Seksuaalisten ahdisteluiden saama julkisuus, muutos kirjaamisessa – näin poliisi selittää seksuaalirikosten määrän kasvua Helsingissä

Seksuaalinen ahdistelu oli alkuvuonna paljon esillä julkisuudessa. Keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta leimahti erityisesti uudenvuoden jälkeen. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Helsingissä poliisin tietoon tulleiden seksuaalisten ahdisteluiden määrän kasvua alkuvuonna selittävät ainakin ahdisteluiden saama julkisuus, poliisin kehotukset sekä muuttuneet kirjauskäytännöt. Näin katsoo komisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisilaitokselta.

– Vuodenvaihteen jälkeen seksuaaliset ahdistelut olivat paljon julkisuudessa ja poliisi kehotti tekemään ilmoituksen seksuaalisesta ahdistelusta hyvin matalalla kynnyksellä. Se on nostanut ilmoitusten lukumäärää, Kruskopf sanoo.

Kruskopfin mukaan poliisi on myös aikaisemmin voinut kirjata seksuaalisia ahdisteluita esimerkiksi kunnianloukkauksiksi, joten niiden kirjaaminen seksuaalisiksi ahdisteluiksi näkyy tilastoissa seksuaalisten ahdisteluiden määrän kasvuna. Rikosnimikkeenä seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin syyskuussa 2014.

Helsingin poliisin tietoon tuli tammi-kesäkuussa 71seksuaalista ahdistelua, mikä on 53 kappaletta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Vaikka jokainen tapaus on liikaa, on hyvä huomata, että prosenttimäärät näyttävät suurilta, kun absoluuttiset määrät ovat pieniä, Kruskopf huomauttaa.

Helsingin poliisilaitoksen tiistaina julkaisemien tilastojen mukaan seksuaalirikosten määrä kasvoi Helsingissä alkuvuonna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna Seksuaalirikoksia oli tammi-kesäkuussa kaikkiaan 268 kappaletta, mikä oli 61 kappaletta enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

Raiskausrikoksia oli tammi-kesäkuussa kaikkiaan 115 kappaletta, mikä oli 45 kappaletta enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.Kruskopf kertoo, että mitään yksittäistä selittävää syytä raiskausrikosten kasvulle ei ole ainakaan vielä löydetty.

– Pitäisi katsoa vuoden loppuun asti ja arvioida asiaa sitten, Kruskopf jatkaa.

Poliisin tietoon tulleiden lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä sen sijaan väheni Helsingissä 34 kappaleella verrattuna viime vuoden tammi-kesäkuuhun. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa niitä oli 62 kappaletta.

– Joskus yhden tutkinnan kautta selviää useampia hyväksikäyttötapauksia. Tämäntyyppisiä tapauksia ei ole ollut tänä vuonna samalla tavalla kuin viime vuonna samaan aikaan, Kruskopf avaa.

Kaikkien Helsingin poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on noussut reilulla yhdeksällä prosentilla viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Poliisin mukaan nousu selittyy pääasiassa sillä, että liikenteessä automaattivalvonnan suoritteiden määrä yli kaksinkertaistui vuodentakaisesta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Seksuaalinen ahdistelu lisääntyy – alkuvuonna jo 132 ilmoitusta poliisille
    22.4.2016 15:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut