Avioehto voi säästää monelta rumalta riidalta – Asiantuntija: Rakkaus ja viha ovat kovin lähellä toisiaan

NÄKÖKULMA Avioehto kannattaa räätälöidä omaan tilanteeseen sopivaksi oikeusoppineen avustuksella.

Avioehtoon suhtauduttiin aiemmin varauksella. Pahat kielet kuittasivat sen merkkinä siitä, etteivät puolisot usko rakkautensa kestävän, kunnes kuolema heidät erottaa.

Nykyään on toisin, kun solmittavista avioliitoista noin 40 prosenttia päätyy eroon.

Avioehto on arkipäiväistynyt ja se tehdään yhä useammin.

–Mielestäni nuorten käsitys avioliitosta on käytännönläheinen, asianajaja Ilona Piironen kertoo.

–Moni on nähnyt läheltä, kuinka riitaisaa omaisuuden jakamisesta voi avioerossa tulla ja haluaa ennakolta varautua siihen, ettei omalla kohdalla tapahdu samoin.

Avioehdon yleistymiseen vaikuttaa myös yhteiskunnallinen muutos. Avioon mennään entistä myöhemmin, jolloin puolisoilla on usein jo henkilökohtaista omaisuutta hankittuna.

–Ennen naimisiin mentiin nuorempina, jolloin kummallakaan ei ollut erityisemmin omaa omaisuutta, Piironen sanoo.

–Nykyään on myös paljon esimerkiksi uusperhekuvioita, jotka vaikuttavat omaisuuden jakoon.

Puoliso saattaa avioitumisestaan huolimatta haluta, että kuolemantapauksessa perintö menee omille lapsille, ei uudelle puolisolle.

–Avioehtosopimus pätee myös kuolemantapauksessa: eroa ei ole sillä, onko avioliitto päättynyt eroon vai kuolemaan, Piironen toteaa.

–Avioehtosopimuksen voi tehdä myös vain avioeron varalta siten, että avio-oikeus omaisuuteen on silloin, jos avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan.

Erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa vain toinen puoliso on ansiotyössä, on omaisuuden oikeudenmukainen jakautuminen tärkeää."

Asiantuntijan neuvo on avioehdon tekeminen lakimiehen avustuksella.

Jos avioehdon tekee netistä löytyvällä kaavakkeella, voi moni olennainen asia jäädä huomioimatta. Avioparin yhteisten toiveiden ja tarpeiden pohjalta avioehdosta voidaan räätälöidä reilumpi sopimus.

Piironen antaa esimerkin: Jos toisella puolisoista on varallisuutta, jota ylläpidetään toisen tuloilla tai työllä, on oikeudenmukaista huomioida se avioehtosopimuksessa.

–Avioehdon voi tehdä myös niin, että avio-oikeus toisen omaisuuteen on osittainen, Piironen sanoo.

–Avio-oikeuden voidaan myös sopia lisääntyvän yhteisten vuosien myötä.

Erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa vain toinen puoliso on ansiotyössä, on omaisuuden oikeudenmukainen jakautuminen tärkeää. Perinteisesti kotiäidit ovat tähän joukkoon kuuluva ryhmä.

–Kotiäidit voivat jäädä huonoon taloudelliseen asemaan, jos puolisoilla on avioehto ja kertyvä omaisuus merkitään vain miehen nimiin, Piironen muistuttaa.

–Asian voi hoitaa tasapuolisemmin merkitsemällä omaisuuden molempien puolisoiden nimiin.

Kotityöstä ei kerry omaa työeläkettä. Jos kotiäidille on maksettu vapaaehtoista eläkettä, tällaiset eläkkeet kuuluvat ositettavaan omaisuuteen, toisin kuin lakisääteinen työeläke.

Jälleen yksi syy kääntyä asiantuntijan puoleen.

–Avioerossa niin monet asiat vaikuttavat toisiinsa, että sen varalta on hyvä olla selkeät pelisäännöt, Piironen sanoo.

–Kuten sanonta kuuluu, ovat rakkaus ja viha kovin lähellä toisiaan.

Lue myös: Näin pidät suvun kesämökin suvussa

Avioehtosopimus

Puolisot voivat joko ennen avioliiton solmimista tai parisuhteen rekisteröintiä taikka sen aikana tehdä avioehtosopimuksen.

Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, ettei kummallakaan taikka toisella ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen, sen sijaan tulevaan omaisuuteen tai omaisuuden tuottoon.

Avio-oikeus voidaan sulkea pois kokonaan tai osittain. Avioehtosopimuksessa voidaan esimerkiksi määrätä, että puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toiselle puolisolle kuuluvaan omaisuuteen, kuten vaikkapa tämän perintönä saamaan kesämökkiin.

Avioehtosopimus tehdään kirjallisesti. Se päivätään ja allekirjoitetaan. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava se oikeaksi. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity maistraatissa.

Jokainen maistraatti on toimivaltainen ottamaan ilmoituksen vastaan.

Avioehtosopimus saattaa olla varsin monimutkainen sopimus. Avioehtosopimuksen tekemistä harkittaessa on aiheellista kääntyä asianajajan, valtion oikeusaputoimiston taikka muun asiantuntevan lakimiehen puoleen.

Avioehtosopimus voidaan purkaa tai sen sisältöä voidaan muuttaa puolisoiden yhteisesti tekemällä uudella avioehtosopimuksella, joka täytyy tehdä samoin muotomääräyksin kuin avioehtosopimus. Myös muutos tai peruutus täytyy rekisteröidä maistraatissa.

Lähde: maistraatti.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut