Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Tältä näyttää Suomen suurin graffititeosten kavalkadi – peittää 2000 neliötä

Moni ohikulkija on hieraissut silmiään alkuviikon aikana Keravan keskustassa, jonne on maalattiin viikonloppuna Suomen suurimmaksi graffitikokonaisuudeksi kuvailtu teoskavalkadi.

Graffitit ovat esillä vain väliaikaisesti, sillä ne maalattiin purettavien kiinteistöjen ulkoseiniin.

–Tulimme varta vasten katsomaan näitä töitä, Marika Kokki sanoi.

–Olen aina pitänyt graffititaiteesta ja mielestäni teokset ovat todella upeita ja puhuttelevia. Minun mielestäni graffititeokset ovat kauniita. Mahtavaa, että taiteilijat saavat työnsä tällä tavalla luvan kanssa esille. Niistä on paljon iloa muille.

Myös pyöräillen keskustassa liikkeellä ollut Mika Dolk piti taideteoksista.

–Kävimme täällä jo lauantaina lasten kanssa katselemassa. Tällaisia saisi olla enemmänkin. Mielestäni nämä ovat loistavia. Onhan tämä paljon nätimmän näköistä kuin tylsät harmaat seinät, Dolk sanoo.

Purkutaideprojekti on saanut laajasti huomiota Keravalla ja taideteoksia on tultu katsomaan kauempaakin. Purkutaide-projektin takana olevan Jouni Väänäsen mukaan palaute on ollut positiivista.

–Olen saanut paljon positiivista palautetta. Yksi ihminen kommentoi minulle, että kerrankin tässä kaupungissa tapahtuu jotakin järkevää. Projektin saama huomio tuntuu toki mahtavalta. On mahtavaa että saamme viestiä siitä, että tällaista voitaisiin tehdä muuallakin, eteenpäin. On myös mahtavaa, että kokeneiden ja pitkään maalanneiden taiteilijoiden töitä saadaan kunnolla esille. Heidän ei tarvitse enää pitää kynttilää vakan alla. Seinillä on useita erilaisia töitä monelta eri taiteilijalta, Väänänen sanoo.

Maalauksia on paljon purettavien kiinteistöjen ulkoseinillä, Väänäsen arvion mukaan 2000 neliötä maalattua pintaa saadaan kasaan helposti. Maalauksia on piilossa myös parkkihallissa ja Petterin kiinteistössä sisäpuolella. Petterin kiinteistöön on tulossa vielä kulttuuritila ennen rakennuksen purkamista.

–Uskallan luvata, että tänne tulee pari yleisökierrostakin, missä ihmiset pääsevät katsomaan myös sisällä olevia taideteoksia. Ajankohdasta en osaa vielä sano mitään, Väänänen sanoo.

Nuorin taiteilija on 16-vuotias Niko ja vanhin on 62-vuotias Leena. Väänäsen mukaan projektissa on mukana myös hyvä otanta naistaiteilijoita muuten hyvin miesvaltaiselta graffititaidekentältä. Yksi naistaiteilijoista on Salla Ikonen, jonka maalaus tulee Kahverin kiinteistön Keskustan Kehän puoleiselle seinälle.