Kuvat: Tältä näyttää uusi Töölönlahden puisto – "kaupunkilaisten keidas"

Tältä näyttää Töölönlahden puistossa. Helsingin kaupunki

Riikka Jokinen

Finlandia-talon vieressä sijaitseva Töölönlahden puisto on vihdoin valmistunut.

Helsingin kaupungin toiveissa on, että puistosta tulee asukkaiden ja kaupungissa vierailevien ulkoilu- ja oleskelukeidas.

9,5 hehtaarin kokoiseen puistoon on istutettu 198 puuta, 5800 pensasta, köynnöksiä ja 8500 monivuotista perennakukkaa. Nurmea on kylvetty 2,5 hehtaaria ja siirtonurmea asennettu noin kaksi hehtaaria. Niittymäisiä alueita Töölönlahden läheisyydessä on 1,7 hehtaaria.

Puisto muovautuu etelä-pohjoissuunnassa urbaanin rakennetuista aukiosta luonnonmukaisemmaksi kohti Töölönlahtea mentäessä.

Lännessä puistoa rajaa kulttuurirakennusten rivistö. Puiston itäsivulla on sarja pieniä taskupuutarhoja Alvar Aallon kadun kortteleiden kainalossa.

Tapahtumakaareksi kutsuttu kaaren muotoinen käytävä on koko puiston kokoava elementti. Kaaren varrelle on sijoitettu hauska leikkipaikka, kuntoilupiste ja oleskelupaikkoja.

Syksyllä kaaren eteläpäähän sijoitetaan myös taiteilija Antti Laitisen suunnittelema taideteos.

Käytävän varrella on pitkiä, puisia oleskelupenkkejä, jotka sopivat vaikkapa eväiden syömiseen. Lisäksi käytävän keskellä on betonilaattoja, joiden pintaan on painettu muistumia alueen historiasta.

Tapahtumalavoja ja -rakennelmia varten on tehty kivetty, ovaalinmuotoinen aukio puiston eteläpäähän. Puistossa on useita sähköpisteitä tapahtumia ja kioskitoimintaa varten.

Puiston avajaisia vietetään puistojuhlassa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta kello 12–17.

Historian havinaa

Vielä 1800-luvulla puiston paikalla oli matala merenlahti, jota kutsuttiin Kluuvinlahdeksi.

Rautatien rakentamisen ja kaupungin kasvun myötä merenlahtea täytettiin ja alueelle rakennettiin ratapiha. Ratapiha palveli 1980-luvun loppupuolelle saakka.

Viimeisenä alueelta lähti autopikajunien lastauslaituri, joka purettiin vuonna 2012.

Vuonna 1997 järjestettiin Töölönlahden kansainvälinen puistokilpailu, jonka voitti arkkitehtien Hannu Tikan ja Kimmo Lintulan ehdotus. Alueen asemakaava ja myöhemmin laaditut puiston jatkosuunnitelmat pohjautuivat voittajatyöhön.

Kustannussyistä nämä puistosuunnitelmat edenneet toteutukseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut