"Ruoka, uskonto ja penis..." – vegaanien viesti karjatilan aidassa poiki hilpeän asiallisen keskustelun

Vegaaniliiton nimissä kirjoitettu viesti ilmestyi askolalaisen karjatilan aitaan. Tilallinen ei häkeltynyt, vaan kirjoitti nasakan vastineen Facebookiin. Kuvakaappaus

toimitus

Vegaaniliiton nimissä askolalaisen karjatilan aitaan kiinnitetty viesti herättää vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Keskustelu ryöpsähti, kun askolalaista Ratia Ranch -tilaa pyörittävä Johanna Ratia kirjoitti vegaaneille avoimen kirjeen Facebookissa

Vastauksessaan Ratia muistuttaa, että karjatilalla kasvatettava ylämaan karja saa elää eettisesti kestävässä ympäristössä, toisin kuin tehotuotannon kohteena oleva lihakarja.

–Olemme mukana eläinten elämän ensi hetkistä viimeiseen ja hoidamme niitä joka ikinen päivä vuorokauden ja vuoden ympäri. Lihaksikin kasvatettava eläin ansaitsee hyvän, kunnioitettavan ja lajityypillisen elämän laiduntaen laumassa, Ratia kirjoittaa.

Lihansyöntiä olisi hyvä vähentää ja syöminen kannattaa keskittää lihaan, jonka ostaa suoraan sitä kasvattavilta tiloilta."

–Ylämaankarjan kestävyys, luonnonmukaisuus, alkuperäisyys, se että rotu käyttää ainoastaan nurmirehua ravintonaan eikä väkirehuja ja on hidaskasvuinen ja laiduntaa ulkona laajoilla laitumilla lajitovereiden kanssa, on kaikkea vastakkaista tehotuotantoon ja huonoihin oloihin. Tämä on todellista naudanelämää, farmari hehkuttaa.

Ratian mielestä lihan syönti tai syömättömyys on jokaisen oma, henkilökohtainen asia ja valinta ja sitä tulisi myös kunnioittaa, puolin ja toisin.

– Lihansyöntiä olisi hyvä vähentää ja syöminen kannattaa keskittää lihaan, jonka ostaa suoraan sitä kasvattavilta tiloilta. Tällöin tietää eläinten olot ja tietää myös että tuotto menee siihen eläinten hoitoon ja hyvinvointiin.

Ratian kirjoitusta on kommentoitu runsaasti, ja keskustelu on varsin tasokasta – jopa hilpeää.

Osa kirjoittajista paheksuu Vegaaniliiton levittämään viestiä, kun toiset huomauttavat, että lihansyöntiäkin tuputetaan ihmisille.

Ruokavalio, uskonto ja penis. Palvo omaasi mielin määrin, mutta älä tuputa sitä väkisin muille."

–Ruokavalio, uskonto ja penis. Palvo omaasi mielin määrin, mutta älä tuputa sitä väkisin muille. Söin lihaa viimeksi kevättalvella 1973 ja kokemuksesta rohkenen sanoa, että lihansyöjät ovat aivan yhtä innokkaita oman ruokavalionsa tuputtajia kuin vegaanit ja vegetaristitkin, kuuluu toinen kommentti.

Moni epäilee, ettei viestin jättäneellä vegaanilla ole oikeaa tietoa karjankasvatuksesta.

–En ole ikinä ylämaan karjaa syönyt, mutta nyt meinaan maistaa. Hyvä kirjoitus, kommentoi eräs.

Ratian vastustaja taas tuumaa, ettei tilallinen tajua "vegaaniuden pointtia".

Ja kuten aina, piikikästätekstiäkin tulee.

–Lihaani arvostaa hyvää ja laadukasta lihaa. Onneksi vegaanit taas muistuttivat siitä. Heidän ansiostaan meille A-luokan lihaaneille jää hiukan enemmän tärkeitä proteeneita joita tarvitaan muun muassa aivojen kehitykseen.

Vegaaniviestin toive on joka tapauksessa toteutumassa:Ylämaan karjan kasvatuksesta kiinnostuneet saavat pääsevät tutustumaan Ratia Ranchiin huomenna lauantaina.

Farmilla on avoimien ovien päivä kello 11 alkaen, farmi kertoo Facebook-sivuillaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. "Pyöräilijät hipovat ihan hihaa" – Vilkkaalla sillalla turvaväleistä ei ole tietoakaan, arkkitehdin mukaan moni paikka pitäisi Helsingissä suunnitella uusiksi
 15. Suomen pienimmässä ravintolassa on sisällä nyt vain 1 asiakaspaikka – kutistui entisestään koronarajoitusten vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.