Päreistä tehty iglusauna yllättää –  ”Ukkoloihen perskarvat olivat palaa"

Nyt rantautui Helsinkiin tällainenkin sauna. Keksinnöstä saamme kittää heimoveljiämme virolaisia.

Sanottakoon heti kättelyssä, että saunamajuri oli tällä kertaa täyttänyt pesää vähän liian tiuhaan. Siellähän olivat ”ukkoloihen perskarvat” palaa.

Helsingin Uutisten koesaunonta todisti taatusti sen, että päreistä tehty iglusauna on visu, vaikka hengittääkin hyvin.

Hernesaarenrannan viihde- ja ravintolakeskuksessa on konttisaunan lisäksi nyt myös tällainen viritelmä, jota vieraat saavat vuokrata käyttöönsä ainakin tänä kesänä.

Vastaavia päresaunoja on Suomessa vasta muutama, ja talvikäyttöisyytensä ne ovat näyttäneet muun muassa Levin rinteessä. Joku kappale on viety Alpeille.

Iglusauna on esillä parin sadan metrin päässä Hernesaaren kuulummasta saunarakennelmasta: Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Löylystä.

Se täydentää Helsingin monenkirjavaa saunatarjontaa, johon kuuluvat entuudestaan Arlan ja Harjutorin yleiset saunat, TuomasToivosen ja Nene Tsuboin ekologinen Kulttuurisauna Merihaassa, villi Sompasauna Kalasatamassa ja Tuomaan markkinoiden joulusauna Torikortteleissa. Sauna on nyt tosi cool ja matkailuvaltti muuallakin kuin juhlapuheissa.

Päreitä yhden saunan valmistamiseen tarvitaan yli 2 500.

Iglusauna on virolainen keksintö, joka on syntynyt syvällä yritteliäällä maaseudulla. Ensimmäisen iglusaunan rakensi itselleen mökkisaunaksi Creative Woodworks Oü:n perustaja Siim Enders.

Viron Viljandissa sijaitsevansaunaverstaan tuotantokapasiteetti on 400 saunaa vuodessa.

Saunan ulkoseinä on tehty käsin kuusipäreistä ja sisäseinät ovat haapapärettä. Päreitä yhden saunan valmistamiseen tarvitaan yli 2 500, jotka ne kaikki sovitetaan paikalleen todellakin käsin.

Iglusaunoja myydään Suomessa pakettihintaan, joka lähtee noin 5 000 eurosta päätyen reiluun 10 000 euroon saunan koosta ja kuljetusmatkasta riippuen.

Kiuas on joko virolainen Stoveman 13 -puukiuas tai suomalainen Harvian sähkökiuas. Esittelysauna löytyy Helsingin Hernesaarenrannan lisäksi Tapiola Golfista.

– Voi kuulostaa rohkealta tuoda Suomen kaltaiseen maahan uudenlaista sauna-ajattelua. Kun se on iglusaunan kaltaisesti silmiinpistävän erilaista ja silti laadukasta, uskon maailman perinteikkäämmänkin saunakansan vastaanottavan iglusaunan lämmöllä, Enders sanoo.

Viro todellakin haastaa Suomen saunamaana, sillä Võrumaan savusaunaperinne lisättiin Unescon ylläpitämään ihmiskunnan aineettoman maailmanperinnön luetteloon.

Virolaisen saunan vienti ulkomaille ei siis ole täysin vieras ajatus.

Endersin mukaan se kasvatti Viron kansainvälistä mainetta teknologian ohella myös saunamaana.

– Virolaisen saunan vienti ulkomaille ei siis ole täysin vieras ajatus, hän vakuuttaa.

Virolaista saunakulttuuria viljelee meillä muun muassa virolaisen oluen ystäväin seura Olutsilta-Õllesild, jonka Tallinnan kommando tekee olutravintolaiskujen lisäksi tarkastuskäyntejä naapurimaamme pääkaupungin yleisiin saunoihin.

Tallinnan kaupunki avaa koko ajan uusia yleisiä saunoja.

Kommadon melko vakituisiin jäseniin kuuluva Pekka Linnainen ei ole testannut iglusaunaa, mutta vertaa sitä vastaavaan suomalaiseen moduulikeksintöön: tynnyrisaunaan. Hän kertoo, että saunakulttuuri harppoo eteenpäin Virossakin, ja Tallinnan kaupunki avaa koko ajan uusia yleisiä saunoja.

– Paras on Kalma-sauna, mutta Lasnamäen uusi saunakin on käymisen arvoinen. Ja virolaiseen saunaan kuuluu aina vihtominen!

(Kalman karu nimi on lyhennys kaupunginosasta Kalamaja.)

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut