Ketjuravintolat äkkäsivät markkinaraon – jopa vegaanit himoitsevat mättöruokaa

Aliisa Maunula ja Ella Piiroinen antoivat Chico’sin nyhtökaurahampurilaiselle kouluarvosanaksi keskimäärin kahdeksan. Toni Tervo

Toni Tervo

Vegaaninen ruoka.

Moni mieltää sen iduiksi ja viherpiiperrykseksi. Moni ajattelee, että vegaanisen ruokavalion noudattaminen on raskasta, kaiken nautinnon kieltävää suorittamista.

Harvoin kuitenkaan nostetaan esiin, että myös vegaanit haluava välillä mässäillä rasvaisella ja epäterveelliselläkin ruualla. Vegaanius ei ole synonyymi terveille elämäntavoille.

Tämän ajatuksen nimeen vannovat muun muassa Facebook-ryhmä Sipsikaljavegaanien lähes 17 000 jäsentä. Ryhmässä jaetaan tietoa vegaanisesta "mättöruuasta" ja vinkkejä sen saamiseksi.

–Ennen vegaaniksi ryhtymistä olin lakto-ovo -ruokavaliolla. Silloin söin itse asiassa terveellisemmin, kun ei ollut näin paljon tietoa hyvästä pikaruuasta, ryhmän ylläpitoon kuuluva Aliisa Maunula nauraa.

Kuten Sipsikaljavegaanien jäsenmäärä kertoo, vegaanisen ruokavalion suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Tämän ovat huomanneet kauppojen lisäksi myös ravintolat ja nimenomaan sellaiset ketjut, joita ei välttämättä yhdistäisi ensimmäisenä terveysintoiluun.

Muun muassa Chico's on tuonut valikoimaansa runsaasti nimenomaan vegaanisia ruokalajeja. Vaihtoehtoja löytyy jo lounaslistalta, normaalimenusta sekä jälkiruuista.

–Vegaanisuuden lisääminen lähti ihan omasta kiinnostuksesta. Itse en ole vegaani, mutta olen seurannut vierestä trendin nousua. Ravintoloitsijan tulee olla aallonharjalla ja halusimme osoittaa, että ketjuravintolakin voi olla edelläkävijä, Chico'sin tuotevastaava Jani Vallineva kertoo.

–Näiden annosten osuus on kasvanut tasaisesti. Tarkoitus on lisätä niiden osuutta kysynnän mukaan ja ainakin säilyttää nykyinen taso. Kaikkia annoksia on myös nykyään mahdollisuus räätälöidä vegaaniseksi. Esimerkiksi broilerin voi ottaa pois ja korvata sen jollain toisella raaka-aineella.

Hampurilaisketju Hesburger toi valikoimiinsa maidottoman ja kananmunattoman kasvistortillan sekä soijatikut. Molemmat on varatoimitusjohtaja Jari Vuotin mukaan otettu ilolla vastaan.

–Olemme saaneet niistä paljon positiivista palautetta, niin suoraan ravintoloihin kuin sosiaalisessa mediassakin. Kasvissyönti on selkeä kasvava trendi ja uskomme kysynnän lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa.

Donitsiketju Arnolds puolestaan otti vuosia pääsiäisen kausituotteena olleen vegaanisen Tipu-donitsin tänä vuonna pysyvästi vitriiniin.

–Tänä pääsiäisenä kysyntä oli niin kovaa, että päätimme ottaa sen osaksi normaalia valikoimaa. Osa tuotteistamme on kuitenkin ollut jo valmiiksi vegaanisia. Esimerkiksi donitsin voi pyynnöstä kuorruttaa vaikka tummalla suklaalla, Arnolds-ketjun operatiivinen johtaja Sanna Mylly toteaa.

–Jatkossa suunnitteilla on muun muassa vegaaninen bagel ja kahvin kanssa saa nykyään soijamaitoa.

Maunula ja myös Sipsikaljavegaanien ylläpitäjiin kuuluva Ella Piiroinen toivovat, että mahdollisimman monista arkituotteista saataisiin vegaanisia versioita.

–Koskaan ei voi olla liikaa vaihtoehtoja. Esimerkiksi valitettavan monissa sipseissä on vielä maitoa. Vegetuotteita voi löytyä kuitenkin yllättävistä paikoista. Ikeasta saa esimerkiksi vegaanisia Sour Cream & Onion -sipsejä, Piiroinen vinkkaa.

Vegaaninen ruokavalio

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia.

Vegaani ei osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Vegaanius on eri asia kuin kasvissyönti.

Vegaaniudesta on useita erilaisia asteita, eivätkä kaikki noudata sitä täydellisen tarkasti.

Lähde: Vegaaniliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 2. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 3. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 4. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 5. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 14. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 15. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 9. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 14. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 15. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.