42 prosenttia valmis laittomuuksiin – tässä puolueessa ollaan vihaisia, mutta se ei ole hälyttävin ryhmä

YHTEISKUNTA Kolme neljäsosaakansalaisista kokee hyvän elämän edellytysten heikentyneen Suomessa. Hälyttävän moni näyttää olevan valmis suoraan laittomaan toimintaan.

Mikko Välimaa

Jo joka kolmas suomalainen hyväksyy laittoman suoran toiminnan, käy ilmi ajatuspaja e2:n kyselytutkimuksesta.

Joka viides voisi olla valmis toimintaan itselleen tärkeän asian vuoksi.

Suoran toiminnan hyväksyvissä on paljon ihmisiä, jotka ovat erittäin tyytymättömiäyhteiskunnalliseen kehitykseen ja näkevätpaljon uhkakuvia esimerkiksi eriarvoisuuden kasvussa tai maahanmuutossa.

Radikaalius –eli valmius suoraan laittomaan toimintaan –myös yhdistää poliittisia ääripäitä. Sekä vasemmistolaisilla, arvoliberaaleilla että arvokonservatiiveilla on tutkijoiden mukaan valmiutta radikaaliin poliittiseen toimintaan.

Poliittisten puolueiden kannattajista eniten valmiuttaon vasemmistoliiton äänestäjissä. Heistä jopa 42 prosenttia on valmis suoraan toimintaan.

Myös perussuomalaisten (27 prosenttia) ja vihreiden (26 prosenttia) joukossa on keskimääräistä enemmän valmiutta lakeja rikkovaantoimintaan.

Keskustan (8 prosenttia) ja kokoomuksen (12 prosenttia) riveissä vannotaan tiukimmin laillisuuden nimiin.

Kuitenkin kaikkein hälyttävimmän ryhmän muodostavat äänestämättömät – kaikilla mittareilla tarkasteltuna.He ovat tyytymättömiä, näkevät uhkakuvia ja raottavat porttia laittomuuksille.

Tutkimuksen perusteella tilannekuva Suomesta on huolestuttava.

Jos tyytymättömyys muuttuu näköalattomuudeksi, toivottomuudeksi ja turvattomuudeksi, voi yhteiskunnan potentiaalinen epävakaus kasvaa.

Tutkimustulokset perustuvat 4 705 henkilön antamiin vastauksiin. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.– 21.3.2016. Analyyseistä ja teksteistä vastasi ajatuspaja e2.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut