaöljyn uuttamisen sivutuotteena. Soijasuikaleet on tehty soijapavuista.

Seitan valmistetaan vehnägluteenista, sitä voi tehdä myös itse.

Tempeh tehdään kypsennetyistä soijapavuista, joiden ympärille kasvatetaan sienirihmastoa.

Quorn on teollisesti kasvatettu sieniproteiinivalmiste, jossa on myös muutama prosentti kananmunaproteiinia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 2. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 5. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 6. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 7. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 8. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 11. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 12. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 13. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 14. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 15. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.