Nyt aukeaa naisnäkökulman luontoon – 60 naista ja 60 valokuvaa

VALOKUVAUS Pohjoismaalaiset naisluontokuvaajat esittelevät osaamistaan valokuvanäyttelyssä Suomen luontokeskus Haltiassa.

Ruotsalainen Anki Hammar on viime vuosina alkanut kiinnostua myös linnuista ja eläimistä. Hän valokuvaa enimmäkseen Ruotsissa, luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa. Anki Hammar

Anneli Tuominen-Halomo

Luontokuvaus on totuttu mieltämään miehiseksi lajiksi. 60 Chicks and Wild Pics -näyttely on 60 pohjoismaisen naisen luontovalokuvanäyttely. Mukana on yksi teos 20 suomalaiselta, ruotsalaiselta ja norjalaiselta kuvaajalta.

Suurin osa naisista on harrastajaluontokuvaajia, osa on suorittamassa luontokuvaajan erikoisammattitutkintoa ja joukossa on myös ammattikuvaajia.

Lähiluonto on yhtä arvokas kuvauskohde kuin eksoottiset luontoparatiisit.”

Kuvista huomaa, että etenkin metsä on pohjoismaalaiselle naiselle tärkeä. Myös meri ja talvi nousevat aiheina esiin. Moni kuvaaja kiinnittää huomiota myös yksityiskohtiin. Läheltäkin löytyy paljon kaunista, mutta se pitää havaita ja tulkita.

–Kuvat osoittavat, että tutut ja arkisetkin lähimaisemat ovat arvokkaita ja suojelun arvoisia, näyttelyn ”äiti” Heidi Holmlund sanoo. Hän on myös suomenruotsalaisen Biofoto Finlandin puheenjohtaja.

Idea yhteisestä näyttelystä syntyi sattumalta viime vuonna Maarianhaminassa. Järjestö toimii myös Norjassa ja Ruotsissa, ja sikäläiset naiset innostuivat oitis yhteisestä laajasta pohjoismaisesta luontovalokuvanäyttelystä. Holmlund iloitsee uudenlaisen verkoston syntymisesta. Se tukee muun muassa niitä kuvaajia, jotka eivät ennen ole osallistuneet näyttelyihin.

Biofoto Finland -seura toimii Suomen rannikolla Porvoosta Pietarsaareen.

–Kokoontumisia on tavallisia kerhoja harvemmin, koska toiminta-alue on laaja. Keväisin ja syksyisin järjestämme pidennetyn viikonlopun, jolloin perehdymme tiettyyn teemaan. Viimeksi olimme kuvaamassa Örössä.

Biofoto-kerhoissa on mukana eri aloilla työskenteleviä naisia tutkijoista kampaajiin ja opettajista eräoppaisiin.

Espoolainen Barbro Ahlstedt on harrastanut valokuvausta nuoresta pitäen, mutta luontokuvauksen hän aloitti vasta pari vuotta sitten ja opiskelee nyt alaa.

–Luontokuvaus on rentouttavaa ja liikumme paljon yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Luonnossa pääsen irti kiireestä ja kaikesta muusta, Ahlstedt sanoo.

–Yritän kuvata erilaisia maisemia ja lintuja. Kuvaan mielelläni myös lähi- ja makrokuvia kasveista. Niitä ottaakseen ei tarvitse muuta kuin mennä takapihalle, sieltä löytyy paljon aiheita.

Ahlstedtille kuvaaminen on myös tapa keskittyä siihen, mitä hän näkee ja kokee ympärillään.

Luonnon lumoa

60 Chicks and Wild Pics -näyttely on esillä vähintään ensi helmikuuhun asti. Se on ollut keväällä 2016 esillä luontovalokuvafestivaaleilla Norjassa ja Ruotsissa.

Esillä on 60 valokuvaa, jotka on kehystetty vanhoilla lankuilla.

Kukin valokuvaaja valitsi oman kuvansa. Kuvien sävy vaihtelee hauskasta tunnelmalliseen ja taiteelliseen.

Valokuvat ovat esillä kokonaisuuksina aiheen tai näkökulman mukaan.

Suomen luontokeskus, Nuuksiontie 84, Espoo.

Avoinna päivittäin kello 9.30–19.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut