Toisiaan purevat lapset puhuttavat päiväkodeissa – "Vanhemmat hyssyttelevät rasismin pelossa"

Espoossa jätettiin valtuustokysymys lasten turvallisuudesta päivähoidossa. Marika Lumme

Riikka Jokinen

Espoon päivähoidossa tapahtui viime vuonna 450 tapaturmaa. Lapsia karkasi päiväkodin tai perhepäivähoidon pihapiiristä 43 kertaa.

Tapaturmista valtaosa oli tahattomia vahinkoja, joissa lapsi esimerkiksi kompastui ja teloi itsensä tai putosi keinusta.

Lasten turvallisuus päivähoidossa nousi esille, kun Veera Ruoho (ps.) teki valtuustokysymyksen aiheesta.

Ruoho kirjoittaa useasta Espoossa sattuneesta tapauksesta, joissa päivähoidossa olevat lapset ovat joutuneet väkivallan uhan alaiseksi tai sen kohteeksi.

Ruohon mukaan yhdessä tapauksessa lapsi löi toista lasta vatsaan, toisessa tapauksessa poika löi tyttöä mailalla päähän ja heti perään puri toista tyttöä käsivarresta. Kolmannessa tapauksessa lapsi löi kepillä toisen lapsen isää, neljännessä tapauksessa lapsi oli heittämässä isolla kivellä toista lasta päähän, mutta tilanne saatiin estettyä.

Ruohon mukaan tilanne on kärjistynyt siihen, että vanhemmat mieluummin vaihtavat lapsensa päiväkotia kuin ilmoittavat asiasta eteenpäin, sillä he kokevat muuten leimautuvansa rasisteiksi.

Ainakin osassa tapauksista tekijä on eri etnisestä taustasta.

Espoon varhaiskasvatuksen johtajan Titta Tossavaisen mukaan on totta, että puremista ja lyömistä esiintyy päiväkodeissa.

Lasten häiriökäyttäytymisiä ei systemaattisesti kirjata ylös eikä tapaturmissa tilastoida lasten äidinkieliä.

Tossavaisen mukaan puremista tai lyömistä ei voi pitää yksinomaan eri etnistä taustaa olevien lasten pulmana.

–Minulla ei ole sellaista käsitystä.

–Alle neljävuotiaat lapset saattavat ilmoittaa lyömällä tai puremalla tunteensa tai tahtonsa, koska eivät osaa ilmaista sanoin, mitä haluaisivat tai miltä heistä tuntuu.

Tossavaisen mukaan varhaiskasvattajan tehtävänä on sinnikkäästi opettaa lapselle, kuinka näissä tilanteissa toimitaan oikein.

Tossavainen ihmettelee Ruohon arviota siitä, että vanhemmat hyssyttelisivät ongelmaa. Hän painottaa, että lasten välillä sattuneet ristiriitatilanteet kerrotaan aina vanhemmille ja jos tilanne kärjistyy, järjestetään neuvotteluita vanhempien kesken.

– Lasten kiusaamiseen puututaan huolimatta perheen etnisestä taustasta. Perheiden vaikeneminen ei ole hyvä asia, Tossavainen korostaa.

Veera Ruoho nostaa valtuustokysymyksessään esille myös eri kulttuureista tulevat maahanmuuttajaperheet, joissa naisen asema on heikompi kuin Suomessa. Hän kysyy, miten varmistetaan, ettei tämä heijastu päiväkotilasten turvallisuuteen.

Espoon suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa lähes 18 prosenttia lapsista on vieraskielisiä, ja heidän osuutensa kasvaa koko ajan.

Tossavainen ei koe tämän aiheuttavan erityisiä ongelmia.

– Sen tyyppistä on ilmennyt, että kun esimerkiksi perhe tulee sota-alueelta, jossa väkivalta on jokapäiväistä, niin se saattaa heijastua vanhempien käytökseen henkilökuntaa kohti.

Kyse on yksittäisistä tilanteista.

– Joskus maahanmuuttajataustaiset isät eivät haluaisi hoitaa asioita naisten kanssa, mutta naisvaltaisessa päiväkodissa ei ole vaihtoehtoja.

Myös päiväkotien henkilökuntaa on koulutettu tuntemaan eri kulttuureja paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.