Tuore Miss Gay Finland haluaa kumota "epäinhimillisen" lain Suomesta

Tuore Miss Gay Finland Helmi-Maaria Jokinen sai kruunun kutreilleen myöhään keskiviikkoiltana, mutta tuore voittaja ei jäänyt pitkään laakereille makaamaan.

Jo torstaina aktiivisen naisen pää surraa erilaisia ideoita, miten käyttää uutta asemaansa ihmisten auttamiseen.

– Kunhan nyt Pride-viikosta selvitään, alan aktiivisesti selvittää mihin kaikkeen pääsen mukaan. Osallistun kaikkeen mihin minut kutsutaan ja jonnekin, minne minua ei kutsuta, Jokinen nauraa.

– Olisin esimerkiksi todella kiinnostunut vierailemaan ympäri maan Setan nuorten ryhmissä puhumassa ja kuulemassa nuorten ajatuksia.

Jokinen on syntyperäinen espoolainen, joka on valmistunut musiikkiteatteriammattilaiseksi. Miss Gay Finlandiksi hän on halunnut jo pidemmän aikaa.

– Tämä on ollut ajatuksissani jo vuosia. Minun piti itse asiassa osallistua kaksi vuotta sitten, mutta silloin en työkiireiden vuoksi päässyt. Parempi näin, iloinen nainen toteaa.

Sateenkaarinuorten asiat ovat lähellä Jokisen sydäntä, sillä hän työskentelee vapaaehtoisena Lahden Setan nuorisopuolella sekä Sinuiksi-neuvontapalvelussa. Hän kertoo näkevänsä siellä huolestuttavia asioita.

– Nuorten parista löytyy suurta hätää omasta identiteetistä vielä vuonna 2016. Näen paljon kipua ja surua. Minulle kantava voima onkin halu parantaa tämänkaltaisten nuorten elämänlaatua.

Toinen suuri epäkohta Jokisen mukaan on Suomen translaki.

– Nykyinen laki on epäinhimillinen ja Suomen tämän hetken suurimpia ihmisoikeuskysymyksiä. Se perustuu stereotyyppisiin sukupuoliolettamuksiin. Juridinen sukupuolen vahvistaminen ja mahdolliset tarvittavat hoidot pitäisivät esimerkiksi olla erillisiä asioita. Nyt ne ovat hyvinkin nivoutuneita toisiinsa.

Jokinen uskoo, että hänen tahdonvoimansa ja persoonallisuutensa tulee olemaan hyödyksi tavoitteiden toteutumisessa.

– Kuvailisin itseäni sanalla yksinkertainen. Se mielletään yleensä negatiiviseksi, mutta tässä tapauksessa se on positiivista. Se tarkoittaa, että minusta saa nopeasti selville, millainen ihminen olen. Mutkaton ja positiivinen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut