Intin uusi "kurkkusalaatti" sai aikaan ryntäyksen – "Saa nähdä, räjähtääkö tämä käsiin"

Malli 05:n nimellä tunnetun maastokuvion mallisuoja päättyy syyskuun loppupuolella. Tämän jälkeen siitä valmistetut maastoasut ovat vapaasti kaikkien ostettavissa. Inttistore

Jari Pietiläinen

Puolustusvoimien käytössä olevan nykyisen maastopuvun mallisuoja päättyy 26. syyskuuta. Tämän jälkeen "kurkkusalaatin" nimellä tunnettua M05-asustekokonaisuutta voi myydä vapaasti esimerkiksi reserviläisten käyttöön.

Tämän jälkeen niin puolustusvoimat kuin siviilit voivat käyttää samoja asusteita. Vuonna 2005 suunnitellun maastopuvun käyttöoikeus on ollut tiukasti rajattu vain puolustusvoimien ja tiettyjen reserviläisryhmien käyttöön.

Pääkaupunkiseudulla muun muassa Inttistore ja Varusteleka ovat jo aloittaneet M05:n pukutilausten vastaanottamisen. Töölössä sijaitseva Inttistore ryhtyi ottamaan maastopukujen tilauksia vastaan juuri juhannuksen alla.

Tilauksia tulee jo nyt sähköpostilla melkein tunneittain."

– Kyllä kysyntä on ollut aika suurta. Tilauksia tulee pelkästään sähköpostilla melkein joka tunti, arvioi Inttistoren myyjä Willy Lindberg

Hänen mukaansa yleisimmät tilatut asusteet ovat olleet maastopuvun takki, housut ja lakki. Myös pakkasasusteita on jo ehditty tilata jonkin verran.

– Meillä myytävät M05-asusteet ovat käytännössä aivan samoja kuin puolustusvoimienkin käyttämät. Oikeastaan näkyvin ero on siinä, että kenttälakissa ei ole valmiina kangaskokardia, vaan maastopuvun ostajan täytyy kiinnittää se lakkiin omin voimin, Lindberg kertoo.

Myös Helsingin Konalassa sijaitsevassa Varustelekassa on valmistauduttu uusien maastoasujen myyntiin. Yritys avaa M05-asujen ennakkotilausmahdollisuuden ylihuomenna perjantaina.

Kysyntä on Varustelekan mukaan ollut uskomattoman suurta, sillä sähköpostilla on tullut runsaasti kyselyitä heti sen jälkeen, kun puolustusvoimien pääesikunnan ilmoitus M05:n mallisuojan päättymisestä tuli julkisuuteen 11. toukokuuta.

– Uskon, että heti alkumetreillä myydään ennakkoon satoja M05-asuja. Tätä mallia on kyselty meiltä viimeisten vuosien aikana niin valtavasti, että suoraan sanottuna pelottaa ajatella, millainen tilausrumba tästä alkaa, myöntää Varustelekan tuotesuunnittelija Stefan Melander

– Täytyy todellakin toivoa, että jos tämä räjähtää käsiin, maastopukujen tuotanto pysyy menossa mukana.

Täytyy todellakin toivoa, että maastopukujen tuotanto pysyy menossa mukana."

Varustelekan ja Inttistoren myymien maastoasujen valmistaja sijaitsee Virossa. Varusteleka on teettänyt myymiinsä asuihin pieniä muutoksia, jotka lisäävät tuotteiden käyttömukavuutta.

– Esimerkiksi maastotakin hihataskut ovat hieman erilaisia kuin puolustusvoimien mallissa, samoin maastohousujen vyötäröä on nostettu ylöspäin. Myös reisitaskuja on hivenen suurennettu, jotta puolustusvoimien jakamat kartat mahtuvat taskuihin vaivatta, Melander mainitsee.

– Eroa ei huomaa kahta metriä kauempaa, mutta ne tekevät asuista parempia käyttää. Maastokangas on täysin samaa kuin puolustusvoimissakin.

M05:n käyttöönoton jälkeen vanhentuva M91 jää nopeasti pois käytöstä reserviläistenkin osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 5. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 10. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 11. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 12. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 13. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.