Ravintola William K. Annankatu on myyty liiketoimintakaupalla "Kalaravintoloistaan" tunnetulle Delifox Ravintolat Oy:lle.
Ravintolan viimeinen aukiolopäivä HOK-Elanto Liiketoiminta Oy:n omistuksessa on 18.6. ja omistajavaihdos tapahtuu 1.8.
Tässä pyörähtää iso ympyrä helsinkiläisten olutravintoloiden historiassa. Annankadun Willliam K. oli syksyllä 1991 toinen nykyaikainen laajan tarjonnan sekä korkean laadun ja ammattitaidon "olutkahvila". Ensimmäinen ja yhä toimiva on Mannerheimintien William K., joka ehdittiin avata pari kuukautta ennen Annankatua.
Sitä ennen Elanto oli pilotoinut ideaa Hyvinkäällä 1990. Konsepti oli hyvin pitkälle Elannon ravintolajohtajana toimineen Mikko Kääriän käsialaa.
Annankadun ja Ison Roban välittömässä läheisyydessä, mutta hieman sivussa sijaitsevassa William K:ssa tehtiin tutkimusmatkoja oluen monipuoliseen maailmaan jo ennen EU-aikaa ja tuonnin vapautumista.
Täällä saivat Suomen ensi-iltansa monet tynnyrioluet, muun muassa Koffin Porter, jonka tynnyröidyn erän harrastajat joivat mielenosoituksellisesti loppuun ennätyslyhyessä ajassa. Tapaus osoitti Koffille, että tätä kannattaa jatkaa.
Toisaalta tämän ravintolan myydyin pullo-olut ja samalla kuukauden olut vähintäänkin ensimmäisen kahdeksen vuoden ajan oli "Tumma Velko" eli virallisesti Kozel Cerny Velckopopovicky, Vahvuudeltaan se on 3,8 prosenttia!
Vahinko vain kuukauden oluiden top-listaa ei kirjattu ylös muualle kuin liitutaululle. Sitä pyyhittäessä hävisi merkittävä tietopaketti suomalaisen olutkulttuurin historiasta.
Vuoden olutravintolan tittelin paikka sai Panimoliitolta 1994. Tuolloin päällikkönä toimi Olli Majanen, joka on nyt osakkaana ja ravintolapäällikkönä Bryggeri Helsingissä.
Hän muistelee kuinka ovaalissa pöydässä pohdittiin pienpanimon perustamista Kappeliin, mikä tuolloin toteutuikin. Mutta osattiin sitä juhliakin, kuten muotoilija Stefan Lindforsin lähtöä Kansasiin 1993.
Viisivuotisjuhlissa musisoivat "baarien mies" M.A. Numminen ja Pedro Hietanen
Suomi-viikkojen (toim. huom. Tämä oli jotain ihan ennen kuulumatonta!) ehdottomina kunniavieraina 1997 olivat valtioneuvos Johannes Virolainen ja hänen puolisonsa Kyllikki Virolainen Raitis valtioneuvos oli itse ollut siviiliammatiltaan ohranviljelijä. Tuohon aikaan päällikkönä hääri nykyisin Kallion Toverista tuttu Pasi Ahokas
Bryggeri Helsingin osakkaisiin kuuluva Pekka Kääriäinen muistelee, että Annankadun William K. oli kaikkien tärkeiden oluttapahtumien keskipiste 1990-luvun alussa. Paikka myi hänen ensimmäisen olutpanimonsa Lappeenrannan Panimon Husaari-alea.
Sitä seurasivat monet muut suomalaiset pienpanimo-oluet, kuten Panimoravintola Plevnan oluet tiettävästi ensi kertaa hanassa Tampereen ulkopuolella. Tuohon aikaan oli suorastaan pulaa hyvistä pienpanimo-oluista.
William K.:t sisusti alankomaalainen arkkitehti ja niiden kalusteet, lasinpesupöydät ja rekvisiitat toi maahan Kalaravintoloiden – Vastarannan Kiisken, Janoisen Lohen, Hilpeän Hauen jne.– perustaja Juha Lehto
Nyt Annankadun William K. siirtyy Lehdon perheen Delifoxille, jolla on Punavuoressa entuudestaan kolme ravintolaa: Punavuoren Ahven ja Tommy Knocker sekä Black Door, joka on tosin tilapäisesti evakossa Kaisaniemessä.
Delifox Ravintolat Oy:ntoimitusjohtajan Markku Orasmaan mukaan paikan uutta nimeä ei ole vielä päätetty. Toistaiseksi projekti kulkee nimellä "Annankatu". Konseptimuutos esitellään lähiaikoina, ja henkilökunnan rekrytointi toimipisteeseen käynnistetään heinäkuussa.
– Kauppa vahvistaa entisestään Delifox Ravintoloiden asemaa Helsingin kantakaupungin olutravintolatarjonnassa. Ravintolaketjulla on omistuksessaan kantakaupunkialueella jo ennestään seitsemän olutravintolaa. Liiketoimintakauppa on osa Delifox Ravintoloiden määriteltyä kasvustrategiaa, hän sanoo.