Intin uusi "kurkkusalaatti" sai aikaan ryntäyksen – "Saa nähdä, räjähtääkö tämä käsiin"

Malli 05:n nimellä tunnetun maastokuvion mallisuoja päättyy syyskuun loppupuolella. Tämän jälkeen siitä valmistetut maastoasut ovat vapaasti kaikkien ostettavissa. Inttistore

Jari Pietiläinen

Puolustusvoimien käytössä olevan nykyisen maastopuvun mallisuoja päättyy 26. syyskuuta. Tämän jälkeen "kurkkusalaatin" nimellä tunnettua M05-asustekokonaisuutta voi myydä vapaasti esimerkiksi reserviläisten käyttöön.

Tämän jälkeen niin puolustusvoimat kuin siviilit voivat käyttää samoja asusteita. Vuonna 2005 suunnitellun maastopuvun käyttöoikeus on ollut tiukasti rajattu vain puolustusvoimien ja tiettyjen reserviläisryhmien käyttöön.

Pääkaupunkiseudulla muun muassa Inttistore ja Varusteleka ovat jo aloittaneet M05:n pukutilausten vastaanottamisen. Töölössä sijaitseva Inttistore ryhtyi ottamaan maastopukujen tilauksia vastaan juuri juhannuksen alla.

Tilauksia tulee jo nyt sähköpostilla melkein tunneittain."

– Kyllä kysyntä on ollut aika suurta. Tilauksia tulee pelkästään sähköpostilla melkein joka tunti, arvioi Inttistoren myyjä Willy Lindberg

Hänen mukaansa yleisimmät tilatut asusteet ovat olleet maastopuvun takki, housut ja lakki. Myös pakkasasusteita on jo ehditty tilata jonkin verran.

– Meillä myytävät M05-asusteet ovat käytännössä aivan samoja kuin puolustusvoimienkin käyttämät. Oikeastaan näkyvin ero on siinä, että kenttälakissa ei ole valmiina kangaskokardia, vaan maastopuvun ostajan täytyy kiinnittää se lakkiin omin voimin, Lindberg kertoo.

Myös Helsingin Konalassa sijaitsevassa Varustelekassa on valmistauduttu uusien maastoasujen myyntiin. Yritys avaa M05-asujen ennakkotilausmahdollisuuden ylihuomenna perjantaina.

Kysyntä on Varustelekan mukaan ollut uskomattoman suurta, sillä sähköpostilla on tullut runsaasti kyselyitä heti sen jälkeen, kun puolustusvoimien pääesikunnan ilmoitus M05:n mallisuojan päättymisestä tuli julkisuuteen 11. toukokuuta.

– Uskon, että heti alkumetreillä myydään ennakkoon satoja M05-asuja. Tätä mallia on kyselty meiltä viimeisten vuosien aikana niin valtavasti, että suoraan sanottuna pelottaa ajatella, millainen tilausrumba tästä alkaa, myöntää Varustelekan tuotesuunnittelija Stefan Melander

– Täytyy todellakin toivoa, että jos tämä räjähtää käsiin, maastopukujen tuotanto pysyy menossa mukana.

Täytyy todellakin toivoa, että maastopukujen tuotanto pysyy menossa mukana."

Varustelekan ja Inttistoren myymien maastoasujen valmistaja sijaitsee Virossa. Varusteleka on teettänyt myymiinsä asuihin pieniä muutoksia, jotka lisäävät tuotteiden käyttömukavuutta.

– Esimerkiksi maastotakin hihataskut ovat hieman erilaisia kuin puolustusvoimien mallissa, samoin maastohousujen vyötäröä on nostettu ylöspäin. Myös reisitaskuja on hivenen suurennettu, jotta puolustusvoimien jakamat kartat mahtuvat taskuihin vaivatta, Melander mainitsee.

– Eroa ei huomaa kahta metriä kauempaa, mutta ne tekevät asuista parempia käyttää. Maastokangas on täysin samaa kuin puolustusvoimissakin.

M05:n käyttöönoton jälkeen vanhentuva M91 jää nopeasti pois käytöstä reserviläistenkin osalta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomen armeijan "kurkkusalaattikuosi" vapautuu – Varusteleka aikoo parannella maastopukua 11.5.2016 15:43

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut