Nettipoliisi Fobba huolestunut koulukiusaamisesta – "Koulu toimii poliisina, syyttäjänä ja tuomioistuimena"

Marko Forss on jo varautunut uuteen Pokémon-ilmiöön, vaikka itse kohupeliä ei ole vielä virallisesti julkaistu Suomessa. Sitä pelaavat jo tuhannet suomalaiset. Lehdistökuva

Don Lehtinen

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forss ruotii pitkässä Facebook-kirjoituksessaan koulukiusaamisenongelmia. Tapaukset päätyvät harvoin poliisinratkaistavaksi, vaikka aihetta monesti olisi.

– Yksittäiset poliisin tutkimat pahoinpitelytapaukset voidaan rinnastaa esimerkiksi perheväkivaltatilanteisiin, joissa vuosia jatkunutpsyykkinen piinaaminen eskaloituu pahoinpitelyksi ja poliisi tutkii vain tuon yksittäisen pahoinpitelyn.Esimerkiksi suunsoitto ja haukkuminen voivat pitkällä aikavälillä olla uhrille vielä vahingollisempia kuin yksittäinen pahoinpitely.

Kouluterveyskyselyn mukaan jokaisessa Suomen peruskoulussa kiusataan viikoittain yli kahta kahdeksas- tai yhdeksäsluokkalaista kokolukuvuoden ajan.Forssin tutkimat tilastot paljastavat, että vain harva tapaus etenee poliisille asti. Helsingin alueella Forss onnistui kaivamaan esiin 90tapausta tämän vuoden ensimmäiseltä puolikkaalta.

Näistä 83 oli oppilaiden välisiä tapauksia, seitsemässä epäiltynä oli opettaja. Epäiltyinä olleista oppilaista 35 oli 12–14-vuotiaita. Alle 12-vuotiaita ja 15–17-vuotiaita epäiltyjä oli molempiaparikymmentä. Forssin mukaan harva tapaus päätyy syyttäjälle asti, sillä sovitteluratkaisut ovat yleisiä.

Pahoinpitely oli ensisijainen rikosnimike 47 rikosilmoituksessa. Lieviä pahoinpitelyjä oli yhdeksän. Laittomia uhkauksia oli 11 jakunnianloukkauksia viisi. Nettikiusaamista ilmeni 12 tapauksessa.

Forss uskoo, että etenkin vainoamisilmoituksia pitäisi tulla huomattavasti enemmän. Tämän vuoden puolella rikosilmoituksia oli tullut koulukiusaamiseen liittyen vain kaksi.

– Tämä johtuu pitkälti siitä, että poliisi ei osaa tunnistaa näitä tapauksia riittävän hyvin ja rikosta peilataan liikaa tekijän iän kautta. Uhri kärsii kiusaamisesta vähintään yhtä paljon kuin aikuinenkin, mutta keinot selvitellä ja puuttua siihen ovat aikuiseen verrattuna vajavaiset. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi seuraava asetelma: aikuisten välisissä tapauksissa on mahdollisuus vältellä häirikköä ja hakea lähestymiskieltoa, kun taas koulukiusatulla on oppivelvollisuuteen perustuva velvollisuus mennä kouluun ja nähdä joka päivä kiusaajansa?

Koulujen pitäisi huomattavasti useammin hakeutua yhteistyöhön poliisin ja viranomaisten kanssa. Nyt koulut ovat jääneet kiusaamistapausten selvittämisessä yksin.

– Ongelmalliseksi asian koulukiusaamistapauksissa tekee etenkin se, että psyykkisen kiusaamisen muotoja sisältävät teot jäävät yleensä vainkoulun selvitettäväksi, vaikka kyseessä voi olla jopa vainoamisen tunnusmerkistön täyttävä teko. Tällöin koulu toimii poliisina, syyttäjänäja tuomioistuimena, eikä se ole koulun työ. Koulun työ on luonnollisesti opettaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.