Juho Rautanen,19, ponnisti Jokereihin – "Merkki siitä, että olen tehnyt asioita oikein"

Jokerilupaus Juho Rautasen tulevan kauden tavoitteena on napata paikka alle 20-vuotiaiden MM-joukkueesta. Mikko Mannonen

toimitus

Vahvaa puolustusalueen pelaamista, luotettavia sekä peliä edistäviä ja taitavia kiekollisia ratkaisuja, hyvä peliäly ja sulava liikkuminen.

Näistä asioista jokaisen valmentajan ihannepuolustaja, Mäntsälän Jää-Tiikereiden kasvatti Juho Rautanen, 19, tunnetaan.

– Pidän itseäni monipuolisena pelaajana. Ensin hoidan puolustuspään, mutta pyrin olemaan myös hyvä ja luova kiekollisestikin. Haluan olla pelaaja, jonka voi laittaa jäälle missä tilanteessa tahansa, kaksi vuotta sitten Helsinkiin muuttanut Juho Rautanen kertoo.

Rautanen pelasi junioreissa kaksi kautta KJT:ssa, jossa lahjakkaan nuorukaisen pelipaikka vaihtui hyökkääjästä puolustajaksi.

– KJT-vuodet olivat oikeastaan tärkeimmät kaudet uran kannalta minulle. Kaj Järvinen oli valmentajana siellä ja hän oli aikaisemmin valmentanut isoveljeäni. Hän antoi paljon hyviä vinkkejä pelaamiseeni ja siirsi minut puolustajaksi. Siirto pakiksi sujui lopulta aika helposti, koska en ollut hyökkääjänä mikään kovin pistelinko, Mäkelänrinteen lukiossa opiskeleva Rautanen sanoo.

Rautasen siirryttyä Helsingin IFK:n junioreihin vuonna 2011, puolustajalupauksen kilometrit harjoituksiin kasvoivat väistämättä.

Aikaa kului auton penkillä ja junassa tuntitolkulla, mutta se ei Rautasen intohimoa jääkiekkoon suinkaan karistanut.

– Vanhemmat kuskasivat harjoituksiin ja välillä matkustin junalla. Menihän siinä varmaan aina se tunti yhteen suuntaan. Koulukirjat olivat välillä matkoilla mukana ja tulihan sitä nukuttuakin. Kyllä siinä itsekin kasvoi Vanhemmille se oli varmasti raskaampaa aikaa kuin minulle. Iso kiitos heille tuesta, Rautanen kiittää.

Rautanen siirtyi viime kesänä Jokereiden A-nuorten riveihin, erinomaisena nuorten pelaajien kehittäjänä tunnetun Mika Marttilan alaisuuteen.

Lupaava puolustaja ottikin suuria kehitysaskelia pelaajana kauden aikana. Vasen käsi alhaalla laukova puolustaja takoi nuorten SM-liigan runkosarjan voittaneessa joukkueessa 45 ottelussa tehot 1+11.

– Oli helppo mennä Jokereihin ja Marttila oli minulle tuttu valmentaja entuudestaan. Menin jokaisella osa-alueella selvästi paljon eteenpäin. Harmi, että joukkueena putosimme ensimmäisellä kierroksella pudotuspeleissä, Rautanen kuvailee.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen vakiokasvoihin keväällä noussut Rautanen sorvasi huhtikuussa mestariluotsi Jukka Jalosen luotsaaman Jokereiden KHL-joukkueen kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

– Kyllä se vähän yllätyksenä tuli, vaikka viime kausi menikin todella hyvin. Sopimus oli merkki siitä, että onnistuin ja olen tehnyt asioita oikein, Rautanen muistelee.

Maajoukkuetähtiä vilisevässä helsinkiläisseurassa nuorille pelaajille ei välttämättä löydy heti alkukaudesta peliaikaa, mutta Rautanen on valmis astumaan suurinkin saappaisiin Jokereiden puolustuksessa tarpeen vaatiessa.

– Vielä ei ole varmuutta aloitanko lainalla jossain muualla. Toivottavasti pääsisin pelaamaan KHL:ssäkin ensi kaudella ja sen eteen teen kaikkeni. Pelipaikka Jokereissa on kuitenkin kovan työn takana, Rautanen pohtii.

Rennonoloisen nuorukaisen tulevan kauden tavoite on napata pelipaikka alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta puolustavasta leijonaryhmästä, vuodenvaihteessa jääkiekkoilun synnyinsijoilla Kanadan, Montrealissa ja Torontossa pelattavista MM-kisoista.

– Päällimmäinen tavoite on se kisapaikka ja sitä lähdetään hakemaan. Se vaatii kovaa harjoittelua ja hyviä pelejä. Muut tekevät valinnat ja minä keskityn pelaamiseen, Rautanen tietää.

Kuten jokainen nuori jääkiekkoilija, Rautanen haaveilee edelleen urasta maailman parhaassa jääkiekkosarjassa, NHL:ssä.

– Tavoitteet pitkällä tähtäimellä ovat siellä. Varmasti minulla on jonkinnäköiset mahdollisuudet sinne päästä vielä. Jokaisella osa-alueella pitää kehittyä. Pelinopeutta pitää saada lisää ja ratkaisut kiekon kanssa täytyy tehdä nopeammin. Rohkeammin kiekon kanssa pystyn vielä pelaamaan ja kokeilemaan erilaisia ratkaisuja erilaisissa tilanteissa, Rautanen kertoo.

Rautasen nimi kannattaa painaa mieleen. Tästä lahjakkaasta puolustajasta kuullaan vielä paljon.

Juho Rautanen

Syntynyt: 25.5.1997 Mäntsälässä (19 vuotta).

Pituus: 181 cm.

Paino: 76 kg.

Pelipaikka: Puolustaja.

Joukkue: Helsingin Jokerit.

Kätisyys: Left.

Pelinumero: 56.

Lempinimi: Rauta.

Sopimus: Jokereiden kanssa sopimus kevääseen 2018 asti.

Aikaisemmat seurat: Mäntsälän Jää-Tiikerit, KJT, HIFK.

Saavutukset: C-nuorten SM-pronssi 2013 (HIFK), B-nuorten SM-hopea 2015 (HIFK).

Muuta: Opiskelee Mäkelänrinteen lukiossa, josta valmistuu todennäköisesti ensi keväänä. Asunut nyt kaksi vuotta Töölössä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut