Bauhaus vuokralle Helsingin historialliseen kiinteistöön? Myyntiä vastustavassa adressissa 6 000 allekirjoittajaa

KULTTUURI Konepajan Bruno aloitti toimintansa VR:n entisessä konepajassa vuosi sitten. Perustajat pelkäävät kulttuurihistoriallisten arvojen puolesta.

Saksalainen rautakauppaketju Bauhaus on mahdollisesti siirtymässä vuokralle Helsingin Vallilassa sijaitsevaan VR:n entiseen konepajaan, kertovat kiinteistön nykyiset vuokralaiset, Konepajan Brunon perustajat.

Konepajan Brunon mukaan VR on neuvottelemassa kiinteistön myynnistä rakennusyhtiö NCC:lle, joka vuokraisi sen eteenpäin Bauhausille.

Täten kulttuurikeskittymä Konepajan Bruno joutuisi lähtemään kiinteistöstä pois. Nyt se on vuokrannut tilaa VR:ltä toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella.

Konepajan Bruno on toteuttanut Helsingin Vallilassa sijaitsevassa kiinteistössä tapahtumia ja kirpputoreja vapaaehtoistyönä.

– Kiinteistössä on paljon muitakin pienyrittäjiä. Täällä toimii kymmeniä, ellei satoja ihmisiä, joille tulisi myös lähtö, toinen perustajista Jakke Nikkarinen kuvailee.

Tilojen myymistä vastustavaan adressiin oli kertynyt torstaina kello 17 mennessä jo yli 6 000 allekirjoitusta.

Nikkarinen korostaa, että kaupungista katoaisi iso lohkale kaupunkikulttuuria, jos kauppa toteutuu.

– Kuulostaa ikävältä, koska ei toista tällaista paikkaa enää ole, Nikkarinen kuvailee.

Konepajan Bruno aloitti toimintansa vuosi sitten. Ennen tätä he rakensivat Konepajan Brunoa puolitoista vuotta. Nikkarinen kertoo, että hän on käyttänyt toisen perustajan Ilkka Hietalan kanssa toimintaan omia varoja noin kymmeniä tuhansia euroja.

Vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva, ja sen irtisanomisaika on puoli vuotta.

Kiinteistön kulttuurihistoriallinen arvo on korkea, Nikkarinen korostaa.

Konepaja valmistui 1900-luvun alussa ja se työllisti noin 2 500 ihmistä aina 1990-luvulle asti.

– Jokainen tiili on muurarin laittama ja rakennus henkii fiilistä, että siellä on tehty rajusti töitä, Nikkarinen kuvailee.

Nikkarinen kertoo, että kiinteistössä on esiintynyt esimerkiksi neuvostoliittolainen sirkusryhmä.

Arkkitehti Bruno Granholm piirsi konepajan 1800-luvun lopussa.

VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu kertoo, ettei yhtymä kommentoi neuvotteluja tai edes, että onko neuvotteluja olemassa.

Hän kuitenkin kertoo, että entisen konepajan suhteen pitkän aikataulun suunnitelmissa on myydä kiinteistö eteenpäin. VR:n omaa toimintaa tiloissa ei enää ole.

– Jos kumppani löytyy, niin jossakin aikataulussa luovumme, Lehtipuu sanoo.

Mutta eikö tilan myyminen esimerkiksi NCC:lle ja sen välittyminen tätä kautta Bauhausille vaarantaisi rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja?

Lehtipuu korostaa, että kulttuurihistorialliset arvot turvataan alueen kaavoituksessa. Hän sanoo, että kaikki mitä konepajalla on tehty ja mahdollisesti tullaan tekemään, tehdään asemakaavan määräysten mukaan.

– Rakennuksen käyttäminen on sille parasta suojaa, Lehtipuu sanoo.

Helsingin kaupungin valtuusto hyväksyi vuonna 2014 asemakaavan muutosehdotuksen jossa on kirjattu, että muutosehdotus suojelee historiallisesti arvokkaat konepajarakennukset ja mahdollistaa niihin monipuolisen uuden käytön.

Lehtipuu korostaa, että sekä Pasilan konepaja-alueella että muissa kulttuurihistoriallisissa kohteissa VR on tehnyt yhteistyötä kaavoittajan ja museoviraston kanssa, jotta arvot kyettäisiin säilyttämään.

Konepaja Brunon Nikkarinen toivoo, että kaupunki ostaisi tilan ja tarjoaisi yrittäjille pidempiä vuokrasopimuksia. Täten yrittäjät voisivat panostaa liiketilaansa. Nyt kaikki VR:n tarjoamat sopimukset ovat olleet toistaiseksi voimassaolevia.

Adressin myötä on myös ehdotettu, että toteutettaisiin osuuskunta, joka ostaisi kiinteistön itse.

– Kiinteistön arvo on varmasti kymmeniä miljoonia, Nikkarinen pohtii.

Helsingin Uutisten sähköpostitse tavoittama Bauhausin toimitusjohtaja Rami Antila ei tahtonut kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut