Järeitä koirien koulutusvälineitä myydään surutta – "Koirat huutavat kivusta"

KOIRAT Eläinsuojelujärjestön johtajan mielestä myös sitruunapanta on ongelmallinen koulutusväline.

SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist toivoo, että uusi eläinsuojelulaki kieltää koirille kipua aiheuttavien koulutusvälineiden myynnin. Kuvan koiraa koulutetaan vain eettisen tarkastelun kestävillä tavoilla. Ulla Yliherne

Tiina Örn

Kuka tahansa voi tänä päivänä hankkia koiralle kipua ja pelkoa aiheuttavia koulutusvälineitä. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEYn toiminnanjohtaja Maria Lindqvist on hyvin huolissaan siitä, että verkkokaupoista voi hankkia jopa sähköiskuja koiralle antavia pantoja.

–Pannan aiheuttaman sähköiskun voimakkuutta voidaan säätää. Olen kuullut kerrottavan, että koirat jopa huutavat suoraa huutoa pantaa käytettäessä.

Lindqvist lisää kuulleensa, että myös ihmiset ovat testimielessä kokeilleet itselleen kyseisiä välineitä ja olleet järkyttyneitä niiden aiheuttaman kivun voimakkuudesta.

Sähköpantoja myydään monin eri nimin, joista osa on Lindqvistin mielestä hyvin kaunistelevia.

Koulutusvälineiden käytön valvonta jää tällä hetkellä viranomaiselle.

–Eli valvonta ei toimi. Eihän viranomainen ole valvomassa ihmisten kodeissa tai koulutuskentillä esimerkiksi sitä, millä voimakkuudella sähköä johdetaan ja miten se vaikuttaa koiraan.

Eläinsuojelulainsäädännössä määrätään, ettei koiraa saa kouluttaa kovakouraisesti tai väkivaltaisesti tavoilla, jotka aiheuttavat koiralle kärsimystä, kipua tai vahingoittavat sen terveyttä tai hyvinvointia. Laki ei kuitenkaan yksiselitteisesti säädä, minkä koulutusvälineen käyttö on sallittua.

–Elintarviketurvallisuusvirasto ja SEY ovat esittäneet maa- ja metsätalousministeriölle, että sähköpanta säädettäisiin kielletyksi koulutusvälineeksi.

Sitruunapantaa käyttämällä ei pureuduta ongelman syihin."

Sähköpantojen lisäksi Lindqvist pitää ongelmallisena myös koiralle pelkoa tai ahdistusta aiheuttavia välineitä. Sellaiseksi hän luokittelee muun muassa sitruuna- ja ultraäänipannan.

–Tänä päivänä on eläinten käyttäymisestä ja kouluttamisesta niin paljon tietoa, ettei kipua, pelkoa tai ahdistusta aiheuttaviin koulutusmenetelmiin pitäisi joutua turvautumaan.

Lindqvist korostaa, ettei sitruunapantaa käyttämällä pureuduta ongelman syihin, vaan esimerkiksi yksinoloon liittyvä pelko voi koiralla vain lisääntyä.

–Koira voi myös yhdistää pannan suihkaisun johonkin aivan muuhun asiaan kuin oli tarkoitus. Olen kuullut tapauksesta, jossa koira alkoi sitruunapannan käytön seurauksena pelätä parrakkaita miehiä. Osa koirista taas ei reagoi suihkaisuun ollenkaan.

Ylipäänsä Lindqvistin mukaan olisi tärkeää päästä siitä ajattelusta, että rankaiseminen on järkevä tapa kouluttaa eläintä.

–Ihmislastenkaan kohdalla ei enää hyväksytä väkivaltaista kohtelua ja pelottelua. Se on laitonta ja koetaan epäeettiseksi. Myös jokaisen koiranomistajan pitäisi olla sen verran viitseliäs, että päivittäisi tietonsa eläinten kouluttamisesta ajan tasalle. Eettisen tarkastelun kestäviä menetelmiä ja kurssejä löytyy kyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 3. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 4. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 5. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 6. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 7. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 8. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 9. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 12. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 13. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.